OUTI-verkkokirjasto

e-aineistot

Varaamo

Lukulemmikki

 

Lukulemmikeille pääsevät lukemaan lukemaan opettelevat lapset ja lapset, joilla on lukemisen kanssa haasteita. Lukulemmikit ovat yleensä koiria, mutta Oulussa on käynyt lukulemmikkeinä myös kissoja ja kaneja.

Lukuhetkien merkitsemistä varten on lukulemmikkipassi. Lukuhetkeen osallistuva lapsi saa passiin leiman ja kuusi leimaa keränneille on luvassa pieni palkinto. Passeja saa kirjastoista.

Lapset ovat huoltajansa vastuulla osallistuessaan lukuhetkeen lukulemmikin kanssa


Mitä ovat lukulemmikit?

Lapsi lukee ääneen ja eläin kuuntelee. Lapsi lukee rauhallisessa paikassa, paikalla on lapsen ja lemmikin lisäksi vain lemmikin ohjaaja. Ohjaajan tehtävä on valvoa lukuhetkeä sivusta, mutta ei puuttua sen kulkuun. Eläin kuuntelee, se ei arvostele lukemista, ei korjaa virheitä eikä naura lukijalle. Lukulemmikki auttaa ja innostaa lasta oppimaan lukemaan.


Miksi lukulemmikki?

Tavoitteena on lukuharrastuksen edistäminen ja onnistuneen lukukokemuksen luominen lapselle. Koirien ja muiden eläinten on todettu lisäävän ihmisen mielihyvähormonien määrää sekä rentouttavan mieltä, minkä vuoksi niiden vaikutus myös lukemiseen liittyvissä haasteissa on myönteinen. Eläimelle lukemisen on todettu auttavan lukihäiriöisiä lapsia. Lemmikin läsnäolo vähentää lukemiseen liittyvää kynnystä ja stressiä. Se ei arvostele, takerru virheisiin tai keskeytä – lapsella on rauha harjoitella lukemista.

 

Lukukoirat ja lukulemmikit Oulussa

Oulun kaupunginkirjaston lukulemmikkitoiminnan yhteistyökumppanit ovat Suomen Karva-Kaverit sekä Kennelliitto. Lukulemmikkitoiminta käynnistyi pääkirjaston lastenosastolla syksyllä 2014 yhteistyössä Suomen Karva-Kaverit -yhdistyksen vapaaehtoisten ja heidän koiriensa kanssa, myöhemmin mukaan tulivat myös Kennelliiton lukukoirat. Lukuhetkiin osallistuvien lemmikkien soveltuvuus on testattu.


Lukulemmikkitoiminnasta

Lukukoirailmiö on levinnyt Eurooppaan Yhdysvalloista. Suomessa kirjastoista ensimmäisenä aloitti Kaarinan kaupunginkirjasto vuonna 2011 Tartu tassuun -lukuhankkeellaan. Samana vuonna lukukoiratyönsä aloitti Espoossa toimiva Börje. Lukulemmikkitoiminta on nykyään yleistä useissa kirjastoissa ja kouluissa ympäri Suomen.

 

Lukukoira Börjen työpäivä Tapiolan kirjastossa:


Raisa ja Börje poistavat lukemisen esteitä:

Yhteistyökumppanit

Suomen Karva-Kaverit

Kennelliiton lukukoirat

Lukukoira- ja lukulemmikkivierailut