LUNA – lukutaitoyhteistyötä nuorille aikuisille

 

LUNA-toimintamalli tuo kirjastoa ja sen palveluja tutuksi nuorille aikuisille (15 - 29-vuotiaille). Se tavoittaa myös niitä nuoria aikuisia, jotka eivät opiskele tai ole työelämässä. LUNA-työryhmä jalkautuu erilaisiin nuorille aikuisille suunnattuihin tapahtumiin ja ryhmiin ottaen huomioon ikäryhmän kiinnostuksen kohteet. Vaikka olemme lukutaidon ja lukemisen asialla, emme lähesty välttämättä kirjat ja lukeminen edellä, vaan tuomme kirjastoa houkuttelevasti esille monin eri keinoin.

Yhteistyökumppanimme voi olla esimerkiksi ammatillinen oppilaitos, joka haluaa meidät pitämään innostavaa pop up -pistettä omaan tapahtumaansa, tai ryhmätoimintaa nuorille aikuisille järjestävä järjestö, yhdistys tai hanke, joka haluaa meidät pitämään työpajaa tai kertomaan kirjaston palveluistaja lukemisen kaikista muodoista kertaluontoisesti tai useamman kerran sarjana. Voimme räätälöidä käyntimme nuorten tarpeiden ja toiveiden mukaan resurssiemme puitteissa. Voit lukea esimerkin yhteistyöstämme Nuorten Oulu -sivulla julkaistusta artikkelista.

Yhteydenotot toivomme vähintään yhtä kuukautta aikaisemmin ennen tapahtumaa tai ryhmän järjestämistä: heidi.petrov(at)ouka.fi

 

Voimme järjestää seuraavanlaisia vierailuja:

 

Pop up -piste nuorten aikuisten tapahtumassa:

 • Matalan kynnyksen sanataidetehtäviä, kuten revittyjä runoja ja tussirunoja.
 • Pelillistäviä visoja (esim. Quizizz- tai Seppo-sovelluksella), kirjan nimen tai ensimmäisen virkkeen arvuuttelua.
 • Kirjaston palveluiden esittelyä nuorten mielenkiinnot huomioiden, luku- ja pelivinkkejä (erilaiset teemat voidaan huomioida), kirjastokorttien tekoa ja lainausmahdollisuus.
 • Roskienkeräysnopeuskilpailu kirjaston lainattavilla roskapihdeillä.
 • Onnenpyörä, johon voimme yhdistää esimerkiksi luku- ja pelivinkkejä, kirjaston palveluiden tietoiskuja, pieniä palkintoja tai hauskoja tehtäviä.

 

Vierailu nuorten aikuisten ryhmässä:

 • Lyriikkapaja nuorten lempimusiikit huomioiden.
 • Unelmakarttojen tekoa kunkin mielenkiinnon kohteista, materiaalina vanhat aikakaus- ja sanomalehdet.
 • Matalan kynnyksen sanataidetehtäviä, kuten revittyjä runoja, tussirunoja tai seitsemän virkkeen kauhutarinoita.
 • Kauhutarinapaja, jossa keskustellaan kauhusta niin elokuvissa, peleissä kuin kirjoissakin. Pajaan voi yhdistää  esimerkiksi kauhutarinoiden ääneenlukua, kauhukirjavinkkausta ja  seitsemän virkkeen kauhutarinan kirjoittamista. Kauhun sijaan aiheena voi myös olla true crime.
 • Kirjaston palveluiden esittelyä nuorten mielenkiinnot huomioiden, luku- ja pelivinkkejä (erilaiset teemat voidaan huomioida), kirjastokorttien tekoa ja lainausmahdollisuus.
 • Vinyylitarrojen suunnittelua ja lämpöprässillä kankaalle painamista pääkirjaston Digiverstaalla (joka toimii tällä hetkellä väistötilassa Pekurin kirjastossa.)
 • Mediakriittisyyspaja, jossa rentoa keskustelua dis- ja misinformaatiosta sekä kuva- ja videohuijauksista.
 • Somepaja, jossa juttelua ja tehtäviä sosiaalisesta mediasta ja sen käytöstä Mediakasvatusseuran materiaaleja hyödyntäen.
 • Ideointikerta pidemmän tapaamissarjan alussa, jossa jutellaan kunkin tarinahistoriasta vaikkapa aamiaisen tai brunssin parissa.

Kirjastoille:

Voitte vapaasti hyödyntää sivulle ladattuja materiaalipaketteja, joissa on ohjeita nuorten aikuisten lukutaitoyhteistyön aloittamiseen omassa kirjastossanne. Käytännön työpajavinkkejä voitte hyödyntää joko sellaisenaan tai omiin tarpeisiinne muokaten. Voitte ladata myös muokattavat, yleisen kirjaston tunnuksella varustetut "Ei ole parempaa kuin lukeminen"-mainosmateriaalit omaan käyttöönne. Niistä löytyy kirjanmerkki-, rullajuliste-, tarra-, somekuva- ja julistepohjat.

Lisätietoa: heidi.petrov(at)ouka.fi

LUNA-toimintamalli on luotu Minun kirjastoni - yhdessä enemmän -hankkeessa, jota rahoitti Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Suunnittelu: NTRNZ Media oy

Hyödyllisiä linkkejä ja materiaaleja nuorten aikuisten lukutaitoyhteistyön tueksi:

 

Eväitä opiskeluun: digitukea just sulle  

Mediakasvatusseuran materiaalit

Lukulux – lukuohjaus 

300 minuutin lukuhaaste nuorille 

Sanat haltuun - raptyöpaja

 

Materiaalit:

Ei ole parempaa kuin lukeminen -mainosmateriaalit

(Suunnittelu: NTRNZ Media Oy)

Vinkkejä ja käytönnön työpajaideoita nuorten aikuisten lukutaitoyhteistyöhön

Lisää pajavinkkejä ja ideoita nuorten aikuisten lukutaitoyhteistyöhön

Lyriikkapaja - muokattava ohje

Lyriikkapaja - tehtävämoniste osallistujalle

Kauhutarina seitsemällä virkkeellä

 

Artikkelit ja raportit:

Avin avustustarinat

Minun kirjastoni - yhdessä enemmän -hankeraportti

Suunnittelu: Monetra Painatuspalvelut, Oulu