Oulun kirjastoautohistoriaa

 

Kirjastoautotoiminta on Oulussa alkanut vuonna 1975. Ensimmäisen kerran kirjastoauton hankinnasta puhuttiin jo 1951 ja reittien suunnittelu aloitettiin 1966, mutta 200 000 markan suuruinen määräraha myönnettiin vasta myöhemmin. 

kirjastoauto_vanha_web - kirjastoauto_vanha_web.jpg         

Matleena: 1974. Sisu BK-84 BO/6000. Erikoiskori Oy.

Ensimmäinen kirjastoauto nimettiin Matleenaksi. Auto saavutti heti suuren suosion, sillä ensimmäisen viikon aikana sieltä lainattiin noin 7 500 kirjaa eli enemmän kuin pääkirjaston aikuisten osastolta samaan aikaan, vaikka Matleena ajoi aluksi yhdessä vuorossa. Kahteen vuoroon siirryttiin seuraavana vuonna. Matleenasta lainattiin aloitusvuoden aikana 176 345 kirjaa, mikä on edelleen Oulun kirjastoautotoiminnan ennätys. Lainaaminen suoritettiin lainauskameralla. Autossa oli mikrokortin lukulaite ja jääkaappi.

 

kirjastoauto_vanha_2_web - kirjastoauto_vanha_2_web.jpg         

Toinen auto: 1990. Scania K93. Kiitokori Oy.

Seuraava auto aloitti liikennöimisen 1990, ja siinä oli jo atk-lainaus. Lainaus tapahtui kahdella mikrotietokoneella, joista levykkeille tallennettu tieto syötettiin päivittäin OULA-järjestelmään. Tosiaikaiseen lainausjärjestelmään kirjastoauto siirtyi syyskuun alussa vuonna 1997. Yhteydet toimivat GSM-puhelimilla soittosarjaan. 2002 kirjastoautoon hankittiin GPRS-yhteys, joka moninkertaisti tiedonsiirtonopeuden. Autolla oli pysäkkejä kouluilla, vanhainkodeilla, lähiöissä ja haja-asutusalueilla sekä pakolaisten vastaanottokeskuksessa Heikinharjussa ja lääninvankilassa.
 

          

Pienkirjastoauto: 2001. Mercedes-Benz 616 SPRINTER. Kiitokori Oy.

Pienkirjastoauto hankittiin ison auton rinnalle 2001, ja 2012 sen korvasi nykyinen Onneli. Pienkirjastoauton myötä kirjastoautotoiminta laajeni päiväkoteihin, missä ei aiemmin ollut käyty lainkaan.

Autotoiminta on elänyt kaupungin muutosten myötä. Autot kulkevat siellä, missä kirjastoja ei ole, kuten kaupungin uusilla asuinalueilla, joissa ei vielä ole kirjastoa. Myös Oulun seudun kuntien yhdistymiset laajensivat kirjastoautojen toiminta-aluetta moninkertaiseksi. Ylikiiminki liittyi Ouluun vuonna 2009. Haukipudas, Kiiminki, Oulu, Oulunsalo ja Yli-Ii muodostivat uuden Oulun kaupungin vuonna 2013.

 

Kirjastoauto Teuvo               Kirjastoauto Teuvo sisältä

Teuvo: 2005. Scania L94 IB. Kiitokori Oy.

Vuonna 2005 hankittu kirjastoauto oli nimeltään Teuvo. Sen rekisterinumeroksi tuli OUL-400 Oulun kaupungin 400-vuotisjuhlan kunniaksi. Korin kuvituksena on Paavo Rintalan ja 18 muun Oulussa vaikuttaneen kirjailijan nimet ja Ouluun liittyviä tekstilainauksia. Ulkoasun on suunnitellut Design Seppo Korkeila Oy. Teuvo kävi päivisin kouluilla ja kiersi iltaisin katupysäkkejä. Teuvoon mahtui noin 3 500 kirjaa. Lisäksi mukana oli aikakauslehtiä, äänikirjoja ja lastenmusiikkia.