Saamelaiset ja kirjastoOUTI-kirjastojen kokoelmista löytyy saamenkielistä aineistoa sekä lapsille että aikuisille. Kokoelmassa on musiikkia, elokuvia, kaunokirjallisuutta ja tietokirjallisuutta.

  • 444 nimekettä
  • kirjoja 248
  • äänitteitä 149


Saamelaiskirjallisuuden sivut Kirjasammossa

 

Saamelaisaiheiset maailmankoulun matkalaukut

Maailmankoulun matkalaukut on tarkoitettu kasvattajien käyttöön. Varhaiskasvatukselle suunnatuista laukuista löytyy Matkalla Saamenmaahan -matkalaukku. Matkalaukut varataan OUTI-verkkokirjastosta ja noudetaan omasta lähikirjastosta. Maailmankoulun matkalaukkuja ei lähetetä kuormassa Oulun ulkopuolelle.

Oulussa on myös saamelaisiin liittyvä Sápmi - saamelaiset matka-arkku. Tämän arkun säilytyspaikka on Mäntylä-Snellmanin päiväkoti. Yhteyshenkilö lainaukselle: Maila Vaarala (at ouka.fi) tai p. 044-703 6930.


Saamenkieliset lukudiplomit perusopetukseen

Saamenkielinen lukudiplomisivusto on nyt käytettävissä. Diplomien kirjalistoista ja niiden päivittämisestä vastaa Suomen saamelainen erikoiskirjasto, teknisestä toteutuksesta Helmet-kirjastojen lukudiplomiryhmä. 

Lukudiplomia voi käyttää kaikilla Suomessa puhuttavilla saamen kielillä. Kauno- ja tietokirjallisuus on kaikissa kielissä omissa ryhmissään. 

Pohjoissaamen diplomin (lohkandiploma) sisältö on laajin, ja diplomit on jaettu luokka-asteille alakoulusta yläkouluun. Lisäksi pienille lapsille on koottu oma diplominsa, jota voi käyttää päiväkodeissa sekä vanhempien ja lasten lukutuokioissa.  

Inarinsaamen (luuhâmdiploma) sekä koltansaamen (lookkâmdiploom) diplomien sisältö on suppeampi, ja se on jaettu ala- ja yläkoulussa luettaviin kirjoihin. Lisäksi kertomuksia ja tarinoita on kerätty omiin diplomeihinsa. Kaikissa diplomeissa on tarjolla myös bonusdiplomi. 

Jokaisesta kirjasta on lyhyt kuvaus sekä linkki saatavuustietoihin Lapin kirjastoissa. Kunkin diplomin kunniakirjat ovat tulostettavissa sivuilla. Tehtävät ovat kunniakirjojen kanssa samassa tiedostossa, ja lisäksi ideapankista voi tutkia muita mahdollisuuksia käsitellä lukukokemuksia. 

Diplomien käytössä kannattaa hyödyntää myös sivustoja virtualafierbmi.fi sekä kirjasampo.fi/saame

Lisätietoja kirjasto.lappi-osasto@rovaniemi.fi.

Linkkejä


Suomen saamelainen erikoiskirjasto
toimii Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla.


Oktavuohta
– saamelaistietoa opetukseen


Oulun kaupunki – saamelaiset


Oulu Sámit ry 


Pohjoissaamen sanakirja


Saamelainen kulttuuriarkisto
– Oulun yliopisto


Saamenkielisiä lastenohjelmia
– Ruotsin radio


Tarinoiden Inari
– ainutlaatuinen perinnearkisto


Unna Junná -ohjelmasarja
– Yle Saamen Radio ja SVT-Sápmi

Kirjaston yhteyshenkilö:
Elina Holster Marjoniemi
elina.holstermarjoniemi@ouka.fi