OUTI-verkkokirjasto

e-aineistot

Varaamo

Tilat, laitteet ja välineet

 

Verkossa varattavat tilat

Kirjastoissa on kokous-, ryhmätyö-, näyttely- ja tapahtumatiloja sekä tutkijanhuoneita, joita voi varata helposti Varaamosta kirjautumalla omalla kirjastokortin numerolla ja salanumerolla. Aikoja voi varata myös kirjastoista.

Verkon kautta varattavia tiloja on pääkirjastossa sekä useissa lähikirjastoissa. Tilat, niiden käyttöehdot ja varauskalenterit löytyvät Varaamosta.
 

Vuokrattavat tilat

Pääkirjaston kokoustiloja ja Pakkalan salia voi vuokrata. Tee alustava varaus puhelimitse tai sähköpostitse. Varaus vahvistetaan tilojenvarauslomakkeella. Tilat vuokrataan varausjärjestyksessä. Lisätietoa kokoustiloista varaushakemuksessa.
Tiedustelut: Sirpa Mahlakaarto, p. 044 703 7315.

Pääkirjaston tilojen varaushakemus (word)

Pääkirjaston näyttelytilaan ja ala-aulan vitriineihin valitaan näyttelyt hakemusten perusteella kahdesti vuodessa. Näyttelytilojen hakuajat ovat kevätkauden näyttelyille 30.9. mennessä, syyskauden näyttelyille 31.3. mennessä.
Tiedustelut: Helena Tapio, p. 044 703 7313.

Pääkirjaston näyttelytilojen varaushakemus (word)

Tulossa syksyllä 2020: Digiverstas

 

Digiverstaassa pääset tutustumaan uuteen teknologiaan kirjaston digitalkkareiden opastuksella ja toteuttamaan itseäsi erilaisin välinein. Digiverstas rakennetaan pääkirjaston lehtisalin yhteyteen ja se otetaan käyttöön syksyllä 2020.

3D-tulostimella voit valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista. Valmiita malleja löytyy esimerkiksi osoitteesta www.thingiverse.com. Käytettävät tulostusmateriaalit ovat myrkyttömiä ja biohajoavia.

Valokuvien, negatiivien ja diojen skannaaminen ammattilaistason laadulla onnistuu mediatyöasemalla. Käytössä on myös Wacom Cintiq Pro 24 -piirtonäyttö.

Vinyylileikkurin avulla voit luoda uniikkeja tarroja ja kangaspainatuksia. Tarramateriaali soveltuu tasaisille pinnoille, kuten ikkunoihin tai läppärin koristeeksi. Lämpöprässillä painat lämmönsiirtokalvolle luomasi kuvan tai tekstin esimerkiksi t-paitaan tai kangaskassiin.

Oculus Go VR-laseilla onnistut kurkistamaan virtuaalimaailmaan. Voit hypätä vuoristoradalle, katsella videoita tai vaikkapa pelata virtuaalitodellisuudessa.

Käytä kirjastossa


Osan laitteista voi varata käyttöönsä Varaamon kautta kirjautumalla omalla kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla tai paikan päällä kirjastossa.

Kopiokone on käytettävissä pääkirjastossa lehtisalissa ja musiikkiosastolla sekä Kastellin, Kaukovainion, Koskelan, Maikkulan, Puolivälinkankaan, Ritaharjun ja Tuiran kirjastoissa. Kaikissa näissä kirjastoissa kopiot maksetaan kopiokoneen kolikkoautomaatilla. Pääkirjastossa kopiot maksetaan toistaiseksi lehtisalin asiakaspalveluun, kolikkorahastin ei ole toiminnassa eikä kopiokortteja enää myydä. Vanhoja kopiokortteja, joilla on vielä saldoa, voi käyttää kopiointiin.

Tulostamiseen ja kopiointiin tarkoitettu monitoimilaite löytyy Haukiputaan, Jäälin, Kaakkurin, Kaijonharjun, Karjasillan, Kiimingin, Myllyojan, Oulunsalon ja Rajakylän kirjastoista. Monitoimilaitteilla voi lähettää skannatut tiedostot sähköpostiin tai laitteeseen kiinnitetylle muistitikulle. Muistitikulta voi myös tulostaa. Tulosteet ja kopiot maksetaan näissä kirjastoissa kirjaston asiakaspalveluun. Tulostaminen ja kopiointi ei ole mahdollista omatoimiaikana.

VaraamoAsiakastietokoneet tulostusmahdollisuudella, skannerit, digitointilaitteet ja mikrofilmien lukulaitteet ja -skannerit on lueteltu Varaamossa.

Tulosteet lunastetaan kirjaston asiakaspalvelusta. Henkilökunta näkee tulosteet. Henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus.

Tulostamista ja kopioimista varten on valkoista A4- ja A3-kokoista kopiopaperia (80g/m²). Tulostaminen ja kopioiminen asiakkaan omille papereille, tarroille tai kalvoille ei ole mahdollista.

Tabletteja voi lainata pääkirjaston lehtisalista ja tietopalvelusta sekä Oulunsalon kirjastosta kirjastokortin numerolla ja salanumerolla. Tabletteja voi käyttää kirjastossa ja niiden käyttöaika on 2 tuntia.
 

Äänitteiden kuuntelua ja kuvatallenteiden katselua varten

CD-soittimet pääkirjaston musiikkiosastolla ja lasten ja nuorten osastolla sekä Jäälin, Kaijonharjun, Kiimingin, Koskelan, Oulunsalon ja Yli-Iin kirjastoissa.

VaraamoBlu-Ray-soitin pääkirjaston musiikkiosaston studiossa. 

DVD-soitin Kiimingin kirjastossa.

Kasettisoittimet pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla ja musiikkiosastolla sekäKiimingin ja Koskelan kirjastoissa.

VaraamoLevysoitin pääkirjaston musiikkiosaston studiossa.

VaraamoVHS-videokasettisoitin pääkirjaston musiikkiosaston studiossa.


Musisointiin

VaraamoDigitaalipiano pääkirjaston musiikkiosaston studiossa. Soitin on tarkoitettu pianonsoiton harjoitteluun - ei opetustoimintaan.

Kitara. Musiikkiosaston studioon voi varauksen ajaksi lainata akustisen, nylonkielisen kitaran. 


Muita laitteita ja pelejä

VaraamoPelikonsoli pääkirjaston musiikkiosaston studiossa sekä Kastellin, Oulunsalon ja Rajakylän kirjastoissa.

Lautapelejä on pelattavana useassa kirjastossa.

Lukupyörää voi polkea Kastellin, Kiimingin, Oulunsalon ja Ritaharjun kirjastoissa.

VaraamoOmpelukonetta ja saumuria on mahdollista käyttää Kaijonharjun kirjastossa.

Lainaa kotiin


Soittimia, liikuntavälineitä ja muita esineitä ei voi varata eikä lainoja uusia. Niiden laina-aika on kaksi viikkoa ja myöhästymismaksu 0,40€/päivä.


Soittimia

Ukulele, cajon ja viisikielinen kantele lainattavissa pääkirjaston musiikkiosastolta.


Pelejä ja liikuntavälineitä

Konsolipelejä PlayStation 2-, PlayStation 3-, PlayStation 4-, Nintendo Wii-, Nintendo Wii U- ja Xbox 360 -pelikonsoleille. Asiakkaalla olla yhdellä kertaa lainassa kaksi konsolipeliä. 

Lautapelejä lainattavissa pääkirjaston lainausosastolla.

Petankki-settejä, Mölkky-pelejä ja pöytätennissettejä pääkirjaston musiikkiosastolla. Pöytätennistä voi pelata muun muassa Mannerheimin puistossa Heinäpäässä.

Kävelysauvoja, tasapainolauta, kahvakuulia ja lumikenkiä Haukiputaan, Kastellin, Kaukovainion, Myllyojan, Oulunsalon, Ritaharjun, Yli-Iin ja Ylikiimingin kirjastossa sekä liikuntavälinekasseja edellisissä ja Maikkulan kirjastossa.

Lisäksi myös tarjolla temppukasseja, jotka ovat Suomen voimisteluliiton lahjoittamia ja sisältävät kangaskassissa 5 hyppynarua ja opasvihkosia niiden käyttöön.