Arkiaktiivisuus
Tietoa istumisesta
Tyypillisessä istuma-asennossa lantio pyrkii kallistumaan taakse, jolloin asento lysähtää. Lantion kallistuminen taas ohjaa lannerangan notkon oikenemaan ja jopa pyöristymään, kun sen optimaalinen asento olisi lievässä, luonnollisessa notkossa.
Lannerangan pyöristyminen tarkoittaa kudostasolla välilevyjen paineen lisääntymistä (etenkin sen takaosassa) sekä selkälihasten ja nivelsiderakenteiden venyttymistä. Asentotottumusten myötä muuttunut asento saattaa olla myös mahdollinen kivun aiheuttaja, koska pitkäkestoinen nivelsiteiden venyttyminen voi lisätä painetta välilevyn takaosaan.
Runsas istuminen näyttöpäätteen ääressä tai auton ratissa aiheuttaa myös rintarangan pyöristymistä, olkapäiden kiertymistä sekä eteenpäin painumista ja niistä aiheutuvaa rintalihasten kiristymistä.
Rintarangan eteen painuminen ohjaa kaularankaakin taipumaan eteenpäin. Asentoa on pakko korjata päätä ja katsetta nostamalla, jolloin lysähtänyt istuma-asento johtaa myös yläniskan korostuneeseen taakse taivutukseen. Tähän asentoon mukautuminen johtaa yläniskan ns. niskarusetin lihasten kiristymiseen, joka on tyypillistä näyttöpäätetyötä tekevillä henkilöillä.
Yläniskan ongelmat saattavat pitkittyessään aiheuttaa päänsärkyjä ja huimausta. Epäillään myös, että yläniskan ryhdin aiheuttamat muutokset saattavat johtaa purentaongelmiin tai voivat pahentaa niitä, koska ryhtimuutokset aiheuttavat pituuden muutoksia leukaniveltä liikuttavissa lihaksissa.
Jotta istumisen vaikutukset kehoomme jäisivät niin pieniksi kuin mahdollista, pitäisi istuvalle kestokoukkuasennolle saada riittävästi vastapainoa. Valtaosa meistä kuitenkin "ratsastaa töihin ja pois pyhissä peltivankkureissa", mutta vain kiirehtiäkseen istumaan illaksi nettiin tai television ääreen. Koska työt tuntuvat pysyvän, jopa lisääntyvän näyttöpäätteen ääressä ja sitä tehdään suurelta osin istuen, on syytä paneutua keinoihin, joilla istuma-asennon haittoja voidaan ehkäistä ja kuntouttaa tehokkaimmin.