Pyöräily

Kuva pyöräbaanasta

Oulu on tunnettu pyöräilykaupunki, jossa kaupunki satsaa pyöräilyyn, jotta ajaminen olisi helppoa niin kesällä kuin talvella.

 

Hyvä pyörätieverkko, joka kattaa koko kaupungin, sekä tuulta ja pakkasta pelkäämättömät pyöräilijät ovat saaneet valtakunnallista ja kansainvälistäkin huomiota. Väylien tehokkaalla kunnossapidolla varmistetaan se, että kävely ja pyöräily ovat useimmille matkoille aina varteenotettava vaihtoehto – talvellakin. Uudet pyöräilybaanat ovat leveitä, punaisella asfaltilla päällystettyjä pyöräteitä, joita on muun muassa Linnabaana, Mäntybaana, Maikkubaana sekä Kembaana.

 

Oulussa on pyöräteitä yli 930 km, noin 4 m jokaista asukasta kohti. Mopoilu on niillä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kielletty.

Oulun pyöräilyreitit

930 km
pyöräteitä
75 km
baanaverkko vuoteen 2030 mennessä

Pyöräbaanat

Uudet pyöräilybaanat ovat leveitä, punaisella asfaltilla päällystettyjä pyöräteitä, joita on muun muassa Linnabaana, Mäntybaana, Maikkubaana sekä Kembaana.

Oulun baanaverkkosuunnitelman mukaisesti tavoitteena on rakentaa yhteensä 75km kattava baanaverkko vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä valmiina on yhteensä 14km baanoja. Tarkempi baanaverkkosuunnitelma löytyy Oulunliikenne.fi-palvelusta.

 

Talvikunnossapito

Oulun pyörätieverkko pidetään pyöräiltävässä kunnossa ympäri vuoden. Pyöräväylien talvikunnossapito on jaettu kolmeen luokkaan: Super, I-luokka ja II-luokka.

Super-kunnossapitoluokan mukaiset pyörätiet pidetään helposti pyöräiltävässä kunnossa 24/7. Super-kunnossapitoluokkaan kuuluu yhteensä 165km pyöräteitä Oulun kaupungin, Kempeleen kunnan sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueilla.

Oulunliikenne.fi

Reaaliaikainen liikennetilanne ja mm. talvikunnossapidon tilanne on nähtävillä Oulunliikenne.fi -palvelusta. Palveluun on koottu aurauksen reaaliaikainen tilanne, sääasemien ja kelikameroiden tiedot sekä jalankulun ja pyöräilyn laskentapisteiden tiedot.

 

Maastoliikuntareitistö

Ouluun rakennetaan vuoteen 2030 mennessä maastoliikuntareitistö. Reitistö palvelee mm. maastopyöräilijöitä, kävelijöitä ja polkujuoksijoita.

Pyöräilyreitit

 

Oulunliikenne.fi -palvelusta näet tarkemmin pyöräreittien sijainnit, talvikunnossapidon tilanteen sekä pyöräilijämäärän eri reiteillä.

 

Pyöräilyreittikartasta löydät muun muassa pyöräilyn pääreitit sekä kolme erilaista luontokohdereittiä.

 

Kahden järven reitti (17 km) suuntaa Kuivasjärvelle ja Pyykösjärvelle. Matkalla voi piipahtaa virkistäytymässä Kasvitieteellisessä puutarhassa.

 

Oulujoen reitti (26 km) seurailee Oulujoen vartta ja ulottuu Turkansaaren ulkomuseoon.

 

Merellinen reitti (10 km) sisältää paljon nähtävää sekä useita käyntikohteita. Se sopii hyvin kaikenikäisille. Koskikeskuksen kiertävä reitti kulkee mm. Ainolan puiston kautta ja ulottuu Nallikariin.

Talvikunnossapito

 

Meri-Toppilan reitti

Meri-Toppilan puistoalueella sijaitseva talviulkoilureitti sijaitsee Oulujoen suistoalueen pohjoispuolella Perämeren rantamaisemissa. Polulta aukeaa näkymät lumen peittämälle meren jäälle. Aurinkoisina talvipäivinä se onkin suosittu ulkoilualue nuotiopaikkoineen.

 

Kaakkurin reitti

Kaakkurissa sijaitseva pyöräilyreitti on monipuolinen kuntoilijoiden ja ulkoilijoiden suosima talvipyöräilykohde. Pyöräilyuraa pidetään kunnossa lanaamalla sitä säännöllisesti talvikauden ajan. Talvipyöräilyreitti on tarkoitettu ensisijaisesti maastopyörillä ja läskipyörillä liikkuville ulkoilijoille ja kuntoilijoille. Maasto on vaihtelevaa, mäkistä ja sisältää vaativuudeltaan helppoja ja keskitasoisia pyöräilyosuuksia.

 

Pyöräilykarttoja saa ilmaiseksi muun muassa kaupungin matkailuneuvonnasta, Hallituskatu 36B (BusinessAsema), p. 08 558 41330, touristinfo@ouka.fi.