Lapsen oikeuksien viikko


Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Oulussa 19. - 25.11.2018. Viikon aikana tuodaan eri tavoin esille lapsen oikeuksia.  Lapsen oikeuksien päivä on tiistaina 20. marraskuuta.

Oulun kaupunki sai joulukuussa 2017 UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Lue lisää Oulun kaupungin lapsiystävällinen kunta -työstä.

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseenLapsen oikeuksien perustana on YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista. Sopimus on hyväksytty YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989. Suomi on saattanut sopimuksen voimaan lailla vuonna 1991. Sopimuksen mukaan lapsia ovat alle 18-vuotiaat.
 

Valtakunnallinen Lapsen oikeuksien viikko 19.-23.11.2018

 

Viikon tapahtumia

 

Sunnuntai 18.11.  "Varaslähtö" Lapsen oikeuksien viikkoon
 
Day for Tolerance -tapahtuma su 18.11.2018 10-16 Kastellin kirjastossa (Sairaalanrinne 5).
Tapahtumassa on ilmainen lounas klo 11.30 - 12.30. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille.


Koko viikko 19.-23.11.

Kulttuuritalo Valveella Aini Pihlajaniemen yhdessä oululaisten koululaisten kanssa toteuttama kierrätysteemainen Rakkauden parsima -yhteisöteos, joka on osa Lumo-valofestivaalia. ”Rakkauden parsima on pehmeä vastaisku pikamuodille ja kertakäyttökulttuurille. -- Parsiminen on rakkaudenosoitus ympäristölle – Pelastetaan pallo parsimalla!"

Perjantai 23.11.


Oulun kaupunki osallistuu Lapsi mukaan töihin -päivään.

Koko perheen luistelutapahtuma Raksilan tekojäällä klo 17-19

Ohjelmasssa on vapaata luistelua musiikin tahtiin, pipolätkää, erilaisia luistelurasteja ja paljon muuta mukavaa. Tapahtuman päättää tulishow ja yhteinen disco. Mukana ovat myös Loikka-Leijona ja Topi-Nalle. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 


Lauantai 24.11.

Lapsen oikeuksien -tapahtuma Ainolan puistossa klo 12-16. Tapahtuma on maksuton ja esteetön.

Lapsen oikeuksien tapahtumassa tuodaan esille lapsen oikeuksia mukavalla toiminnallisella tavalla. Siellä on toimintapisteitä, joita voi vapaasti kiertää yksin, kaverin kanssa tai koko perheen kanssa. Tarjolla on kasvishernekeittoa ja makkaraa sekä pillimehua.

Tapahtuman järjestävät Oulun kaupunki ja Oulun ensi- ja turvakoti ry yhteistyössä useiden oululaisten järjestöjen kanssa.

Tapahtuman aikana Pohjois-Pohjanmaan museoon pääsevät yli 18-vuotiaat ryhmälipun hinnalla eli 3 €/kävijä. Alle 18-vuotiailla on aina museoon vapaa pääsy. Museossa on paljon katsottavaa ja puuhaa lapsille, sillä pohjakerroksessa on esillä syyskuussa avautunut lapsille suunnattu toiminnallinen  Kakaravaara-näyttely.  Lisäksi pysyvänä näyttelynä on aina ihastuttava Koiramäki-osasto.
 

Satujen Saaret Avaruudessa -tapahtuma erityislapsiperheille 
klo 10-15.15, paikkana OAMK (Kiviharjuntie 4). Tilaisuuden järjestää Oulun seudun omaishoitajat ry
 

Perjantai 23.11. - sunnuntai 25.11.
 
Lumo Light Festival Oulu - Lumo-valofestivaali - Varjojen kaupunnissa
 
Varjojen kaupunnissa on valovoimainen kokonaisuus, jossa kuljetaan tunteiden vuoristorataa rakkaudesta kauhuun. Myllytullin koulun 3.–9. kuvataideluokkalaiset ovat työstäneet valoteoksia, jotka ovat esillä koulun ikkunoissa ja lähipuissa koko festivaalin ajan. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
 
Opastettuja tuokioita Myllytullin koululla (Kirkkokatu 1):
23.–24.11. klo 17 ja 18
25.11. klo 16 ja 17
 
Sunnuntai 25.11.
 

Näin syntyvät sarjakuvahahmot -tapahtuma klo 14–15.30, Kulttuuritalo Valve / Konst o. Deli

Koko perheen tapahtumassa sarjakuvantekijät ja kuvittajat kertovat ja piirtävät haastatteluiden siivittämänä sarjakuvahahmojaan.

 

Flow-sirkus esittää: Sirkusteltan naisen fantastinen show Valvesalissa klo 16

Kahden ranskalaisen sirkustaiteilijan visuaalisesti kiehtova teos vie perheen pienimmät iki-ihanalle mielikuvitusmatkalle.

Oulu liputtaa lapselle 20.11.


Suomen lippu kuvana

Lapsi- ja perhejärjestöt yhdessä lapsiasiavaltuutetun kanssa kannustavat kaikkia mukaan liputtamaan Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. Vuodesta 2020 alkaen Lapsen oikeuksien päivä on virallinen liputuspäivä.

Oulun kaupunki osallistuu viimevuotiseen tapaan Liputa lapselle -kampanjaan nostamalla lipun salkoon useissa kaupungin kiinteistöissä.

Linkkejä

Lapsiasiavaltuutetun esite lapsen oikeuksista

Lasten sivut lapsen oikeuksista

Lapsille ja nuorille lapsen materiaaleja oikeuksista

UNICEF - Lapsiystävällinen kunta