Lapsen oikeuksien viikko

 

Lapsen oikeuksien päivä maanantaina 20. marraskuuta käynnistää Oulussa Lapsen oikeuksien viikon 20. - 26.11.2017. Viikon avulla Oulun kaupunki haluaa tuoda esille lapsen oikeuksia. Viikon aikana järjestettävät tapahtumat nostavat tiettyjä oikeuksia esiin. 
 

Oulun kaupungissa on otettu vuoden 2016 alusta käyttöön UNICEFin lapsiystävällinen kunta -toimintamalli, jossa Oulu sitoutuu kaksi vuotta kestävään kehittämistyöhön lasten parhaaksi. Tavoitteena on saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustus vuoden 2018 alusta. Lue lisää Oulun kaupungin lapsiystävällinen kunta -työstä.

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseenLapsen oikeuksien perustana on YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista. Sopimus on hyväksytty YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989. Suomi on saattanut sopimuksen voimaan lailla vuonna 1991. Sopimuksen mukaan lapsia ovat alle 18-vuotiaat.
 

Viikon ohjelma


Maanantai 20.11.

 • Oulu liputtaa lapselle: Lapsen oikeuksien päivän liputus
 • Kaupunginjohtaja Päivi Laajala vierailee Haapalehdon päiväkodissa. Lapset ideoivat yhdessä kaupunginjohtajan kanssa tulevaisuuden Oulua.  
   
 • Iltapäivätoiminnan 20-vuotisjuhlallisuudet iltapäiväkerhoissa klo 16 - 18, mukana sekä lapset että huoltajat. Lapset ovat olleet mukana juhlallisuuksien suunnittelussa.
 • Lapsiperheiden sähköisen palvelutarjottimen julkaisu osoitteessa: lapsuus.ouka.fi sekä pop up -piste Oulu10:n ala-aulassa klo klo 8.30-11.30
   
 • Lapsen oikeuden työpajat (järjestäjinä MLL ja Oulun ensi- ja turvakoti ry) Merikosken koulussa koulun oppilaiden kanssa
 • Välipalatarjoilu Jäälin ja Laivakankaan koulun oppilaille. Jäälin ja Laivakankaan koulujen koti-koulutoimikunta haluaa Lapsen oikeuksien viikon kunniaksi tarjota yhdessä K-supermarket Jäälin kauppiaan Mika Härkösen kanssa kaikille Jäälin ja Laivakankaan koulun oppilaille välipalakeksit. 
 • ”Jokaisella lapsella on oikeus ensikirjaan!”
  Klo 18 Oulun pääkirjaston lastenosastolla IKIOMA ensikirja®-tapahtuma. Vuokko Keränen näyttää, miten näkövammainen lapsikin voi lukea ensikirjaa. Lapset voivat kokeilla, miten kirjaa voi lukea käsillä. Liisa Lääveri laulaa ja laulattaa lapsia. Lapsilla mahdollisuus piirtää tai kirjoittaa kokemuksistaan. 


Tiistai 21.11.

Lukukoira Koskelan kirjastossa klo 17-18


Keskiviikko 22.11.

 • Kaupunginjohtaja Päivi Laajala vierailee Kuivasrannan päiväkodissa. Lapset ideoivat yhdessä kaupunginjohtajan kanssa tulevaisuuden Oulua.  


Torstai 23.11.

 • Satuvälkkä Kaukovainion koulun alakoululaisille klo 12 Kaukovainion kirjastossa
 • Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden esittely pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla klo 18
   
 • Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila tapaa iltapäivällä Kastellin koululla oppilaita ja tutustuu pohjoissaamen ja saamelaisen kulttuurin opetukseen opettaja Anu Katekeetan ryhmässä. Samassa yhteydessä lapsiasiavaltuutettu keskustelee myös UNICEFin lapsiystävällinen kunta -kehittämisestä vastuuhenkilöiden kanssa. Teemana on mm. vaikutusten arviointi.

 • Lapsiasiavaltuutetun toimisto järjestää klo 16-17 Kauppatorin Kahvilamakasiinissa keskustelun yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisestä. Keskustelussa on mukana lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan lisäksi Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen ja Touhula Varhaiskasvatus Oy:n toimitusjohtaja Virpi Holmqvist. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Kahvitarjoilu.

 • Iltapäivätoiminnan 20-vuotisjuhla kaupungintalolla kutsuvierastilaisuutena nykyisille ja entisille työntekijöille klo 18. Tilaisuudessa julkaistaan iltapäiväkerhoissa käynnissä olleen lapsen oikeudet -kuvataidekilpailun voittajatyöt. Tilaisuuteen tuo tervehdyksensä lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.
   

Perjantai 24.11.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut ja konsernihallinto osallistuvat Lapsi mukaan töihin -päivään.

Lauantai-sunnuntai 25.-26.11.

Oulu-opiston Liisa Ihmemaassa -esitykset Haukiputaan Teatterikuopalla (yli 6-vuotiaille) klo 16


Lisäksi

Lumo-valofestivaali 6.12.2017 saakka

Esimerkiksi Colours (12.11.–6.12.) 
Colours on brittiläissyntyisen, nykyisin Oulun Varjakassa asuvan John Collingswoodin toteuttama yhteisöllinen installaatio, jonka materiaalina on käytetty koululaisten videoita. Oppilaat ovat kuvanneet työnsä yhden sateenkaaren väreistä valitun väriteeman pohjalta. Teos toteutetaan projisointitekniikalla ja näytöillä Kulttuuritalo Valveella.

Torpanmäen ja Tuiranpuiston alueiden ideointi

Haukiputaan päiväkodin ja koulun lapset ja nuoret saavat antaa ideoitaan Haukiputaan Torpanmäen alueen suunnitteluun. Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut on toimittanut heille mm. karttoja ideointia varten. Toteutustapa on vapaa: yksilötyö, ryhmätyö, tapahtuma tms. Tuotettu materiaali (kuvia, tekstiä, tarinoita, karttoja yms.) on yhtenä lähtöaineistona, kun alueen käyttötarkoitusta ja kaavaa työstetään eteenpäin.
Tuiran alueen päiväkotien lapset ja koulujen oppilaat saavat puolestaan antaa ideoitaan Tuiranpuiston alueen suunnitteluuun.

 

Oulu liputtaa lapselle 20.11.


Lapsi- ja perhejärjestöt yhdessä lapsiasiavaltuutetun kanssa kannustavat kaikkia mukaan liputtamaan lapsen oikeuksien puolesta. Lapsen oikeuksien päivä 20.11.2017 on myös Suomi 100 -liputuspäivä  - tule mukaan!

Oulun kaupunki osallistuu viimevuotiseen tapaan Liputa lapselle -kampanjaan nostamalla lipun salkoon useissa kaupungin kiinteistöissä.

Suomen lippu liehuu  kaupungintalolla, teatteritalolla, pääkirjastolla, Aleksinkulmassa, Oulu10:ssä, Byströmin talolla, Valveella, Oulun Lyseolla, Oulun taidemuseolla, Tietomaassa, Intiön hoivakodissa, Hiirosenkodissa, Kaupunginsairaalassa, Lassintalon vanhainkodissa, Salonkartanon päiväkeskuksessa, Haukiputaan Jatulin toimintakeskuksessa, Kiimingin kunnantalolla, Ylikiimingin kunnantalolla ja Yli-Iin koululla. 

Esimerkkejä lapsen oikeuksien sopimuksesta

Lapsella on oikeus ilmaista vapaasti mielipiteensä. Tämä oikeus sisältää vapauden hakea, vastaanottaa ja levittää kaikenlaisia tietoja ja ajatuksia yli rajojen suullisessa, kirjallisessa, painetussa, taiteen tai missä tahansa muussa lapsen valitsemassa muodossa (artikla 13).

Sopimusvaltiot rohkaisevat lastenkirjojen tuottamista ja levittämistä (artikla 17).

Sopimusvaltiot tunnustavat lapsen oikeuden lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan. Sopimusvaltiot kunnioittavat ja edistävät lapsen oikeutta osallistua kaikkeen kulttuuri- ja taide-elämään ja kannustavat sopivien ja yhtäläisten mahdollisuuksien tarjoamista kulttuuri-, taide-, virkistys- ja vapaa-ajantoimintoihin (artikla 31).

Linkkejä

Lapsiasiavaltuutetun esite lapsen oikeuksista

Lasten sivut lapsen oikeuksista

Lapsille ja nuorille lapsen materiaaleja oikeuksista

UNICEF - Lapsiystävällinen kunta