Lapsen oikeuksien viikko


Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta 20.11.2019Lapsen oikeuksien päivä on keskiviikkona 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuoden kansallisena teemana on lapsen oikeus olla oma itsensä.  

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 18. - 24.11.2019. Viikon aikana tuodaan myös Oulussa eri tavoin esille lapsen oikeuksia.  

Oulun kaupunki on yksi UNICEFin Lapsiystävällisistä kunnista. Lue lisää Oulun kaupungin lapsiystävällinen kunta -työstä.

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseenLapsen oikeuksien perustana on YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista. Sopimus on hyväksytty YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989. Suomi on saattanut sopimuksen voimaan lailla vuonna 1991. Sopimuksen mukaan lapsia ovat alle 18-vuotiaat.
 

Valtakunnallinen Lapsen oikeuksien viikko on 18.-24.11.2019.
 

Oulu vahvasti mukana Lapsen oikeuksien laulussa

Lapsen oikeuksien sopimuksen juhlavuoden Lapsella on oikeus -laulun on säveltänyt ja sanoittanut Tuomo Rannankari; sovituksen on tehnyt Tuomo Rannankari ja Ismo Koskela. Laulussa esiintyy Teuvo Pakkalan musiikkiluokka 5B Oulusta. Videolla esiintyy Pateniemen koulun 6 B-luokka Oulusta. Videon koreografian on tehnyt Pateniemen koulun opettaja Susanna Wåghals-Päätalo.

Katso ja kuuntele Lapsella on oikeus -laulu ja video

 

Lapsen oikeuksien viikon tapahtumia Oulussa

 

Lauantaina 16.11. "varaslähtö" viikkoon
 

Ilon päivä -tapahtuma Pohjois-Pohjanmaan museossa ja piha-alueella lauantaina 16.11. klo 10-15. 
Ilon päivä -tapahtumalla otetaan "varaslähtö" Lapsen oikeuksien viikkoon.

Tapahtumassa on lapsen oikeuksiin liittyviä toimintapisteitä lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Se on ilmainen ja avoin kaikille, tervetuloa!

Tapahtumapäivänä on kaikenikäisillä vapaa pääsy Pohjois-Pohjanmaan museoon klo 10-17. Lisäksi Oulun taidemuseo on klo 10-17 avoinna maksutta alle 18-vuotiaille. 

Katso Ilon päivä -ohjelma (pdf)
Ilon päivä -tapahtuma Facebookissa

Tapahtuman järjestävät eri järjestöt, Oulun kaupunki ja Oulun nuorisovaltuusto ONE. 
 

Keskiviikkona 20.11.
 

Boxin avoimet ovet 
Ylikiimingin nuorisotalolla (Harjutie 18) - Boxissa -  on Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi Avoimet ovet -tapahtuma keskiviikkona 20.11. klo 15-17. Ohjelmassa mm. Photobooth-piste, onnenpyörä, Kahoot!-tietovisa. Kahvi- ja mehutarjoilu, tervetuloa!

 

Torstaina 21.11. 


Aatos ja Amine -festivaalinäytös ja paneelikeskustelu
Torstai 21.11. 2019 klo 18:30
Valvesali, kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, Oulu

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvafestivaali esittää kansainvälisesti palkitun dokumenttielokuvan Aatos ja Amine. Elokuvanäytöksen lisäksi Valvesalissa järjestetään Rauhankasvatusinstituutin paneeli, jonka panelisteina ovat:

Satu Saarinen, tuomiorovasti ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston puheenjohtaja
Pipsa Niskakoski, hankekoordinaattori Parasta lapsille ry
Saeed Ghassabzadeh, ohjaaja Turvallinen Oulu -hanke

Paneelissa keskustellaan elokuvan teemoista ja lasten oikeudesta ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Tilaisuudessa käsitellään muun muassa katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan.

Lue lisää Aatos ja Amine -elokuvasta

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tilaisuuden järjestävät Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali ja Rauhankasvatusinstituutti ry.

 

Perjantaina 22.11.


Lapsi mukaan töihin -päivä
Perjantaina on Lapsi mukaan töihin -päivä. Oulun kaupunki osallistuu tänäkin vuonna päivän viettoon.
 

Lukuhöperö-diplomin julkistamisjuhla
Uudistetun Lukuhöperö-diplomin julkistamisjuhla klo 9.30 Karjasillan kirjastossa (Kollaantie 2, 90140 Oulu).

Juhlassa kuullaan eskarien runo- ja lauluesityksiä ja tutustutaan upouuteen Lukuhöperö-diplomiin. Eskarilaisten Lukuhöperöön liittyvä piirustusnäyttely on myös nähtävillä kirjaston tiloissa. Mehu- ja keksitarjoilu, tervetuloa!
 

Oulu oivaltaa -päivä
Sivistys- ja kulttuuripalvelut järjestää Oulu oivaltaa -päivän 22.11. Tuolloin eri puolilla Oulua on aamusta iltaan tapahtumia. Päivällä kiitetään oululaisia ja annetaan heille mahdollisuus itse kokea, miten sivistys rakentaa Oulua. 

Oulu oivaltaa -päivänä tapahtuu aamupäivällä päiväkodeissa ja peruskouluissa. Lapset ja nuoret ovat saaneet itse ehdottaa, miten päivää vietetään. Monessa yksikössä päivän teemana on Lapsen oikeudet. 

Katso Oulu oivaltaa -päivän tapahtumat

Oulu liputtaa lapselle 20.11.


Suomen lippu kuvana

Oulun kaupunki liputtaa Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2019. Vuodesta 2020 alkaen Lapsen oikeuksien päivä on virallinen liputuspäivä.

Oulun kaupunki nostamaa lipun salkoon useissa kaupungin kiinteistöissä.

Linkkejä

Lapsiasiavaltuutetun esite lapsen oikeuksista

Lasten sivut lapsen oikeuksista

Lapsille ja nuorille lapsen materiaaleja oikeuksista

UNICEF - Lapsiystävällinen kunta