Koronatilanne Oulussa 13.12.2021 – uusien tartuntojen määrä tasaantunut, sairaalahoidon tarve kasvanut

13.12.2021

Oulu on edelleen epidemian leviämisaluetta. Sairaalahoidon tarve kasvoi viime viikolla erikoissairaanhoidon osalta 28 potilaaseen, ja perusterveydenhuollon sairaalan osalta 13 potilaaseen. Uusien tartuntojen määrä jäi viime viikolla 6% alhaisemmaksi edelliseen viikkoon verrattuna. Tartuntojen jäljitykseen on syntynyt noin 7 vuorokauden viive, ja jäljitystä on jouduttu ja joudutaan lisäresursoimaan työntekijöillä muista avoterveydenhuollon toiminnoista. Rokotekattavuus nousee kaikissa ikäryhmissä edelleen samaa tahtia 1. ja 2. rokotteiden osalta kuin edellisinäkin viikkoina. Kolmosrokotteen ottajien määrä kasvoi viime viikolla huomattavasti kun rokotuksen ottamisen kriteerejä muutettiin.

Viikolla 49 tuli ilmi asukkaiden ja/tai työntekijöiden koronatapauksia seuraavissa hoitoyksiköissä:

 • Esperi hoivakoti Albertissa 4 tapausta
 • Tuulia-kodissa 1 tapaus
 • Caritas Kairos-kodissa yksi tapaus
 • Caritas Veturissa yksi tapaus
 • Caritas Metsossa 1 tapaus
 • Provesta Vanamossa yksi tapaus
 • Mainiokoti Sulka, Kurki ja pääsky -yksikössä 2 tapausta
 • Hiirosenkodissa 2 tapausta.

Viime viikolla hoitolaitoksissa tapahtui kaksi koronakuolemaa, toinen OKS:ssa ja toinen Hiirosenkodissa.

Kahden viime viikon aikana jäljitetyistä tartunnoista tartunnanlähde on niin suurelta osin jäljittämättä, että tartunnanlähteiden analyysi on kesken. Oma perhe ja muu lähipiiri korostuvat tartunnanlähteinä.

Viime viikon (vko 49) uusien tartuntojen määrä pieneni 6% edelliseen viikkoon verrattuna. Altistuneiden määrä ei ole täysin selvillä jäljityksen viiveiden vuoksi.

Näytteenotto pieneni hieman edellisen viikon tasolta. Positiivisten näytteiden osuus laski ensimmäistä kertaa viikkoihin, ollen nyt 15,5%.

Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut muistuttaa, että myös täysin rokotetut henkilöt levittävät koronavirusta. Siksi on tärkeää, että sekä rokotetut että rokottamattomat jäävät sairaana kotiin ja noudattavat suosituksia. Lue erillinen tiedote. Negatiivinen kotona tehty pikatesti ei oikeuta lähtemään lievästikään oireisena kodin ulkopuolelle.

Muistutamme myös siitä, että lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos huoltaja on todennut lapsella selkeitä infektio-oireita.

 

Rokotukset

Viikolla 49 rokotettiin 10 834 henkilöä, mikä on noin 33% enemmän kuin edellisellä viikolla. Viime viikolla rokotetuista oli 1231 ykkösrokotetta, 924 kakkosrokotetta ja 8679 kolmosrokotetta. Oulun yli 12-vuotiaasta väestöstä 88,4% on saanut ykkösrokotuksen ja 82,8% kakkosrokotuksen.

 

Rajoitukset

Oulussa tuli voimaan viime viikolla (49) Pohjois-Suomen AVIn päätöksellä voimaan laaja, tilojen käytön rajoittamista koskeva tartuntatautilain 58d pykälän mukainen päätös (pdf). Katso myös AVIn tiedote.

Rajoituksista voidaan vapautua ottamalla käyttöön koronapassi. Koronapassin saavat kahdesti rokotetut, taudin sairastaneet kerran rokotetut sekä tuoreen negatiivisen testituloksen omaavat. Lisätietoa koronapassista on esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.

 

Viime viikon 49 tiedot

 • Tartunnat viime viikolla 837 edellisellä 891, tasaantunut
 • Karanteeniin asetettujen määrä ei julkaista jäljityksessä olevien viiveiden vuoksi
 • Joukkoaltistumiset viime viikolla 0, edellisellä viikolla 0
 • Ilmaantuvuus Oulu 13.12.2021 edelliset 14 vrk / 100 000 asukasta: 784 kasvussa
 • Sairaalahoidossa OKS 13 potilasta, OYS 27 potilasta, kasvussa
 • Testatut viime viikolla 2855, laskussa
 • Positiivisten osuus oululaisten näytteistä viime viikolla 15,5%, laskussa (sisältää vain Nordlabissa analysoidut näytteet)
 • Rokotetut 161 719, 88,4% kaikista 12+ ikäisistä oululaisista (1. rokote), 82,8% 12+ ikäisistä (2. rokote)

 

Tällä viikolla (vko 50) rokotetaan

 • Limingan­tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5), jonne voi varata ajan tai saapua aikaa varaamatta. Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat ovat avoinna ma-ti klo 8.30-15.30, ke-to klo 10.30-17.30 ja pe klo 8.30-15.30. Limingantullissa annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.
 • Pop up -rokotuspisteellä Ideapark Oulussa. Ilman ajanvarausta toimiva pop up -rokotuspiste  on avoinna tänä vuonna viimeistä kertaa ke 15.12. ja to 16.12. klo 14-18. Ideapark Oulun Pop up -rokotuspisteellä annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.
 • Ajanvarauksella lauantaina 18.12. klo 9-16 Hyvinvointikeskuksissa: Haukiputaalla, Kiimingissä,  Kaakkurissa, Kontinkankaalla, Tuirassa ja Limingantullin rokotuspisteellä.
 • Haukiputaan asukastuvalla (Jokelantie 1 L 1) ilman ajanvarausta tiistaina 18.1.2022 klo 8.30–15.30.
 • Ylikiimingin hyvinvointipisteellä 12.1.2022 klo 8.30-15.30
 • Yli-Iin hyvinvointipisteellä 13.1.2022 klo 8.30-15.30

Katso lisätiedot koronarokotuksista

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat tällä hetkellä

 • 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 5 kuukautta (5 kuukautta pitää tulla päivälleen täyteen)
 • voimakkaasti immuunipuutteiset (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat), kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Katso lisätietoa: Immuunivastetta voimakkaasti heikentävät sairaudet ja tilat.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti vain BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Uusien ikäryhmien ajanvarauksen avaamisesta kolmansia rokotteita varten tiedotetaan erikseen.

Rokotusväli on Oulussa vähintään kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

Katso tiedot influenssarokotuksista sivulta Influenssarokotukset.

 

Rokottamattomat ja yhden rokotteen saaneet testiin lievissäkin oireissa

Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä kehotetaan tekemään apteekista saatava antigeenitesti. Mikäli testi on positiivinen, kehotetaan hakeutumaan kaupungin koronatestiin. Kaupungin testi tehdään kahdesti rokotetuillekin heti, jos kyse on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijästä, koronalle viimeisen kahden viikon aikana altistuneesta henkilöstä, immuunipuutteesta sairauden tai hoidon (elinsiirtopotilas tai aktiivinen syöpähoito) vuoksi kärsivästä henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä.

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. 

 

Pihlajalinnan koronatestauspiste siirtyy osoitteeseen Pakkahuoneenkatu 29, 4. krs. 

Pihlajalinnan koronatestauspiste oululaisille siirtyy tiistaina 14. joulukuuta osoitteeseen Pakkahuoneenkatu 29, 4. krs. Samalla oululaisten koronatestaus Rehapoliksessa päättyy. Lue erillinen tiedote.

Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä (Alasintie 10) ja koronavastaanotoilla. Lisätiedot: www.ouka.fi/korona

Omasta terveysturvallisuudesta tulee huolehtia

Koska koronaepidemia on Oulussa vaikeutunut, jokaisen tulee huolehtia omasta terveysturvallisuudesta. Katso Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sivulta www.ouka.fi/korona

Karanteeniohjeet löytyvät sivulta ouka.fi/karanteeni

Katso tartuntatilannetta Oulussa kuvaavat kaaviot