Koronatilanne Oulussa 17.1.2022 – sairaalakuormitus on helpottanut, uusien tartuntojen määrä kasvaa hitaasti, ja rokotukset etenevät

17.01.2022

Oulu on edelleen epidemian leviämisaluetta. Sairaalakuormituksen määrä on erikoissairaanhoidossa jonkin verran helpottanut ja pysynyt samalla tasolla kaupunginsairaalassa. Uusia tartuntoja tuli viikolla 2 noin 12% enemmän kuin viikolla 1. Rokotusten määrä kasvoi taas edelliseen viikkoon verrattuna, nyt 23%. Eniten kasvoi ykkösrokotusten osuus. Alueellinen koordinaatioryhmä arvioi Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilannetta sekä alueella voimassa olevien rajoitusten ja suositusten tilannetta tiistaina 18.1.2022 kokouksessaan.

Tartuntojen jäljityksessä on edelleen merkittävä viive ja vain osa todetuista tartunnoista kyetään jäljittämään. Jäljitetyistä tartunnoista suurin osa tulee edelleen perheen sisältä ja lähipiiristä.

Seuraavissa asumisyksiköissä on jäljitetty sekä asukkaiden että työntekijöiden tartuntoja:

Onnenrinne Ainola, Hiirosenkoti B1, Caritas Metso, Hanhilehdon toimintakeskus, Attendo Torvelantupa, Attendo Niittytuuli, Lyhytaikaishoidon yksikkö Paussi, Attendo Ritaharjun kehitysvammaisten yksikkö ja Mainiokoti Siiri.

Tartuntatautiviranomaiset muistuttavat, että jos asumisyksikössä on todettu koronatapauksia, on vierailuja yksikössä syytä välttää asukkaiden karanteenin ajan.

Viime viikolla (vko 2) kaupunginsairaalassa ei ollut koronaan liittyviä kuolemantapauksia.

Rokotukset

Viikolla 2 rokotettiin Oulun kaupungin rokotuspisteissä 14 727 henkilöä. Viime viikolla rokotetuista oli 2473 ykkösrokotetta (+46% edelliseen viikkoon verrattuna), 1216 kakkosrokotetta ja 10 957 kolmosrokotetta. Lisäksi työterveyshuollot rokottivat Oulussa arviolta yli tuhat rokotetta viikolla 2. Oulun yli 12-vuotiaasta väestöstä 89,2 prosenttia on saanut ykkösrokotuksen ja 84,8 prosenttia kakkosrokotuksen.

Rokotekattavuus nousee edelleen kaikissa ikäryhmissä. Valtioneuvoston asettama 80 prosentin rokotuskattavuuden taso kakkosrokotteiden osalta on saavutettu Oulussa kaikkien yli 35-vuotiaiden osalta. Oulun kaupungin asettama 85 prosentin rokotuskattavuuden taso on kakkosrokotteen osalta saavutettu kaikilla yli 40-vuotiailla. 90 prosentin rokotuskattavuuden ovat kakkosrokotteen osalta saavuttaneet Oulussa kaikki yli 50-vuotiaat.

Mehiläinen, Pihlajalinna, Aava ja Terveystalo ovat aloittaneet koronarokotukset työterveysasiakkailleen. Mukaan ovat tulossa myöskin Heltti sekä Pohjois-Suomen työterveys ry. Koronarokotukseen ovat oikeutettuja työterveysasiakkaat, joiden työterveyshuollon sopimukseen (tarkemmat tiedustelut työterveyshuolloista) kuuluvat koronarokotukset. Työterveyshuolloissakin tarjotaan koronarokotteita vain Oulun kaupungin rokotelinjausten mukaisesti.

Viime viikon 2 tiedot

Tartunnat viime viikolla 1288 (luku voi vielä täydentyä viikonloppuna otettujen näytteiden osalta), edellisellä 1145, nousussa

Karanteeniin asetettujen määrää ei julkaista jäljityksessä olevien viiveiden vuoksi

  • Ilmaantuvuus Oulu 17.1.2021 edelliset 14 vrk / 100 000 asukasta: 1251 nousussa
  • Sairaalahoidossa OKS 13 potilasta, OYS 14 potilasta, laskussa
  • Testatut viime viikolla 2477, nousussa
  • Positiivisten osuus oululaisten näytteistä viime viikolla 28,7 %, nousussa (positiivisten testien osuus Oulun kaupungin näytteenotossa otetuista näytteistä)
  • Rokotettuja  89,2 % kaikista 12+ ikäisistä oululaisista (1. rokote), 84,8 % 12+ ikäisistä (2. rokote)

Tällä viikolla (vko 2) rokotetaan useissa paikoissa

Kolmansissa rokotuksissa on uutena ikärajana 30 vuotta. Aikoja on kolmansiin rokotuksiin tälle viikkoa vielä vapaana. Lasten rokotusaikoja on vapaana tälle viikolle hyvin. Myös työterveyshuollot tarjoavat koronarokotuksia.

Limingantulliin on varattuna aikoja 4959 ja vapaita aikoja on 7611.

Lisäksi rokotuksia annetaan:  

  • pop up- rokotuspiste Ideapark 19-20.1. klo 14-18, ilman ajanvarausta 1. ja 2. rokotukset (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat), muut ajanvarauksella.
  • Haukiputaan asukastuvalla rokotukset 18.1. klo 8.30-15.30 ajanvarauksella
  • hyvinvointikeskuksissa 18.1. klo 16-18.30 rokotuksia 5-11-vuotiaille ja heidän perheenjäsenilleen.
  • OYS työmaarokotukset 19.1.

Katso tarkemmat tiedot rokotuksista sivulta Koronarokotukset

Katso tiedot influenssarokotuksista sivulta Influenssarokotukset

Koronatestiin vain poikkeustapauksissa

Koronatestiin tulee jatkossa hakeutua vain poikkeustapauksissa. Lievän koronavirustaudin voi sairastaa kotona. Katso tarkemmat ohjeet sivulta www.ouka.fi/korona. Uusista testauskäytännöistä on julkaistu tänään myös tiedote.

Lisäksi eristysaika ja karanteenin kesto ovat lyhentyneet 5 vuorokauteen. Katso tarkemmat karanteeniohjeet.

Katso Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset.

Katso tartuntatilannetta Oulussa kuvaavat kaaviot.