Koronatilanne Oulussa 20.12.2021 – uusien tartuntojen määrä varovaisessa laskussa, sairaalahoito kuormittunut vakavasti

20.12.2021

Oulu on edelleen epidemian leviämisaluetta. Sairaalahoidon tarve on säilynyt korkealla sekä erikoisairaanhoidossa että kaupunginsairaalassa, ja vaatii järjestelyjä, jotka häiritsevät tai lykkäävät normaalitoimintaa.

Uusien tartuntojen määrä jäi viime viikolla 24 prosenttia alhaisemmaksi edelliseen viikkoon verrattuna. Tartuntojen jäljityksessä on edelleen noin 7–9 vuorokauden viive, jota kurotaan pienemmäksi.

Viikolla 50 tuli ilmi asukkaiden ja työntekijöiden koronatapauksia seuraavissa hoitoyksiköissä: Esperi hoivakoti Albert 1 työntekijä, Hiirosenkoti E8 1 työntekijä, Mainiokoti Sulka: 7 asukasta ja 1 työntekijä, Caritas Veturi 1 työntekijä, Uittokoti 1 työntekijä, Teppola 1 työntekijä. Tartuntatautiviranomaiset muistuttavat, että jos asumisyksikössä on todettu koronatapauksia, on vierailuja yksikössä syytä välttää asukkaiden karanteenin ajan.

Viime viikolla (vko 50)  kaupunginsairaalassa tapahtui neljä koronakuolemaa ja Hiirosen yksikössä yksi koronakuolema.

Kolmen viime viikon aikana jäljitetyistä tartunnoista tartunnanlähde on niin suurelta osin jäljittämättä, että tartunnanlähteiden analyysi on kesken. Oma perhe ja muu lähipiiri korostuvat tartunnanlähteinä.

Näytteenotto säilyi edellisen viikon tasolla. Positiivisten näytteiden osuus laski nyt toista viikkoa peräkkäin, ollen nyt 13,5 prosenttia.

Rokotukset

Viikolla 50 rokotettiin 14806 henkilöä, mikä on noin 36 prosenttia enemmän kuin edellisellä viikolla. Viime viikolla rokotetuista oli 1792 ykkösrokotetta, 1158 kakkosrokotetta ja 11856 kolmosrokotetta. Oulun yli 12-vuotiaasta väestöstä 88,7 prosenttia on saanut ykkösrokotuksen ja 83,4 prosenttia kakkosrokotuksen.

Rokotekattavuus nousee kaikissa ikäryhmissä. Valtioneuvoston asettama 80 prosentin rokotuskattavuuden taso kakkosrokotteiden osalta saavutettiin Oulussa kaikkien yli 35-vuotiaiden osalta. Oulun kaupungin asettamassa 85 prosentin rokotuskattavuuden taso on kakkosrokotteen osalta saavutettu kaikilla yli 40-vuotiailla. 90 prosentin rokotuskattavuuden ovat kakkosrokotteen osalta saavuttaneet Oulussa kaikki yli 50-vuotiaat.

THL:n 17.12. linjauksen mukaan kolmansissa rokoteannoksissa tulee edetä nopeasti kansallisen koronarokotusstrategian ja valtioneuvoston asetuksessa määritellyn rokotusjärjestyksen mukaisesti eli vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpiin.

Oulussa kolmanteen rokotukseen voivat nyt varata ajan vain 60 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä riskiryhmäläiset. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat varata ajan kolmanteen rokotukseen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Tiedotamme, kun riskiryhmiin kuulumattomat alle 60-vuotiaat voivat varata ajan kolmanteen rokotukseen.

Rajoitukset

Koordinaatioryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen tänään 20.12.2021 ja suositti aluehallintovirastolle muun muassa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten totaalikieltoa sekä liikunta-, harraste- ja yleisten tilojen sulkemista. Perusteena uusille rajoitteille on suuri uhka, jonka omikron -muunnoksen väistämätön leviäminen aiheuttaa sairaaloiden ollessa jo valmiiksi hyvin kuormittuneita.

Katso voimassa olevat rajoitukset. Uusia rajoituksia on todennäköisesti tulossa voimaan aluehallintoviraston päätöksellä vielä tällä viikolla.

Viime viikon 50 tiedot

  • Tartunnat viime viikolla 635 (ma iltapäivään mennessä, osa vastaamatta), edellisellä 837, laskussa
  • Karanteeniin asetettujen määrä ei julkaista jäljityksessä olevien viiveiden vuoksi
  • Joukkoaltistumiset viime viikolla 0, edellisellä viikolla 0. Oulun kaupunki ei enää tiedota yleisiä altistumisen mahdollisuuksia.
  • Ilmaantuvuus Oulu 20.12.2021 edelliset 14 vrk / 100 000 asukasta: 708 laskussa
  • Sairaalahoidossa OKS 13 potilasta, OYS 31 potilasta, kasvussa
  • Testatut viime viikolla 2893, tasaantunut
  • Positiivisten osuus oululaisten näytteistä viime viikolla 13,5 %, laskussa (sisältää vain Nordlabissa analysoidut näytteet)
  • Rokotetut 162414, 88,7 % kaikista 12+ ikäisistä oululaisista (1. rokote), 83,4 % 12+ ikäisistä (2. rokote)

Tällä viikolla (vko 51) rokotetaan

Limingan­tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5). Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat antavat vain 1. ja 2. rokotteita, ja ne ovat avoinna ma-ti klo 8.30-15.30. Kolmosrokotteita annetaan rokotuspisteellä toistaiseksi vain ajanvarauksella. Limingantullin rokotuspiste on suljettuna 22.–26.12., rokotukset jatkuvat maanantaina 27.12. Katso lisätiedot koronarokotuksista.

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat tällä hetkellä

Uusien ikäryhmien ajanvarauksen avaamisesta kolmansia rokotteita varten tiedotetaan erikseen. Rokotusväli on Oulussa vähintään kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä. Katso tiedot influenssarokotuksista sivulta Influenssarokotukset.

Rokottamattomat ja yhden rokotteen saaneet testiin lievissäkin oireissa

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. 

Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä kehotetaan tekemään apteekista saatava antigeenitesti. Jos testi on positiivinen, kehotetaan hakeutumaan kaupungin koronatestiin. Kaupungin testi tehdään kahdesti rokotetuillekin heti, jos kyse on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijästä, koronalle viimeisen kahden viikon aikana altistuneesta henkilöstä, immuunipuutteesta sairauden tai hoidon (elinsiirtopotilas tai aktiivinen syöpähoito) vuoksi kärsivästä henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä, tällaiseksi lasketaan myös raskaus.

Pihlajalinnan koronatestauspiste oululaisille on siirtynyt osoitteeseen Pakkahuoneenkatu 29, 4. kerros. Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä (Alasintie 10) ja koronavastaanotoilla. Lisätiedot: www.ouka.fi/korona

Omasta terveysturvallisuudesta tulee huolehtia

Koska koronaepidemia on Oulussa vaikeutunut, jokaisen tulee huolehtia omasta terveysturvallisuudesta.

Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset.

Karanteeniohjeet.

Tartuntatilannetta Oulussa kuvaavat kaaviot.