Koronatilanne Oulussa 7.12.2021 – uusien tartuntojen määrä nousussa, sairaalahoidon tarve tasaantunut

07.12.2021

Oulu on edelleen epidemian leviämisaluetta. Uusien tartuntojen määrä kasvoi jälleen selvästi viime viikolla edelliseen viikkoon verrattuna, mutta kasvutahti hiljeni. Sairaalahoidon tarve on vaihdellut erikoissairaanhoidon osalta 18-25 potilaassa ja perusterveydenhuollon sairaalan osalta 6-12 potilaassa. Ikäihmisten palveluissa joudutaan tekemään poikkeusjärjestelyjä useiden kotihoidossa, asumisyksiköissä ja Hiirosenkodissa tapahtuneiden korona-altistumisten vuoksi. Tartuntojen jäljitykseen on syntynyt noin 7 vuorokauden viive, ja jäljitystä on jouduttu ja joudutaan lisäresursoimaan työntekijöillä muista avoterveydenhuollon toiminnoista. Rokotekattavuus nousee kaikissa ikäryhmissä edelleen. Alueellinen koordinaatioryhmä arvioi tilannetta tiistaina 7.12.2021.

Kahden viime viikon aikana jäljitetyissä tartunnoissa tartunnanlähde oli useimmin samassa taloudessa asuva ja muu lähipiiri. Näitä harvemmin tartuntoja todettiin kouluilla, työpaikoilla sekä yksityis- ja yleisötilaisuuksissa. Suuri osa tartunnoista viikolta 48 on jäljittämättä.

Viikolla 48 todettiin tartuntoja seuraavissa asumisyksiköissä Oulussa: Onnenrinne Ainola, Esperi Albert, Caritas Metso, Attendo Savotanpuisto ja Hiirosenkoti E8. Lisäksi positiivisen työntekijän aiheuttama altistuminen todettiin Esperin hoitokoti Ameliassa ja kaupunginsairaalan G3-osastolla. Asianmukaisiin toimiin on ryhdytty jatkotartuntojen estämiseksi.

Viime viikon (vko 48) uusien tartuntojen määrä kasvoi 21% edelliseen viikkoon verrattuna. Altistuneiden määrä ei ole täysin selvillä jäljityksen viiveiden vuoksi.

Näytteenotto lisääntyi hieman edellisen viikon tasolta. Positiivisten näytteiden osuus nousi edelleen, nyt 16,6%:iin.

Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut muistuttaa, että myös täysin rokotetut henkilöt levittävät koronavirusta. Siksi on tärkeää, että sekä rokotetut että rokottamattomat jäävät sairaana kotiin ja noudattavat suosituksia. Lue erillinen tiedote.

Muistutamme myös siitä, että lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos huoltaja on todennut lapsella selkeitä infektio-oireita.

 

Rokotukset

Viikolla 48 rokotettiin 8142 henkilöä, mikä on noin 80% enemmän kuin edellisellä viikolla. Viime viikolla rokotetuista oli 1665 ykkösrokotetta, 1254 kakkosrokotetta ja 5223 kolmosrokotetta. Oulun yli 12-vuotiaasta väestöstä 88% on saanut ykkösrokotuksen ja 82,2% kakkosrokotuksen.

 

Rajoitukset

Oulussa tulivat voimaan viime viikolla (48) aluehallintoviraston asettama yli 20 hengen yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia koskeva rajoitus (Lue AVIn tiedote). Alueellisen koordinaatioryhmän suosituksen mukaan Oulussa otettiin käyttöön myöskin laaja etätyösuositus sekä yleinen maskisuositus. Tänään 7.12.2021 tuli lisäksi Pohjois-Suomen AVIn päätöksellä voimaan laaja, tilojen käytön rajoittamista koskeva tartuntatautilain 58d pykälän mukainen päätös (pdf).

Molemmista rajoituksista voidaan vapautua ottamalla käyttöön koronapassi. Koronapassin saavat kahdesti rokotetut, taudin sairastaneet kerran rokotetut sekä tuoreen negatiivisen testituloksen omaavat. Lisätietoa koronapassista on esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.

 

Viime viikon 48 tiedot

 • Tartunnat viime viikolla 891 edellisellä 736  (huom! korjattu luku), kasvussa
 • Karanteeniin viime viikolla 554 edellisellä 405, nousussa, jäljityksessä on 2-3 vuorokauden viive
 • Joukkoaltistumiset viime viikolla 0, edellisellä viikolla 0
 • Ilmaantuvuus Oulu 6.12.2021 edelliset 14 vrk / 100 000 asukasta: 740 kasvussa
 • Sairaalahoidossa OKS 8 potilasta, OYS 25 potilasta, tasaantunut
 • Testatut viime viikolla 3520, nousussa
 • Positiivisten osuus oululaisten näytteistä viime viikolla 16,6%, nousussa (sisältää vain Nordlabissa analysoidut näytteet)
 • Rokotetut 160 924, 88% kaikista 12+ ikäisistä oululaisista (1. rokote), 82,2% 12+ ikäisistä (2. rokote)

 

Tällä viikolla (vko 49) rokotetaan

 • Limingan­tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5), jonne voi varata ajan tai saapua aikaa varaamatta. Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat ovat avoinna ma-ti klo 8.30-15.30, ke-to klo 10.30-17.30 ja pe klo 8.30-15.30. Limingantullissa annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.
 • Pop up -rokotuspisteellä Ideapark Oulussa. Ilman ajanvarausta toimiva pop up -rokotuspiste on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14-18. Ideapark Oulun Pop up -rokotuspisteellä annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.
 • Haukiputaan asukastuvalla (Jokelantie 1 L 1) tiistaina ja keskiviikkona klo 8.30–15.30.
 • Hyvinvointikeskuksissa saatavilla ajanvarauksen kautta (aikoja ei vielä varattavissa) lauantaina 18.12. klo 9-16 koronarokotteita Haukiputaalla, Kiimingissä,  Kaakkurissa, Kontinkankaalla ja Tuirassa. 
 • Rokotuksia suunnitellaan myös tuotavaksi kauppakeskuksiin. Seuraa sivua Koronarokotukset ja Oulun kaupungin tiedotteita.

 

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat tällä hetkellä

 • 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 5 kuukautta (5 kuukautta pitää tulla päivälleen täyteen)
 • voimakkaasti immuunipuutteiset (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat), kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Katso lisätietoa: Immuunivastetta voimakkaasti heikentävät sairaudet ja tilat.
 • Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti vain BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Uusien ikäryhmien ajanvarauksen avaamisesta kolmansia rokotteita varten tiedotetaan erikseen.

Rokotusväli on Oulussa vähintään kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

Katso tiedot influenssarokotuksista.

Rokottamattomat ja yhden rokotteen saaneet testiin lievissäkin oireissa

Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä kehotetaan tekemään apteekista saatava antigeenitesti. Mikäli testi on positiivinen, kehotetaan hakeutumaan kaupungin koronatestiin. Kaupungin testi tehdään kahdesti rokotetuillekin heti, jos kyse on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijästä, koronalle viimeisen kahden viikon aikana altistuneesta henkilöstä, immuunipuutteesta sairauden tai hoidon (elinsiirtopotilas tai aktiivinen syöpähoito) vuoksi kärsivästä henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä.

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. Oululaiset voivat varata ajan maksuttomaan koronanäytteenottoon Pihlajalinnan testauspisteelle, joka sijaitsee Rehapoliksessa. Pihlajalinnan drive-in-näytteenottopiste Oritkarissa on suljettu.

Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä (Alasintie 10) ja koronavastaanotoilla. Lisätiedot: www.ouka.fi/korona

Omasta terveysturvallisuudesta tulee huolehtia

Koska koronaepidemia on Oulussa vaikeutunut, jokaisen tulee huolehtia omasta terveysturvallisuudesta. Katso Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sivulta www.ouka.fi/korona

Karanteeniohjeet löytyvät sivulta ouka.fi/karanteeni

Katso tartuntatilannetta Oulussa kuvaavat kaaviot