Pohjois-Suomen KETS-foorumilaisia vierailulla Oulussa

28.03.2024

Alueellinen energianeuvonta -hanke (Energiavirasto) ja Oulun kaupunki järjestivät 13.3. kunta-alan energiatehokkuussopimukseen (KETS) liittyneille Pohjois-Suomen kunnille tutustumiskierroksen Oulun kaupungin kiinnostaviin ja ajankohtaisiin energiakohteisiin. Osallistujia oli kaikista kolmesta maakunnasta.

Iltapäivän aikana kuultiin mm. Motivan kertomana lainsäädännön vaatimuksista rakennusautomaatiolle. Laki on ollut voimassa jo jonkin aikaa, mutta rakennusautomaatiota koskevat vaatimukset ovat kunnissa jääneet selvästi vähemmälle huomiolle kuin samassa laissa olevat sähköautojen latauspisteitä koskevat velvoitteet. Aihe herätti vilkasta keskustelua. Asia koetaan tärkeäksi, mutta esimerkiksi kuntien mahdollisuudet toteuttaa vaatimukset määräajan puitteissa puhututtivat. 

Tutustumiskierroksella kiinteistömanageri esitteli vuonna 2011 valmistunutta Ympäristötaloa. Talon eri kerroksista löytyy hyvinkin erityyppisiä ratkaisuja. Vierailijoita kiinnostivat mm. yhteiskäytössä olevat sähköpyörät ja niiden latauskäytännöt sekä talon aurinkopaneelit.

Vierailulla Kaukovainiolle tutustuttiin Kaukovainion koulun energiaratkaisuun ja nähtiin, miten aurinkopaneelit voi integroida tyylikkäästi kerrostalon julkisivuun. Samalla myös opittiin, että tasaisempaa sähköntuotantoa vuoden mittaan saa asentamalla aurinkopaneelit vertikaalisesti.

Energia-asiantuntija Johanna Järvi koki päivän annin hyödylliseksi: 

On hienoa, että Oulussakin järjestetään jotain tällaista. Etenkin energiakriisin ja tiukentuvien energiatehokkuusdirektiivien myötä kaipaan entistä enemmän vertaisoppimista ja hyvien käytäntöjen jakamista muiden kanssa. Kasvokkain tapaamisen jälkeen on keskustelukin yleensä Teams-kokouksissakin rikkaampaa. Nytkin saimme rakennusautomaation lakiin liittyvistä haasteista apuja Motivan vinkkaamasta yhteyshenkilöstä, jonka kanssa pidimmekin jo tapaamisen rakennusautomaation datan analytiikkaan liittyen. Toivottavasti Pohjois-Suomessa järjestetään tulevaisuudessa vastaavia kokoontumisia eri kuntiin”, hän kertoo.

KETS-foorumin tapaaminen Ympäristötalolla ja vierailu Kaukovainiolle
Energia-asiantuntijat vierailivat mm. Ympäristötalolla ja Kaukovainiolla.