Voimistelupäivien 2023 tapahtumalipulla matkustettiin ennätysmäärä OSL:n busseissa

15.06.2023

Suomen suurimman voimistelutapahtuman Voimistelupäivien 2023 ja Lumo-finaalin yhteydessä kesäkuussa 8.-11.6.2023 kokeiltiin ensimmäisen kerran tapahtuman pääsylipun ja kisapassin käyttöä myös bussilippuna Oulun seudun liikenteessä. Pääsylipuilla ja kisapasseilla matkustettiin bussilla lähes 1 300 kertaa. Suhteutettuna tapahtuman osallistujamäärään bussimatkoja tehtiin ennätyksellinen määrä. 

Testattavana oli erilaisia lippuja

Oulun naisvoimistelijoiden organisoima Voimistelupäivät oli massatapahtuma, jossa oli mahdollisuus testata useaa lipputyyppiä samanaikaisesti. Bussilippu sisältyi sekä kisapasseihin ja eri pituisiin katsojalippuihin.

Nelipäiväisiä kisapasseja käyttivät tapahtuman voimistelijat, tuomarit, huoltajat ja vapaaehtoiset. Katsojalipuissa kokeiltiin joukkoliikenneominaisuutta eri pituisina. Myynnissä oli yhden päivän lippu, neljän päivän lippu ja iltanäytöksen lippu. Iltanäytöksen lipun vuorokauden mittainen matkustusoikeus oli voimassa lauantainaamun kello viidestä sunnuntaiaamun kello viiteen saakka.

Kaikkiin lippuihin ja kisapasseihin sisältyi rajoittamaton matkustusoikeus kaikilla OSL:n vyöhykkeillä (Lähi-D) kisapassin ja katsojalipun voimassaolon aikana. 

Järjestelmien yhteensopivuus testattiin

Pilotoinnissa kerättiin tietoa Waltti Solutions Oy:n tapahtumalippujärjestelmän toiminnasta ja soveltuvuudesta osaksi Oulun seudun liikenteen lippu- ja maksujärjestelmää. Samalla myös testattiin Eventio Groupin sähköisen lippukaupan rajapinnan kytköstä Waltti-tapahtumalippujärjestelmään.

Waltti-tapahtumalippujärjestelmä tuotti sähköistä QR-koodillista lippuaineistoa, joka toimitettiin tapahtuman järjestäjälle painatettavaksi kisapasseihin. Sähköisen lippukaupan kautta ostettaviin katsojalippuihin liitettiin automaatiolla joukkoliikenteen matkustusoikeus, jonka ansiosta tapahtuman QR-koodillinen lippu toimii samanaikaisesti sekä paikallisliikenteen bussilippuna että tapahtuman pääsylippuna. 

Tarkoituksena oli rohkaista tapahtumaan osallistuvia kokeilemaan lipun käyttöä busseissa ja kerätä mahdollisimman paljon käyttökokemuksia. Matkustusoikeuden sisältäneitä lippuja oli yhteensä reilut 3 000 kappaletta, joilla tehtiin yhteensä lähes 1 300 yksittäistä matkaa.

–Kokeilu onnistui yli kaikkien odotusten. Matkoja tehtiin ennätyksellisen paljon, kun ottaa huomioon matkustusoikeuden sisältäneiden kisapassien ja pääsylippujen kokonaismäärän, Waltin asiantuntija Jaakko Häkli toteaa.

Pilotoinnin perusteella arvioidaan jatko

Kokeilun tuloksia arvioidaan kesän aikana. Tulosten perusteella päätetään tapahtumalipun mahdollisesta laajemmasta käyttöönotosta Oulun seudun liikenteessä.

Tapahtumalipun kokeilu on osa Oulun seudun liikenteen strategian 2030 mukaista tavoitetta lisätä matkustajien määrää kehittämällä lippujärjestelmän digitaalisia ratkaisuja ja helppokäyttöisyyttä. Pilotointiin saatiin tukea Oulun kaupungin tapahtumapalveluista.

Sujuvampi liikenne tapahtuma-alueella

Tapahtumalipulla on myös varsinaista käyttöään laajempi vaikutus. Oikeus käyttää julkista liikennettä vähentää yksityisautoilua ja tarvittavien pysäköintipaikkojen määrää tapahtuma-alueella ja siten sujuvoittaa liikennettä massatapahtuma-alueella ja tapahtuman aikana koko kaupungissa.