Ympäristöohjelma esillä Nuorten foorumissa lokakuussa

Nuorille suunnattu vaikuttamiseen keskittyvä tapahtuma Nuorten foorumi järjestettiin jälleen lokakuussa (18.10.) Ouluhallissa. Ympäristötoimen, Kaavoituksen ja Kiertokaaren yhteisellä esittelypisteellä nuoret pääsivät osallistumaan myös Oulun kaupungin ympäristöohjelmatyöhön.
01.12.2023

Oulun seudun ympäristötoimen asiantuntijat esittelivät foorumissa ohjelmaa ja toteuttivat äänestyksen siitä, mitä Oulun kaupungin ympäristötoimenpiteitä nuoret pitävät tärkeinä. Äänestykseen osallistui mukavan suuri joukko nuoria, sillä ääniä annettiin päivän aikana yhteensä 371 kappaletta. Jokaisella osallistuneella oli käytössään 3 ääntä, joten pisteellä kävi äänestämässä noin 120 henkilöä.

Ympäristöohjelman painopisteistä eniten ääniä keräsivät ”Luonto on voimavaramme” (yht. 105 ääntä) ja ”Edistämme ympäristövastuullisuutta” (yht. 93 ääntä) -painopisteet. Kaksi muuta painopistettä eivät jääneet kuitenkaan kauas taakse, ”Kaupunkimme kehittyy kestävästi” sai 89 ääntä ja ”Toimimme resurssiviisaasti” 84 ääntä. Painopisteiden alla ylivoimaisesti suosituin teema oli ”ympäristövastuulliset oululaiset” (yht. 57 ääntä) ja kakkosina tulivat ”ympäristöystävällinen liikkuminen” (43 ääntä) ja ”hiilineutraali energiantuotanto” (40 ääntä).

Toimenpidetasolla voittajaksi julistettiin energiatehokkuussopimukseen liittyvä kaupungin oman energiankulutuksen vähentäminen (17:lla äänellä). Kuriositeettina mainittakoon, että osassa Oulun kouluja vietettiin edellisellä viikolla energiansäästöviikkoa, mikä saattoi vaikuttaa äänestystulokseen. Ulkoilureitistöjen saavutettavuuden sekä kävely- ja pyörätieverkoston kehittäminen saavuttivat kakkos- ja kolmossijat 13 ja 10 äänellään.

Yhteenvetona äänestyksen tuloksista voidaan todeta, että erityisesti nuorten elämää lähellä olevia ympäristöasioita, kuten luontoa ja kestäviä liikkumismuotoja pidetään tärkeinä ja nuorten mielissä myös jokaisen – mukaan lukien kaupungin – oma vastuu ympäristöasioissa korostuu. Kiitos kaikille äänestykseen osallistuneille!

Nuorten foorumin kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Nuorten foorumissa mm. erilaiset järjestöt, yhdistykset, kaupungin eri toimijat ja puolueet kohtaavat, verkostoituvat ja vaihtavat ajatuksia nuorten kanssa.