Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, yhtä aikaa koko maassa. Ylioppilastutkinto sisältää vähintään viisi koetta.

Opiskelija voi suorittaa ylioppilastutkinnon yhdellä kertaa tai hajauttaa sen enintään kolmeen perättäiseen tutkintokertaan. Ylioppilaskokeen saa uusia rajattomasti. 

Ylioppilastutkinto tulee suoritetuksi, kun kokelas on suorittanut hyväksytysti tutkintoon vaadittavat kokeet sekä ylioppilastutkinnon suorittamiseen oikeuttavan tutkinnon tai koulutuksen. Valmistumisen jälkeen tutkintoa voi täydentää uusilla aineilla. 

Tutkinnon aineyhdistelmät

Ylioppilastutkintoon kuuluu aina äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.

Viiden kokeen yhdistelmään voi kuulua vain yksi koe samassa oppiaineessa. Lisäksi voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. 

Lisätietoja ylioppilastutkinnosta saa lukioiden opinto-ohjaajilta. Oulun lukioiden kotisivuille pääset tästä linkistä.