In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Haukiputaan lukio Haukiputaan lukio

KANSAINVÄLINEN AVARUUSLEIRI ALABAMASSA

Opetushallitus on vuosittain lähettänyt kaksi opiskelijaa kansainväliselle avaruusleirille Yhdysvaltoihin. Lukuvuonna 2005 -2006 Yhdysvaltain avaruushallinnon kutsumana leirillä oli mukana oppilaita ja opettajia 24 eri maasta ja viidestä eri maanosasta. Suomesta matkalla minun lisäkseni olivat opettaja Markku Hyttinen Järvenpäästä sekä Joonas Harjumäki Heinolan lukiosta.

Avaruusleiri käynnistyi heinäkuun viimeisellä viikolla Alabaman Huntsvillen kaupungissa. Kaupunki on aikoinaan toiminut USA:n avaruuskeskuksena jo ennen maan avaruushallinnon NASA:n perustamista, mutta nykyään se palvelee satojen nuorten leirikeskuksena. Valtava ja tiukasti vartioitu alue pitää sisällään aktiviteetteja omasta tekojärvestä huvipuistoon sekä hyvät mahdollisuudet erilaisten tieteiden ja tutkimusten harjoittamiseen.

 
 

Leiri alkoi tutustumisella alueeseen ja sen sääntöihin, jotka koskivat muun muassa pukeutumista ja kulkuoikeuksia. Alueella ei juuri saanut liikkua ilman lupaa, mutta kiireinen ohjelma piti huolen siitä, ettei aikaa myöskään jäänyt kuljeskeluun. Aluksi säännöt vaikuttivat tiukoilta, mutta viikon aikana niitä tuskin huomasi kaiken tekemisen lomassa. Ensimmäisen yön jälkeen saimme majoittua omiin kuuden hengen huoneisiimme, jotka olivat koko asuntolaa myöten rakennettu avaruusaseman kaltaiseksi. Päivät ryhmittyivät kolmen aterian ympärille, joiden väliin oli sijoitettu aktiviteettejä luennoista kuutuolilla kävelemiseen. Seurasimme päivittäin myös muutamaa opetustuntia, jotka yleensä pohjustivat seuraavaa käytännön harjoitusta. Opiskelu oli helppoa ja mielenkiintoista. Historiantunnit täyttyivät astronautteja sekä avaruuslentoja koskevista tarinoista ja paljastuksista. Kävimme lisäksi katsomassa aiheeseen liittyviä elokuvia leirin omassa elokuvateatterissa. Tietoa karttui niin fysiikasta, biologiasta kuin kemiastakin.

Koska kyseessä oli avaruusleiri, saimme tutustua astronautin koulutukseen monelta kantilta. Tämä tarkoitti opiskelua sukkulan lentämisestä ja rakenteesta, tutustumista aurinkokuntaan ja myös fyysisiä tehtäviä.  Näitä olivat muun muassa moniakseliharjoitin, joka simuloi pyörimisliikkeeseen joutuvaa sukkulaa sekä Kuun painovoiman kokeilu erikoissuunnitellussa tuolissa. Oikeaa painottomuuden tilaa ei voitu toteuttaa maan päällä muuta kuin alaspäin syöksyvässä lentokoneessa, jonka takia lähin vastaavuus lentämisen tilalle oli sukellus. Pinnan alla astronautit voivat kokea lähes samanlaisen tunteen kuin avaruudessa, jonka takia heidän koulutuksensa sisältää valtavia määriä sukellustunteja oikeissa puvuissa. Huntsvillen avaruuskeskuksessa oli myös tähän tarkoitukseen soveltuva allas vedenalaisine laboratorioineen, jota tehtäväspesialistit pääsivät testaamaan. Alkuharjoittelun jälkeen tehtävänä oli sukeltaa altaan pohjalle 12 metrin syvyyteen ja suorittaa siellä muun muassa torpedon laukaisu.

Kaikkein parasta leirissä olivat tietysti erilaiset harjoitukset ja simulaatiot, jotka veivät suurimman osan ajasta. Jokaisesta ryhmästä noin puolet seurasi pilotin koulutuslinjaa ja loput itseni mukaan lukien tutustuivat tehtäväspesialistin toimenkuvaan. Tähän kuuluivat avaruuskävelyt, sukkulassa ja avaruusasemalla työskenteleminen sekä tieteellisten kokeiden suorittaminen. Ensimmäisenä näihin asioihin pääsimme tutustumaan operaatioharjoituksissa, jotka valmistelivat seuraavien päivien neljää tunnin mittaista avaruuslentosimulaatiota. Harjoitukset tapahtuivat leirikeskuksen suurissa halleissa, joihin oli rakennettu oikeanmallisia ja -kokoisia kapseleita kuvaamaan esimerkiksi sukkulaa ja avaruusalusta. Osa ryhmäläisistä päätyi avaruusasemalle, osa sukkulaan ja loput lennonjohtokeskukseen maan päälle. Tehtäväspesialistit saivat viettää kaiken aikansa avaruudessa korjaten satelliittia oikeaa vastaavissa avaruuspuvuissa sekä huolehtia kokeiden suorittamisesta avaruusasemalla. Kaikki nämä harjoitukset tähtäsivät viimeisen päivän kuuden tunnin yhtäjaksoiseen operaatioon, jossa tarkoituksena oli selvitä omilla tiedoillaan ja taidoillaan lennosta sekä sen aikana ilmenevistä ongelmista kuten sairauksista ja meteoriittisateesta.

Viikon anti oli monipuolinen ja joka päivä toi mukanaan uusia kokemuksia avaruudesta. Kansainvälisyys näkyi ja kuului aksenteista sekä mielipiteistä, mutta kaikille yhteistä oli innokkuus ja uteliaisuus. Viimeisenä päivänä Huntsvillestä poistuikin noin seitsemänkymmentä astronautiksi haluavaa nuorta, jokaisella mielessään avaruuden valloittaminen.

Aino Toppi