Seppo Vainio - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

  • Kirjasampo
    Kirjastot.fi:n ylläpitämä kaunokirjallisuuden verkkopalvelu

Mitä minä luen?

Seppo Vainio

kehitysbiologian professori, Biocenter Oulun tutkijakoulun johtaja, Biocenter Oulu & InfoTech Oulu -ryhmän johtaja, Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, Oulun yliopisto.

"Esittelemieni teosten kuvaama oman elämänhallinnan oppimisen tie ovat minusta yksi oleellinen osa koulutuksen, valistuksen ja sivistyksen polkua, jolle Suomessa on hienot perinteet. "

Haasteen Vainio laittaa eteenpäin kirjailija Antti Leikakselle.

Pekka Ervast: Kalevalan avain (1916)

Ressun poikakoulussa luin muiden mukana Kalevalan. Tarinoiden sanoma jäi kuitenkin aika vieraaksi. Kun törmäsin Ervastin ajatuksiin Kalevalasta, ne tuntuivat kiinnostavilta. Tarinoiden ja myyttien sisältö sai huimia uusia tulkintoja. Kun muutin Ouluun, kesti aikansa, ennen kuin huomasin, että olemme itse asiassa aika lähellä Kalevalan muinaisia laulumaita. Kalevala on innoittanut monia taiteilijoita ja tutkijoita ja Ervastin intuitiivinen tulkinta on näiden joukossa aika piristävä sukellus suomalaisuuden mytologiaan – "Totuus on ikään kuin taruakin ihmeellisempi".

Saatavuus

 

Rudolf Steiner: Henkisen tiedon tie (1919)

Tutkijana olen kiinnostunut tiedon ja totuuden olemuksesta. Voimmeko nähdä ja tuntea totuuden? Tiede pyrkii kohti asioiden ja tapahtumien objektiivista perustaa. Luonnontieteellistä tietoa tuotetaan pääsääntöisesti teknisten laitteiden ja mittauksen avulla. Steiner on tuonut tähän vähän erilaisen näkökannan. Ihmisen itsehavainnointi ja sen avulla tutkiminen on hänen mukaansa tärkeää modernille ihmiselle. Tutkijan työ perustuu kysymysten monipuoliseen ja avoimeen pohdiskeluun ja työstä syntyy työhypoteesi, jota testataan kokeellisesti. Steinerin mukaan ihmisen olisi hyvä kehittää aktiivisesti omaa havainnointiaan. Hän visioi, että saisimme näin syvemmän suhteen itseemme, luontoon ja maailmaankin: vähän uudenlaisen ikkunan maailmaan. 

Saatavuus

 

Dennis T. Jaffe: Parantavat voimat

Biotieteet kehittyvät juuri nyt nopeasti. Esimerkiksi osa "hankkimistamme ominaisuuksista" tai se mihin altistumme voivat ilmeisesti osin periytyä. Ihmisen aivot pystyvät osin uudistumaan kantasoluista ja mieli ja keho käyvät myös "nanotason" kommunikaatiota keskenään. Käsityksemme perinnöllisyyden mekanismeista, mielen ja kehon suhteista ovat saamassa uusia tuulia.  Jaffen kirja valaisee kiinnostavasti, kuinka itsetuntemusta ja oman elämän hallintaa olisi hyvä oppia koordinoimaan harjoittelemalla. Kantasolu- ja nanotason tutkimus avaa tähän uusia tieteellisiä perusteita ja tutkijat voivat pureutua yhä syvemmälle luonnon ja ihmisyyden mysteereihin.  

Saatavuus