Syvemmälle!

Oulun kaupunginkirjaston podcast

 

Jakso 9: Mateli Kuivalatar ja kotimainen kansanrunous

8. toukokuuta vuonna 2021 tuli kuluneeksi 250 vuotta legendaarisen naisrunolaulaja Mateli Kuivalattaren syntymästä. Ilomantsissa eläneen ja vaikuttaneen Kuivalattaren lyriikka ja runous ovat jättäneet lähtemättömän jäljen suomalaiseen kansanperinteeseen ja runouteen. Elias Lönnrot käytti Kuivalattaren runsasta lyyrista antia pohjana klassiselle Kanteletar-kokoomateokselleen.
Mutta kuka oli Mateli Kuivalatar? Millainen hän oli ihmisenä ja millaista elämää hän eli? Entä miten kansanperinteen kuvaajat kohtasivat ja ymmärsivät runonlaulajia 1800-luvulla? Ja voidaanko kansanrunoutta tulkita aikansa autofiktiivisenä kirjallisuutena? Tästä ja kaikesta muusta olennaisesta ovat keskustelemassa tutkijatohtori Tiina Seppä Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksesta sekä Saana Kaleva-Langinkoski Oulun kaupunginkirjastosta.

Jakso 9 SoundCloudissa
Jakso 9 Spotifyssa
Jakso 9 litteroituna (tulossa)

 

Jakso 8: Teatteri ja tasa-arvo

Mikä kiehtoo teatterissa sekä teatteri-ilmaisussa? Toteutuuko tasa-arvo taiteen ja muun hengenkulttuurin piirissä? Millaisia ovat taidemaailman sortavat rakenteet? Entä millaista arvostusta kulttuurialat nauttivat näinä päivinä? Aiheesta ovat keskustelemassa Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja, teatteriohjaaja Alma Lehmuskallio sekä Maija Koivulampi Oulun kaupunginkirjastosta.

Jakso 8 SoundCloudissa
Jakso 8 Spotifyssa
Jakso 8 litteroituna (tulossa)

 

Jakso 7: Kotimainen nykyrunous

Missä menee kotimainen nykyrunous? Elämmekö säkeen kriisin ja riimin kuoleman aikakautta? Kannattaako edelleen posottaa täysillä Rilkeä vai syöksyä suinpäin titaanidiskoon? Tästä ja kaikesta muusta ovat keskustelemassa kirjastonhoitaja Timo Myllymäki sekä Huutomerkki Ry:n kulttuurisekatyöläinen Jarkko Korpua.

Jakso 7 SoundCloudissa
Jakso 7 Spotifyssa
Jakso 7 litteroituna (tulossa)

 

Jakso 6: Muumit ja suuri tuhotulva

Miten voi palata, jos ei ole koskaan poistunutkaan? Tämä kysymys on vähintäänkin relevantti puhuttaessa taiteilija Tove Janssonista. Tässä lähetyksessä kirjastonhoitaja Anne Alarto sekä Oulun yliopiston kirjallisuuden oppiaineen Tove Janssonin tuotannot -hankkeen parissa työskentelevä projektitutkija Jarkko Lauri keskustelevat Janssonin debyyttiteoksesta Muumit ja suuri tuhotulva.

Jakso 6 SoundCloudissa
Jakso 6 Spotifyssa
Jakso 6 litteroituna (pdf)

 

Jakso 5: Kohti tähtiä!

On aika kääntää katseet kohti tähtiä! Syvemmälle!-podcastin syyskausi avataan galaktisissa tunnelmissa, kun suurennuslasimme alle päätyy tähtiharrastus. Tässä jaksossa kuulemme kenttä-äänitteen, jossa Juho Sarkkinen keskustelee Oulun Arktos Ry:n puheenjohtaja Jussi Kantolan kanssa tähdistä sekä siitä, kuinka niitä oikein katsotaan. Lähetys on nauhoitettu 7.10.2020.

Jakso 5 SoundCloudissa
Jakso 5 Spotifyssa
Jakso 5 litteroituna (pdf)

 

Jakso 4: Urheilijaelämäkerrat

Vuonna 1979 julkaistiin Suomessa kuusi urheiluaiheista elämäkertaa tai muistelmaa, kun puolestaan vuonna 2019 julkaisuja oli peräti 29 kappaletta. Miksi urheilijaelämäkertoja julkaistaan nykyisin niin paljon? Heijastuvatko urheilukulttuurin ja -journalismin muutokset myös urheilukirjallisuuteen?

Tässä jaksossa aiheesta ovat keskustelemassa Aki Huovinen Oulun kaupunginkirjastosta sekä Sanomalehti Kalevan urheilutoimittaja Kai Nevala.

Jakso 4 SoundCloudissa
Jakso 4 Spotifyssa

 

Jakso 3: Merellä

Mikä yhdistää Herbie Hancockia, Antti Hyryä ja J.A. Mäkeä sekä Radiopuhelimet-yhtyettä? Vastaus on meri.

Syvemmälle-podcastin kolmannessa jaksossa Juho Sarkkinen paneutuu merten saloihin sekä näiden suolaisiin mysteereihin kolmen eri taiteilijan meriaiheisten tuotosten kautta. Sukella kanssamme syvemmälle ja kuule kuinka meri puhuu,

Jakso 3 SoundCloudissa
Jakso 3 Spotifyssa
Jakso 3 litteroituna (pdf)

 

Jakso 2: Maailma jossa maailmat kohtaavat – musiikkipoimintoja vuosilta 2019-2020

Musiikki on kuin maailma, jossa maailmat kohtaavat. Yllättävistä kohtaamisista ja kummallisista sattumuksista saattaa syntyä erikoisia sävelteoksia, joita musiikin ystävät äimistelevät vielä vuosienkin päästä.

Syvemmälle!-podcastin toisessa jaksossa Katja Pietilä ja Juho Sarkkinen keskustelevat omista suosikkialbumeistaan, jotka ovat ilmestyneet vuosina 2019 ja 2020. Luvassa puhetta kansanmusiikista, jazzista, soulista ja kaikesta muusta, joka on tärykalvojamme ilahduttanut näinä outoina aikoina.

Jakso 2 SoundCloudissa
Jakso 2 Spotifyssa

 

Jakso 1: Byrokratia taiteissa – Hideo Yokoyama: 64

Podcastimme ensimmäisessä jaksossa kirjastonhoitajat Mikko Paajala ja Juho Sarkkinen tarkastelevat Hideo Yokoyaman kaunokirjallista teosta nimeltään "64", jota on kutsuttu byrokratiadekkariksi. Miten byrokratia oikein ilmenee taiteissa? Mikä ihme on byrokratiadekkari? Ja tarvitseeko maailma 20 000-sivuisen post-Päätalolaisen kuvauksen virkamiehen elämästä?

Jakso 1 SoundCloudissa
Jakso 1 Spotifyssa

 

Kuunnelmia

Näyttelijä Janne Raudaskoski lukee runoja ja lyhyitä tarinoita, jotka ovat kuunneltavissa Oulun kaupunginteatterin Youtube-kanavalla. Yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa.

Lisää kuunneltavaa verkossa

Kuunnelmat ja äänikirjat, Yle Areena

Kirjastokaista, kirjallisuusohjelmia ja podcasteja

Digivinkkejä iloksesi, Seniorsurf

OmaKirjasto, lukutuokioita, Turun kaupunginkirjasto