Ajankohtaista

< Takaisin

Uimavesinäytteiden tuloksia Oulun seudun yleisiltä uimarannoilta 5.-6.8.2019

Oulun seudun ympäristötoimi on ottanut tämän kesän viimeiset suunnitelman mukaiset uimavesinäytteet 5.-6.8.2019 kaikilta virallisilta uimarannoilta. Näytteet otettiin Oulun seudun alueella sijaitsevilta yhdeksältä EU-rannalta ja 32 muulta yleiseltä uimarannalta. Kaikkien uimarantojen vedenlaatu täytti asetetut laatuvaatimukset.

Taulukko 1. Oulun seudun yleisten uimarantojen uimavesinäytteiden laatu 5.-6.8.2019

Uimarantojen vedenlaatu määritetään kustakin yksittäisestä vesinäytteestä indikaattoribakteerien (=Echerichia coli ja suolistoperäiset enterokokit) määrän ja syanobakteerien eli sinilevien esiintymisen perusteella. Indikaattoribakteereille on Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksissa (177/2008 ja 354/2008) annettu toimenpiderajat erikseen sisämaan vesille ja rannikkovesille (=suolaiset vedet). Indikaattoribakteerit osoittavat uimaveden ulosteperäisen saastumisen määrää. Nämä indikaattoribakteerit itsessään eivät välttämättä aiheuta vatsatauti- tai muita oireita, mutta, mikäli näitä on runsaasti, uimavedessä voi olla myös tauteja aiheuttavia bakteereita ja viruksia.

 

Taulukko 2. Yksittäisten valvontatutkimustulosten toimenpiderajat:

Muuttuja

sisämaan vedet

rannikon vedet

 

(pmy/100 ml)

(pmy/100 ml)

Suolistoperäiset enterokokit

400

200

Escherichia coli

1 000

500

Syanobakteerit (sinilevät)

Havaittu uimavedessä tai rannalla

 

*7.8.2019 on Lämsänjärven uimarannalla vesirajassa vähäinen määrä sinileviä. Perjantaiaamuna 9.8.2019 vedessä ei enää todettu sinilevää. Sinilevien määrä arvioidaan neliportaisella asteikolla (ei havaittu, havaittu vähän, havaittu runsaasti, havaittu erittäin runsaasti).

Sinilevän määrä saattaa vaihdella nopeasti. Virallisella uimarannalla on ilmoitustaulu, josta löytyy rannan tilannetiedot. Uimarantojen, joiden vedessä on aikaisempina kesinä tavattu usein sinilevää, ilmoitustauluille on toimitettu kuvallinen info, millaiselta runsas tai erittäin runsas sinileväesiintymä näyttää. Uimista tulee välttää, mikäli selkeitä sinilevä lauttoja on veden pinnalla. Varsinkaan pieniä lapsia ei tule päästää veteen. Ilmoitustaulu kannattaa käydä lukemassa heti rannalle saavuttaessa.

 

Lisätietoja: Seija Karjalainen, kemisti, 044 703 6719

Jakolinkki

Siirry liikuntapalveluiden facebook-sivuilleLiikuntapalvelut Facebookissa

Siirry liikuntapalveluiden Instagram-sivulleLiikuntapalvelut Instagramissa

Katso päivän ulkoilusää!