Kunnan Lapsiystävällinen kunta -työtä ohjaa toimintamalliin kuuluvan nykytilakartoituksen pohjalta laadittava toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelmaan valitaan mallin mukaisesti viisi-kuusi tavoitetta ja niille toimenpiteet, jotka neljän vuoden aikana pyritään saavuttamaan.
Nykyisessä toimintasuunnitelmassa on määritelty tavoitteet kuuteen teemaan: 1) Oikeus elämään ja kehittymiseen, 2) Lapsen etu 3) Osallisuus 4) Yhdenvertaisuus 5) Lapsen oikeudet kunnan rakenteissa 6) Lapsiystävällinen kunta -mallin toteuttaminen kunnassa. Nykyisessä toimintasuunnitelmassa keskitytään muun muassa osallisuuden, yhdenvertaisuuden, lapsen oikeuksista viestimisen sekä lapsivaikutusten arviointien vahvistamiseen eri näkökulmista. Oululaiset lapset ja nuoret ovat valinneet omaksi Lapsiystävällinen kunta -tavoitteekseen kestävän kehityksen edistämisen ja kouluruokailun kehittämisen.
Oulun Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelman 2020–2023 pääkohdat
Kaupungin henkilöstön, järjestöjen ja lasten kanssa vuosina 2020–2021 tehty nykytilankartoitus on ollut pohjana Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelman tavoitteiden määrittelemiseksi vuosille 2020–2023.
Tutustu toimintasuunnitelman tavoitteiden ja toimenpiteiden tiivistelmään tästä.
Osallisuus
Erilaisia tapoja osallistua kehitetään edelleen, jotta jokainen oululainen lapsi ja nuori kokee saavansa osallistua arjen toimintoihin omissa kasvuympäristössään sekä itseä ja kaupungin palveluita koskevaan päätösvalmisteluun.
Tavoitteena on myös entistä paremmin arvioida, millaiset lapset ja lapsiryhmät eivät pääse osallistumaan sekä poistaa heidän osallistumisen esteitä. Luodaan myös osallisuuden tiekartta, joka sisältää tavoitteita ja menetelmiä osallisuuden edistämiseksi. Tavoitteena on edistää entistä paremmin haavoittuvassa asemassa olevien lasten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia.
Viime vuoden lopulla Nuorten Oulu -sivustolla julkaistu Osallisuuspolku kertoo videoiden avulla, millaisia erilaisia tapoja osallistua ja vaikuttaa kaupunki tarjoaa kouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille.
Lue lisää nykyisistä käytänteistä haavoittuvassa asemassa olevien lasten osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi (pdf).
Myös kaavoituksessa ja muussa kaupunkisuunnittelussa kuullaan ja huomioidaan lapsia. Tavoitteena on hyvä elinympäristö kaikille kuntalaisille eli myös lapsille, joilla ikänsä puolesta on myös erityistarpeita.
Lapsivaikutusten arviointien kehittäminen on yksi tämän toimintasuunnitelman painopisteistä. Henkilökuntaa ja päättäjiä on koulutettu, ja arviointikohteiden tunnistaminen on saatu osaksi talousarviosuunnittelua. Seuraavaksi keskitytään arviointiprosessien ja arviointien laadun kehittämiseen.
Lapsivaikutusten arviointien kautta kuullaan lasten ja nuorten mielipiteitä ja näkemyksiä heitä koskeviin asioihin. Lapsivaikutusten arviointi on väline lapsen edun selvittämiseen. Oululaiset päättäjät kaikkien kuntalaisten edustajina haluavat, että lapsivaikutusten arviointeja tehdään Oulussa riittävän varhaisessa vaiheessa. Tällöin arviointien havainnot lapsen edusta ovat käytettävissä osana päätöksen valmisteluaineistoa.
Lue lisää, mitä lapsen etu tarkoittaa.
Lapsivaikutusten arviointi Oulussa (pdf)
Lasten ja nuorten osallistuvan budjetoinnin prosessi oli ensi kertaa käytössä vuonna 2021. Lapsia ja nuoria osallistuu jatkossakin kaikkiin Oulun osallistuvan budjetoinnin eri vaiheisiin: ideointi, kehittäminen ja äänestys. Oulussa toiminta on nimeltään Osallistu Oulu.
Yhdenvertaisuus
Tavoitteena on ehkäistä lasten eriarvoistumista. Päiväkodeissa, kouluilla ja nuorisopalveluissa suunnitellaan yhdessä lasten ja nuorten kanssa säännöllisesti yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistäviä toimintoja, jotta ketään ei syrjittäisi.
Koulut tekevät säännöllisesti yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskevat koulukohtaiset suunnitelmat. Suunnitelmat ovat osa opetussuunnitelmaa ja niitä päivitetään varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja peruskouluissa vuosina 2021–2023.
Eriarvoistumisen ehkäisyssä tavoitteena on tiivistää edelleen järjestöyhteistyötä. Kaavoituksessa pyritään kaikilla asuinalueilla demografisilla ja sosioekonomisilla mittareilla mahdollisimman tasapainoiseen ja sekoittuneeseen asukasrakenteeseen kaavoituksen, tontinluovutuksen ja maankäytön sopimusten avulla.
Oikeus elämään ja kehittymiseen
Monia lapsia ja nuoria kiinnostavat ympäristöasiat. Oululaiset lapset ja nuoret ovatkin valinneet omaksi lapsiystävällinen kunta -tavoitteekseen kestävän kehityksen edistämisen. Kestävä tulevaisuus on myös yksi Oulun kaupunkistrategian tavoitteista.
Lapset ja nuoret toimivat aktiivisesti muun muassa kouluruokailun kehittämiseksi. Kouluruokailun kehittämiseen keskittyvä Ruokaraati perustettiin vuonna 2022, ja siihen kuuluu yhteensä 20 oppilasta eri luokka-asteilta. Syksyllä 2022 valmistunut Kestävän tulevaisuuden opinvirta -käsikirja antaa päiväkodeissa ja kouluissa työskenteleville vinkkejä ja työkaluja käsitellä teemaa yhdessä eri-ikäisten lasten kanssa.
Oulussa järjestetään aiheesta myös teemapäiviä (mm. Toivon Agenda), projektiviikkoja, lukiokursseja (Ilmastonmuutos lukioihin) ja tempauksia ympäristöasioissa. Lapset ja nuoret viestivät toisilleen ja aikuisille YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030:sta ja lapsen oikeuksista omin sanoin. Pienimmätkin lapset, muun muassa Vihreä lippu -päiväkodeissa, toimivat hyvän tulevaisuuden puolesta ikäkaudelleen sopivalla tavalla.
Koulutukset
Kaupungin henkilöstöä osallistuu lapsen oikeuksia, lapsivaikutusten arviointeja, yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta ja lasten ja perheiden palveluiden suunnittelua koskeviin koulutuksiin. Joskus koulutuksiin osallistuu myös lapsia ja nuoria kokemusasiantuntijoina tai he ideoivat uusia ratkaisuja haasteisiin yhdessä aikuisten kanssa.
Viestintä
Toimintasuunnitelman yksi tavoite on edistää viestinnän keinoin lapsen oikeuksien näkymistä ja toteutumista. Kaupungin viestinnässä tehostetaan yhteistä tekemistä lasten ja nuorten kanssa, ja tuodaan esille lapsia ja nuoria koskevia asioita muun muassa Mun Oulu -verkkomediassa.
Kuntalaiset voivat seurata Oulun muissakin medioissa uutisia lasten ja nuorten onnistumista. Juttuihin haastatellaan usein lapsia ja nuoria.
Kaupungin henkilöstö saa tietoa lapsiystävällisen kunnan menettelytavoista ja hyvistä käytänteistä intranetista.
Jatkossa lapsia ja nuoria otetaan vielä enemmän mukaan suunnittelemaan heitä kiinnostavia sisältöjä. Myös kaupungin somekanavia on tarkoitus antaa nuorten käyttöön.
Sitoutuminen lapsen oikeuksia edistävään työhön
Kaupunginjohtaja allekirjoitti Oulun kaupungin puolesta Suomen UNICEFin pääsihteerin kanssa uuden lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisen sitoumuksen.
Vuonna 2021 vahvistettiin sitoutumista kehittämistyöhön myös mm. lisäämällä lapsiystävällisen kunnan koordinaatio- ja ohjausryhmiin edustajia ja sitä kautta asiantuntemusta lasten, nuorten ja perheiden asioista. Uudet valtuutetut saavat tietoa Lapsiystävällinen kunta -toiminnasta, ja henkilöstön perehdytysopasta päivitetään aina tarvittaessa.
Kaupungissa tehdään paljon sen toimintoihin ja palveluihin vaikuttavia suunnitelmia ja niiden laadinnassa on mukana lapsia ja nuoria. Suunnitelmat koskevat muun muassa avointa hallintoa, vuorovaikutusta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.
Oulun nuorisovaltuusto ONE tuo myös osaltaan esille lasten ja nuorten ääntä muun muassa kummivaltuutetuille, lautakunnissa ja kaupunginvaltuustossa.
Välillä on syytä juhlaan
Lapsiystävällisessä kunnassa juhlitaan joka vuosi lapsen oikeuksia 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikolla Oulussa on lapsille ja perheille suunnattu Oulun Ilon päivä -tapahtuma. Oulun Ilon päivä on osa vuosittaista lapsen oikeuksien viikkoa. Viikon tapahtumista viestitään Oulun kaupungin kanavilla. Vuonna 2022 tapahtumassa vieraili yli 2000 kävijää.
Juhlistamme myös eri tavoin niitä kertoja, jolloin Oulun kaupunki saa Suomen UNICEFilta Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Kaksi tunnustusta onkin jo saatu: vuosina 2017 ja 2020. Oulun lapsiystävällisyyttä arvioidaan seuraavan kerran vuoden 2024 alussa.
Lue lisää lapsen oikeuksista.