Lapsiystävällinen Oulu

Lasten Oulu -logo

Oulun kaupunki on virallisesti Lapsiystävällinen kunta. Suomen UNICEF myönsi Oulun kaupungille helmikuussa 2020 toisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, joka on voimassa neljä vuotta. Ensimmäinen tunnustus myönnettiin joulukuussa 2017.  Työ perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. 
 
Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli on käytössä kaikilla kaupungin  palvelualoilla ja hallinnossa. Lapsilla ja nuorilla on tärkeä rooli tässä työssä.
 

Taustalla lapsen oikeudet

UNICEFin lapsiystävällinen kunta -toiminta auttaa edistämään lapsen oikeuksien toteutumista.  
 
Lapsiystävällisessä kunnassa:
 
  • Lapset ovat tasa-arvoisia kunnan asukkaita. Lapsille turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua. 
  • Lapset voivat suunnitella, arvioida ja kehittää palveluita yhdessä aikuisten kanssa.
  • Lasten tietämystä omasta arjestaan hyödynnetään päätöksenteossa. 
  • Lapsiin kohdistuvat toimenpiteet näkyvät kaupungin taloudessa ja päätöksiä arvioidaan lapsiin kohdistuvien vaikutusten kannalta.
  • Lapsi kokee olevansa arvokas lähiyhteisössään.
UNICEFin mukaan Oulussa on toteutettu järjestelmällistä ja rakenteellisiin muutoksiin tähtäävää lapsenoikeustyötä. UNICEF kiittää Oulua siitä, että valitut kehittämisen kohteet ovat laaja-alaisia ja toimenpiteet ovat olleet riittävän mittavia.
 

Hyviksi esimerkeiksi UNICEF nostaa esimerkiksi sen, että kaupungin henkilöstöä on koulutettu laajasti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioista sekä lapsille, nuorille ja perheille on järjestetty ilmaisia harrastusmahdollisuuksia. Lasten osallisuus on aktiivista myös kaavahankkeissa.  

”Oulun toiminnassa välittyy koko kaupungin ja kaikkien toimialojen vahva sitoutuminen lapsiystävällisyyden kehittämiseen. Kaikki ei ole Oulussakaan vielä valmista, mutta hyvällä tiellä ollaan.” (Lapsiystävällisen hallinnon asiantuntija Sanna Koskinen, Suomen UNICEF)

Tunnustus myönnetään sitoutuneesta ja aktiivisesta kehittämistyöstä lapsen oikeuksien edistämiseksi.  Se ei tarkoita, että työ olisi valmis – lapsen oikeuksista on pidettävä huolta arjessa joka päivä. Nykyinen tunnustus on voimassa neljä vuotta. Sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkamista.

Lapsiystävällinen Oulu video

Katso alta Lapsiystävällinen Oulu -video vuodelta 2022. Videolla Oulun nuorisovaltuusto ONE:n puheenjohtaja Siiri Ruokola kertoo, miten lapsiystävällisyys näkyy Oulussa. Oulu on asteen verran lapsellisempi!

 

 

Katso myös aiempi video vuodelta 2018, jossa kerrotaan esimerkein, miten eri tavoin lapsiystävällinen toimintakulttuuri näkyy Oulussa.
Oulu on lapsiystävällinen kunta -video (vuodelta 2018).

Lapsen oikeuksien viikon Oulun päätapahtuma

Lapsiystävällisessä Oulussa Lapsen oikeuksia juhlistetaan jälleen koko perheen Oulun Ilon päivä -tapahtumassa keskiviikkona 16.11.2022 klo 15-19 Ouluhallissa. Tapahtuma järjestetään osana Lapsen oikeuksien viikkoa.

Koko perheen maksuttomassa tapahtumassa tuodaan esille Lapsen oikeuksia iloisten, toiminnallisten ja lapsiystävällisten toimintapisteiden muodossa. Tapahtumassa paljon mukavaa yhdessä tekemistä ja mukaansa tempaavia lavaesityksiä kaikenikäisille! 

Tapahtumassa lavalla esiintyvät mm: Tempo Orkesteri, Barbara Klovni, Teuvo Pakkalan kuoro, Taikatahti koulun tanssikerho ja Hissu Hiiren lasten jooga.

Toimintapisteillä lapsille ja perheille on toiminnallista yhdessä tekemistä, kuten: Pomppulinnat ja Aconin trampoliini, poliisiauto ja polkuautorata, Minecraft-seikkailuja, jumppa- ja rentoutumistuokioita, onnenpyöriä ja arvontoja, askertelua ja värittämistä, tutkimista ja rakentelua, kirjastoauto Onneli, naamiaiset sekä paljon muuta mahtavaa yhdessä tehtävää ja kierrettävää!

Lue lisää tapahtumasta ja seuraa Oulun Lapsen oikeuksien viikon tapahtumia.

Oulu on asteen verran lapsellisempi!

Mun Oulu -verkkomedian Lasten Oulu -koontisivuston artikkeleissa kerrotaan, miten eri tavoin ja monipuolisesti Oulu edistää lapsen oikeuksia sekä tuodaan näkyväksi kaupungin lapsiystävällisyyttä.  

Tutustu Lasten Oulu -koontisivustoon Mun Oulussa.

Lapsen oikeuksien viikko Oulussa

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Vuonna 2022 viikkoa vietettiin 14.11. - 20.11.2022. Klikkaa kuvasta tai tästä linkistä teemaviikon omille sivuille. 

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin video

Lapsen oikeudet -koulutuskokonaisuus

10-osainen maksuton koulutuskokonaisuus lapsen oikeuksista eOppivassa

Lisätietoja

  • Puhelin koordinaattori Arttu Kuivala
    work 040 626 6108
  • Sähköposti
Tiedot esitetään hCard-muodossa.

Child Friendly City

Child Friendly City -page

Oulu lupaa lapsille

Lyhytosoite tälle sivulle

www.ouka.fi/lapsiystavallinen-kunta