Lapsiystävällinen Oulu

Lasten Oulu -logo

Oulun kaupunki on virallisesti UNICEFin Lapsiystävällinen kunta. Suomen UNICEF myönsi Oulun kaupungille helmikuussa 2020 toisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, joka on voimassa neljä vuotta. Ensimmäinen tunnustus myönnettiin joulukuussa 2017.  Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. 
 
Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli on käytössä kaikilla kaupungin palvelualoilla ja hallinnossa. Lapsilla ja nuorilla on tärkeä rooli tässä työssä.
 

Taustalla lapsen oikeudet

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa. Malli auttaa ennen kaikkea edistämään lapsen oikeuksien toteutumista.
 
Lapsiystävällisessä kunnassa:
 
 • Lapset ovat tasa-arvoisia kunnan asukkaita. Lapsille turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua. 
 • Lapset voivat suunnitella, arvioida ja kehittää palveluita yhdessä aikuisten kanssa.
 • Lasten tietämystä omasta arjestaan hyödynnetään päätöksenteossa. 
 • Lapsiin kohdistuvat toimenpiteet näkyvät kaupungin taloudessa ja päätöksiä arvioidaan lapsiin kohdistuvien vaikutusten kannalta.
 • Lapsi kokee olevansa arvokas lähiyhteisössään.
   

Lapsiystävällinen kunta -työtä seurataan säännöllisesti

Kunta ja UNICEF seuraavat kunnan Lapsiystävällinen kunta -työn etenemistä vuosittain. Kun kunta on toteuttanut Lapsiystävällinen kunta -työtä kahden tai neljän vuoden ajan, UNICEF järjestää arviointitapaamisen. Arviointitapaamisessa kunta ja UNICEF arvioivat kunnan Lapsiystävällinen kunta -työn etenemistä ja tuloksia yhdessä. Mikäli työ on edennyt tunnustuksen kriteerien mukaisesti, UNICEF myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnustuksen saaminen ei tarkoita, että työ olisi valmis - lapsen oikeuksista on pidettävä huolta joka päivä ja kehitystyötä on jatkettava edelleen. Oulun nykyinen tunnustus on voimassa vuoden 2024 alkuun saakka. Lue lisää tunnustuksen saantikriteereistä.
 
Edellinen UNICEFin seurantatapaaminen järjestettiin joulukuussa 2022. UNICEFin mukaan Oulu on tehnyt paljon työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi ja koko toimintakulttuurin muuttamiseksi lapsiystävällisempään ja lapsia kokonaisvaltaisesti huomioivaan suuntaan. Oulu on vahvasti matkalla kohti seuraavaa, keväällä 2024 myönnettävää kolmatta Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta.
 
”Oululla on kunnianhimoinen ja kattava toimintasuunnitelma, joka toteutuessaan parantaa lapsen oikeuksien toteutumista, mahdollistaa pysyvät, rakenteelliset muutokset ja luo hyvinvointia lapsille, nuorille ja perheille”, totesivat Suomen UNICEFin edustajat, erityisasiantuntijat Erika Turunen ja Mikael Malkamäki.
 
Hyviksi esimerkeiksi UNICEF nostaa muun muassa sen, että kaupungin henkilöstöä on koulutettu laajasti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioista sekä lapsille, nuorille ja perheille on järjestetty ilmaisia harrastusmahdollisuuksia. Lasten osallisuus on aktiivista myös kaavahankkeissa. Lapsivaikutusten arviointien kehittämiseen on kiinnitetty huomiota ja muun muassa henkilöstölle sekä luottamushenkilöille on järjestetty aiheesta koulutusta.
 
”Oulun toiminnassa välittyy koko kaupungin ja kaikkien toimialojen vahva sitoutuminen lapsiystävällisyyden kehittämiseen. Kaikki ei ole Oulussakaan vielä valmista, mutta hyvällä tiellä ollaan", toteaa Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Sanna Koskinen.

 

Lasten Oulussa kerrotaan lasten asioista

Mun Ouluun on avattu Lasten Oulu -koontisivusto. Lasten Oulussa kerrotaan, miten eri tavoin ja monipuolisesti Oulu edistää lapsen oikeuksia sekä tuodaan näkyväksi kaupungin lapsiystävällisyyttä. Kurkista Lasten Ouluun tästä.

Lapsiystävällinen Oulu video

Katso alta Lapsiystävällinen Oulu -video vuodelta 2022. Videolla Oulun nuorisovaltuusto ONE:n puheenjohtaja Siiri Ruokola kertoo, miten lapsiystävällisyys näkyy Oulussa. Oulu on asteen verran lapsellisempi!

 

 

Katso myös aiempi video vuodelta 2018, jossa kerrotaan esimerkein, miten eri tavoin lapsiystävällinen toimintakulttuuri näkyy Oulussa.
Oulu on lapsiystävällinen kunta -video (vuodelta 2018).

Oulun Lasten uutiset

Ensimmäiset Oulun Lasten uutiset julkaistiin toukokuussa 2023. Uutisankkureina on neljä oululaista 5.-6.-luokkalaista oppilasta.

Oulu lapsiystävällisenä kaupunkina haluaa kertoa entistä paremmin lapsille kaupungissa tapahtuvista ja lapsia kiinnostavista asioista sekä ottaa lapset mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan viestintää. 

Katso alta ensimmäiset Oulun Lasten uutiset.
 

 

Lue lisää Oulun Lasten uutisista: Nuoret uutisankkurit valmistautuvat Oulun Lasten uutisiin (Mun Oulu 8.5.2023)

Lapsen oikeuksien viikon Oulun päätapahtuma

Lapsiystävällisessä Oulussa Lapsen oikeuksia juhlistetaan koko perheen Oulun Ilon päivä -tapahtumassa. Tapahtuma järjestetään vuosittain osana Lapsen oikeuksien viikkoa. Vuonna 2023 tapahtuma järjestetään keskiviikkona 22.11. klo 15-19 Ouluhallissa.

Koko perheen maksuttomassa tapahtumassa tuodaan esille Lapsen oikeuksia iloisten, toiminnallisten ja lapsiystävällisten toimintapisteiden muodossa. Tapahtumassa paljon mukavaa yhdessä tekemistä ja mukaansa tempaavia lavaesityksiä kaikenikäisille!

Viime vuonna tapahtumassa vieraili noin 2000 ihmistä ja mukana oli yli 40 toimijaa toimintapisteineen.

Lue lisää tapahtumasta ja seuraa Oulun Lapsen oikeuksien viikon tapahtumia.

Oulu on asteen verran lapsellisempi!

Mun Oulu -verkkomedian Lasten Oulu -koontisivuston artikkeleissa kerrotaan, miten eri tavoin ja monipuolisesti Oulu edistää lapsen oikeuksia sekä tuodaan näkyväksi kaupungin lapsiystävällisyyttä.  

Tutustu Lasten Oulu -koontisivustoon Mun Oulussa.

Lapsen oikeuksien viikko Oulussa

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Vuonna 2023 viikkoa vietetään 20.11. - 26.11.2023.

Klikkaa kuvasta tai tästä linkistä teemaviikon omille sivuille. 

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin video

Lapsen oikeudet -koulutuskokonaisuus

10-osainen maksuton koulutuskokonaisuus lapsen oikeuksista eOppivassa

Lisätietoja

 • Puhelin koordinaattori Arttu Kuivala
  work 040 626 6108
 • Sähköposti
Tiedot esitetään hCard-muodossa.

Child Friendly City

Child Friendly City -page

Oulu lupaa lapsille

Lyhytosoite tälle sivulle

Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/lapsiystavallinen-kunta