Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Studia Generalia: Itsenäisen Suomen rakentajat 5.10.–30.11. Oulun pääkirjastossa

Historian Studia Generalia: Itsenäisen Suomen rakentajat 

5.10.–30.11. Oulun pääkirjasto, Pakkalan sali, klo 18–20

Teuvan kansakoulun luokkaruokailu

Alansa johtavat tutkijat tarkastelevat esitelmissään talouden syklejä ja ulkopolitiikan valintoja, hyvinvointivaltion vaiheittaista rakentamista sekä koulutuksen, kulttuurin ja kulttuuripolitiikan ilmiöitä sadan vuoden perspektiivissä. Kuinka Suomi on muotoutunut agraarisesta periferiasta eurooppalaiseksi hyvinvointivaltioksi ja globaaliksi toimijaksi? Minkälaisia kamppailuja ja neuvotteluja Suomen linjasta on käyty, millaiset tavoitteet ja unelmat ovat siivittäneet yhteiskunnan rakentamista?    

Luentosarjan järjestävät yhteistyössä Oulun yliopiston historian oppiaine, Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta, Oulun historiaseura, Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys ja Oulun kaupunginkirjasto.

Pirjo Markkola

to 5.10. klo 18 professori Pirjo Markkola, Tampereen yliopisto: Hyvinvointivaltion kehitys itsenäisessä Suomessa 

Millä tavalla suomalainen hyvinvointivaltio on rakennettu ja mitä sille on sadassa vuodessa tapahtunut? Hyvinvointivaltiossa on kyse kansalaisten perustarpeista. Kuka pitää huolta, jos joku ei voi sairauden, työttömyyden, tapaturman tai muun syyn takia elättää itseään ja perhettään? Miten yhteiskunnan vastuu on eri aikoina ymmärretty? Tämä luento kertoo, miten köyhäinhoidosta siirryttiin sosiaalisten oikeuksien laajentamiseen ja hyvinvointivaltion rakentamiseen. Myös hyvinvointivaltion kriisiä 1990-luvulla ja sitä seuranneita hyvinvointiyhteiskunnan haasteita yritetään ymmärtää, mutta sotea tuskin tälläkään luennolla ratkaistaan.

Lisää luentosarjasta Studia Generalia: Itsenäisen Suomen rakentajat