Oulun kaupunki peruu toistaiseksi tapahtumat koronaviruksen vuoksi. Lue korona-tiedotteet

Tapahtumat

< Takaisin

Unelma jäämerestä – Petsamo kartoissa -näyttely

Aika: 8.11. - 30.11.2019
Paikka: Kaakkurin kirjasto, Kaakkurin kirjasto, Pesätie 13

Näyttely esittelee monipuolisen valikoiman Petsamon alueen kartoista ja kartoituksesta. Keskeisiä näkökulmia ovat rajat ja niiden muutokset, kartoitus, kulkuväylien historia ja kolttasaamelaiset alueen alkuperäisenä väestönä. 

 

Ensimmäiset maininnat Petsamosta ja Suonikylästä löytyvät jo 1600-luvun kartoista. Unelma Jäämerestä on elänyt suomalaisten keskuudessa vuosisadat. Unelma tuli todeksi kuin lahjana vasta itsenäistyneelle Suomelle. Rajaviiva Neuvostoliiton kanssa vedettiin viivoittimella halki kylien ja erämaiden. Suomalaiset tutkivat ja kartoittivat Petsamoa 1920- ja 1930-luvuilla, sillä uusi alue haluttiin ottaa haltuun ja tehdä siitä kiinteä osa Suomea.  

Erkki Liljan Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolle lahjoittama kartta-aineisto on näyttelyn keskeinen osio. Karttoja ja muuta aineistoa on myös lukuisilta Petsamo- ja kartta-asiantuntijoilta, Maanmittauslaitokselta, Kansallisarkistosta, Mobilialta, Oulun maakunta-arkistosta, Lapin maakuntamuseosta, Suomen Kuvalehdeltä, Suomen maantieteelliseltä yhdistykseltä sekä kirjoista ja lehdistä.  

Näyttelyyn voi tutustua kirjaston aukioloaikojen puitteissa.

Näyttelystä on tehty myös laajempi verkkoversio, jossa karttoja voi tutkia tarkemmin.

Jakolinkki