Tapahtumat

< Takaisin

Tuulia Aasiasta: Kolmen naisen yhteisnäyttely

Aika: 22.1. - 9.2.2020
Paikka: Pääkirjasto, aula, Kaarlenväylä 3, Oulu

TUULIA AASIASTA

Kolmen naisen yhteisnäyttely

 

Fang Zhang, kiinalaisia maalauksia

Yhdistelen maalaustyylissäni perinteisiä kiinalaisia maalaustapoja moderneimpiin tapoihin maalata. En ole sidottu tiettyihin tyyleihin, vaan luon itselleni oman tyylin.

Täällä näyteyssä olevien maalauksien aiheina ovat pääasiassa kukat ja eläimet kaikessa kauneudessaan, kuten kiinalainen kuvataide on tehnyt tuhansien vuosien ajan. Esitystekniikat muuttuvat materiaalien mukaan. Kiinalaisissa maalauksissa käytetään harjoja, mustetta, kiinalaista maalia, riisipaperia (Xuan) tai silkkiä. Riisipaperin valinta ja kosteuserot vaikuttavat siihen, että tauluistani tulee hyvin erinlaisia ja ainutlaatuisia valitun tekniikan mukaan. Jokaiseen maalaukseen tulee leima ja taiteilijan signeeraus.

 

Marja Heinonen, rakukeramiikkaa Japanista

Rakukeramiikka on intohimoni! Olen pidemmän aikaa työstänyt rakukeramiikkaa. Kaappini ovat pullollaan erilaisia töitä. Nyt haluan tuoda niitä näyttelyyn. Rakukeramiikka on perinteinen japanilainen tapa tehdä keramiikkaesineitä. Muotoilun jälkeen esineiden annetaan kuivua rauhassa ennen raakapolttoa. Esineet poltetaan raakapoltossa kuten perinteiset keramiikkaesineet. Lasite levitetään esineen pintaan, annetaan kuivua ja asetetaan varovasti polttouuniin. Poltettaessa esineet kuumennetaan nopeasti korkeaan lämpötilaan esim. kaasupolttimella. Tulikuumat esineet nostetaan esim. sahanpuruun savustumaan ja muutaman minuutin kuluttua esineet jäähdytetään nopeasti kylmällä vedellä tai lumessa. Tämä saa aikaiseksi rakulle tyypillisen pinnan, jossa lasituksessa on pieniä halkeamia. Jos savustus onnistuu hyvin, lasittamattomat kohdat ovat hyvin tummia. Jokainen rakutyö on ainutkertainen. 

 

Virpi Honkanen, valokuvia Tamil Nadusta

Olen toiminut muun muassa tutkijana, opettajana ja kulttuurialan yrittäjänä. Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta matkustaa Intiaan, en voinut kieltäytyä! Näyttelyssa olevat valokuvat on otettu kolmen kuukauden matkalla Tamil Nadussa. Osa valokuvista on kuvattu Intian kärjen kiertomatkalla. Ajoimme kahdeksan päivän aikana 2800 kilometriä Intian kaaottisessa liikenteessa reitillä Oragadam – Madurai – Rameswaram - Sri Lankaa vastapäätä sijaitseva ”End of the world”eli haamukylä Dhanushkodi - Kanyakumari – Keralan Kollam – Pondicherry. Kiersimme samoja reitteja pyhiinvaeltavien hindujen kanssa. 

Intia on ääripäiden maa. Ihmisrikkaassa maassa törmää väistämättä myös yhteiskunnan negatiivisempiin puoliin, kuten köyhyyteen, muoviroskaan ja slummeihin. Toisaalta ihmiset ovat, köyhyydestäkin huolimatta, yllättävän positiivisia, päivä kerrallaan selviytyjiä. En halunnut kuvata yhteiskunnan pahimpia ongelmia, vaan haluan välittää katsojille kuvilla tavallisten intialaisten arkea, heidän elämäänsä värittävää positiivista voimaa ja kauneuden tajua.

 

Jakolinkki