Kolme neljästä suomalaisesta suhtautuu kulttuuriin ja taiteeseen myönteisesti. Pohjois-Pohjanmaa tunnetaan parhaiten musiikista ja kesäfestivaaleistaan. Tulokset käyvät ilmi toukokuussa 2020 tehdystä kulttuuriasenteita ja maakunnan tapahtumien tunnettuutta selvittävästä kyselystä.
Taloustutkimuksen tekemän kyselyn tilasivat Oulun Kulttuuritapahtumayhdistyksen Elämysten tapahtumamaakunta -hanke sekä BusinessOulun tapahtuma- ja markkinointiyksikkö ja Arctic Pulse -hanke. Lue tutkimusraportti: Pohjois-Pohjanmaa kulttuurimaakuntana.
Festivaalitutkija Maarit Kinnunen keräsi väitöskirjaansa varten aineistoa lähes 2000 festivaalikävijältä ja 17 festivaalilta ympäri Suomea ’kaikkien aikojen festarikesänä’ 2018.
Festivaalien menestystekijöitä valaiseva kokonaiselämysmalli löytyy englanninkielisenä Lapin yliopiston sähköisestä julkaisujärjestelmästä: Total Festival Experience. A Mixed Methods Research Approach to Consumer Experiences in Finnish Cultural Festivals.
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa tehty tutkimus selvitti Tapahtumien Hubi -hankkeelle vuonna 2017 Pohjois-Pohjanmaalla järjestettyjen kulttuurifestivaalien aluetaloudellisia vaikutuksia.
Lue tutkimuksen tiivistelmä: Kulttuurifestivaalien aluetaloudelliset vaikutukset Pohjois-Pohjanmaalla
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa tehty tutkimus selvitti Tapahtumien Hubi -hankkeelle vuonna 2018 Oulun juhlaviikkojen markkinointiviestintää malliksi hankkeen yhteismarkkinointitoimille.
Lue koko tutkimus: Asiakasymmärryksen lisääminen tapahtumien markkinointiviestinnän tueksi: tapaus Oulun Juhlaviikot
Suomalaisille festivaaliyleisöille suunnattujen kyselyjen perusteella koottu festivaalibarometri on saanut päivityksen tutkijoiden Maarit Kinnunen, Juha Koivisto ja Mervi Luonila käsissä.
Festivaalibarometri 2018: Yleiskatsaus ja olennaisimman muutokset 2014–2018 löytyy Sibelius-Akatemian julkiasusarjasta.
Valtakunnallinen Johde II-hanke on tuottanut tietoa tapahtuma- ja festivaalikentällä tapahtuvasta rakenteellisesta muutoksesta sekä vahvistanut tapahtuma- ja festivaalikentällä toimivien ammattilaisten verkostoa valtakunnallisella tasolla. Projektissa on kehitetty ja toteutettu tapahtumaklusterin muutos/tulevaisuustyöpajoja suunnaten ne tapahtumatuotannossa toimiville julkisen-, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoille. Hankkeen päätoteuttajana oli Taideyliopiston aikuiskoulutus ja osatoteuttajana Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö. Oulun kaupunki on ollut mukana Johde II -hankkeen ohjausryhmän jäsenenä.
Lue hankkeen loppujulkaisu: ROCK, RA(U)HA JA RAKKAUS - Festivaalibarometri 2014 ja katsaus tapahtumien muuttuvaan toimintaympäristöön
Oulun kaupungin tapahtumat, kumppanuudet ja kaupunkikulttuuri -tiimi selvitti vuonna 2015 oululaisen tapahtumakentän kokoa ja taloudellisia vaikutuksia.
Lue tutkimus: Tapahtumien Oulu - Tapahtumien vaikuttavuus ja tapahtumiin liittyvä yritystoiminta Oulussa
Tutkimuksessa selvitettiin kolmen kesätapahtuman kävijöiden rahankäyttöä. Tutkittavat kesätapahtumat olivat: Qstock, Jalometalli ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Tutkimus tehtiin Music Finland ry:n ja Oulun kaupungin toimeksiannosta.
Lue tutkimusraportti: Tapahtumien kävijäkyselyt - Kävijöiden rahankäyttö Qstockissa, Jalometallissa ja Ilmakitaransoiton MM-kisoissa
Elävä kaupunkikulttuuri on avainsana tulevaisuuteen. Charles Landry on legenda, joka lukeutuu maailman johtaviin luovan kaupungin ja kaupunkikulttuurin asiantuntijoihin. Hän auttaa kaupunkeja näkemään niiden omat vahvuudet ja mahdollisuudet, joilla tulevaisuutta rakennetaan. Oulussa Charles Landry toteutti projektinsa keväällä 2011. Keskeinen teema on ollut pohtia Uuden Oulun vetovoimaisuutta kaupunkien välisessä maailmanlaajuisessa kilpailussa.
Lue raportti: Oulu sykkimään – luovan kaupungin kaava -raportti
Finland Convention Bureau (FCB) toteutti vuoden 2020 aikana kansainvälisten kongressien järjestäjille kyselyn, jossa selvitettiin kongressijärjestäjien kokemuksia kansainvälisen kongressin isännöinnin hyödyistä ja merkityksestä omalle toimialalle sekä halukkuudesta uuteen kongressi-isännyyteen. Kyselyyn osallistui 42 kongressinjärjestäjää eri puolilta Suomea. Lähes 90 % vastaajista suosittelisi kongressin hakemista ja järjestämistä Suomessa myös kollegoilleen. Raportin kooste on Business Finlandin sivuilla.
Löydät tarkempaa tietoa Oulun ja Suomen kongressitilastoista vuodesta 2006 alkaen Business Finlandin sivuilta.