Usein kysytyt kysymykset

Minulla on vaikeuksia suoriutua vuokranmaksusta. Mitä voin tehdä?

Ota yhteyttä vuokranantajaasi ja selvitä mahdollisuutesi maksusuunnitelman tekemiseen. Mikäli vaikeutesi ovat toistuvia, sinun kannattaa miettiä, onko vuokrasi liian suuri tuloihisi nähden tai onko sinulla sellaisia menoja, joita voit karsia.

Asumisneuvojaan kannattaa ottaa yhteyttä, jos tarvitset apua tilanteesi kartoittamiseen ja vuokranmaksuvaikeuksien selvittelyyn. Asumisneuvoja voi auttaa sinua myös muissa asumiseen liittyvissä pulmatilanteissa, kuten asunnon hakuun liittyvissä kysymyksissä. Mitä aiemmin otat yhteyttä, sitä paremmin tilanne saadaan ratkaistua.

Asumisneuvojille voit soittaa arkisin tai lähettää sähköpostia asumisneuvonta(a)ouka.fi. 

Minulla ei ole luottotietoja, voinko saada asunnon?

Maksuhäiriömerkinnöistä riippumatta voit hakea asuntoa. Maksuhäiriömerkintä ei välttämättä ole esteenä asunnon saannille. Mikäli maksuhäiriömerkintä on vuokrarästeistä, ne tulee hoitaa yleensä pois uuden asunnon saamiseksi. Tarkista luottotiedoistasi onko niissä asumiseen liittyviä merkintöjä. Luottotiedot voit tarkistaa Suomen Asiakastieto Oy:ltä (omatieto.fi) tai tarvittaessa ulosottovirastosta.

Mitä teen, kun olen jäänyt työttömäksi? Miten maksan vuokrani?

Olethan muistanut ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Olet todennäköisesti oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan tai Kelan työttömyysetuuteen. Kelasta voit myös hakea asumistukea ja voit tarkistaa, oletko oikeutettu saamaan toimeentulotukea (www.kela.fi/toimeentulotuki). Jos haluat kartoittaa tilannettasi tarkemmin, voit ottaa yhteyttä alueesi asumisneuvojaan.

Minulla ei ole rahaa takuuvuokraan, miten toimia?  

Pienituloinen ja vähävarainen henkilö tai perhe voi hakea toimeentulotukea vuokravakuuteen Kelasta, mikäli muutto on välttämätön ja uusi asunto on kohtuullisen hintainen. Kohtuulliseksi katsottava vuokratason voit tarkastaa Kelan sivuilta.

Vuokravakuus myönnetään maksusitoumuksena eikä sitä makseta rahana hakijan tai vuokranantajan tilille. Mikäli tarvitset taloudellista tukea vuokravakuuteen, hae vakuutta kirjallisesti Kelasta. Hakemuksen yhteyteen tulee liittää kirjallinen asuntotarjous.

Vuokranantaja on irtisanonut asuntoni, kuinka toimin?

Asuntohakemukset kannattaa jättää vireille viipymättä useille eri vuokranantajille.

Mikäli irtisanomisen syynä ovat maksamattomat vuokrat, tee lyhennyssuunnitelma velasta perintään, ulosottoon tai vuokranantajalle. Asumiseen liittyvät maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat merkittävästi uuden asunnon saantia.

Mikäli haluat keskustella asumisesi päättymisestä ja uuden asunnon hakemisesta tarkemmin, ota yhteys alueellasi toimivaan asumisneuvojaan.

Mikä on kohtuullinen vuokrataso?

Hae maksukykyysi ja elämäntilanteeseesi sopivaa asuntoa; ylikallis asunto voi johtaa vaikeuksiin vuokranmaksussa ja sitä kautta uhkana on asunnon menettäminen

Kohtuullista vuokratasoa voi verrata kotikunnan toimeentulotuessa huomioitaviin asumismenoihin Kelan sivuilta.

Mikäli olet oikeutettu asumistukeen, voit tarkastaa Kelan sivuilta kohtuullisen vuokratason asuinkunnassasi. Huom; asumistuessa huomioitavat asumismenot poikkeavat toimeentulotuessa huomioitavista asumismenoista. 

Minun on vaikea saada vuokra-asuntoa. Kuinka voin vaikuttaa siihen, että asuntohakemukseni huomioidaan parhaalla tavalla?

Huomiothan ettet ole määritellyt asuntohakemuksessasi liian tiukkoja kriteerejä mm. haettavan asunnon tai asuinalueen suhteen. Asunnon saamista voivat hidastaa myös esimerkiksi aiemmat vuokrarästit, asumishäiriömerkinnät tai merkinnät luottotiedoissa. Ole itse aktiivinen asunnon haussa, hakemusten jättämisen jälkeen tiedustele vuokrataloyhtiöiltä asuntotarjouksen edellytyksiä. Asumisneuvojat eivät voi vaikuttaa vuokrataloyhtiöiden asukasvalintoihin. Asumisneuvojat eivät myöskään kirjoita puoltolausuntoja. 

Asunnossani alkaa putkiremontti. Mistä voin saada lyhytaikaisen vuokra-asunnon?

Selvitä eri vuokranantajilta mahdollisuutta lyhytaikaiseen asunnon vuokraukseen. Voit myös hakea asuntoa eri majoitusliikkeiltä. Myös yksityiset henkilöt vuokraavat asuntoja määräajaksi.