In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Kansainvälisyyskurssit Kansainvälisyyskurssit

Haukiputaan lukion leirikoulu Kronstadtissa keväällä -97

Totuttuun tapaan lukio järjesti kansainvälisyyskasvatuskurssin puitteissa leirikoulumatkan toukokuussa Venäjälle ystävyyskaupunkiimme Kronstadtiin. Tutustuimme myös Pietariin ja uutuutena tänä vuonna oli käynti Tallinnassa Virossa paluumatkalla. Kurssille osallistui 21 opiskelijaa ja kolme opettajaa. Luotettavana kuljettajanamme oli jälleen Tapio Barck.

Ennen leirikoulumatkaa opiskelijat tekivät koulussa tutkielmia annetuista aiheista. Painopiste-alueena oli tällä kertaa suomalainen Pietari. Tutkielmia tehtiin mm. Kronstadtin ja Pietarin historiasta ja nykypäivästä, Mannerheimin Pietarin vuosista, Pietarin taideannista sekä Tallinnasta. Esa Koivistoinen kokosi työt upeaksi kirjaksi, jota käytettiin opiskelumateriaalina. Kirjaan liitettiin myös tiivistelmiä tutkielmista englanniksi, venäjäksi ja ruotsiksi opiskelijoiden ja opettajien yhteistyönä.

Kronstadtissa ohjelmaan kuului mm. vierailu ystävyyskoulullamme. Opiskelijamme vierailivat oppitunneilla ja keskustelivat venäläisten oppilaiden kanssa. He kertoivat mm. matkamme ohjelmasta ja Suomesta englanniksi. Ohjelmaan sisältyi myös koripallo-/lentopallo-ottelut ystävyyskoulun joukkuetta vastaan. Lukiomme opiskelijat tarjosivat hyvän vastuksen, mutta tällä kertaa isäntämme voittivat molemmat lajit.

Pietarissa kävimme jälleen baletissa (Pugni: Esmeralda) ja taidemuseoissa sekä teemamme mukaisesti Suomeen liittyvissä kohteissa. Lisäksi Pietarin Suomen konsulaatin edustaja Anu Rämä kertoi meille suomalaisesta Pietarista.

Matkamme huipentui Tallinnaan, jossa kävimme ostoksilla kuuluisalla Mustamäen torilla ja tutustuimme kauniiseen vanhaan kaupunkiin. Opiskelijoiden kommenttien mukaan Tallinnassa olisi voinut olla vaikka pidempään.

 

Nimimerkki "x"

Kronstadt oli yllättävän rauhallinen ja siisti. Vanhat rakennukset olivat sielläkin (kuten Pietarissa) erittäin kauniita. Vastakohtaisuudet olivat valtavia; hienoja palatseja ja ränsistyneitä kerrostaloja, rämiä ladoja ja kiiltäviä mersuja. Ihmisiä oli laidasta laitaan. Viipurin ihmisten kohtalo on kamala.

Kulttuuritarjonta oli runsasta; balettia, museoita, taidetta. Näimme Picasson, Repinin ynnä muut.

Nimimerkki "pikku Nina"

Nähtävyyksistä ehdottomin on tottakai ollut Eremitaasi., mutta myös venäläinen museo oli upea, varsinkin näyttelyhuoneiden KATOT!! Radiomuseo ei kiinnostanut ollenkaan. Viikko on hurjan lyhyt aika tutustua Pietariin. Kaupungista ei ehtinyt syntyä minkäänlaista "sisäistä karttaa".

  Nimimerkki "Lissu"

Leirikoulu päättyi mukavasti perjantaina keikkuvaan Vana Tallinkiin. Täytyy kyllä sanoa, ettei parempaa matkaseuraa olisi voinut olla. Viikko vierähti ehkä turhankin nopeasti; paljon nähtiin mutta paljon jäi näkemättä. Itselleni tämä oli kolmas matka Venäjälle ja aina se vaan jaksaa kiehtoa enemmän ja enemmän. Jos Venäjän kulttuuria ja oloja haluaa ymmärtää, tulee matkalle lähteä tietyllä asenteella. Nirsoiluun ei ole aihetta kun ei olla kotimaassa. Onneksi kaikki matkalaiset (suurinpiirtein) ymmärsivät sen. Nähtävyydet olivat mahtavia mutta aikaa liian vähän. Kronstadtiin olisi ollut mukava tutustua paremmin. Ystävyyskoulussakin olisimme varmasti kaikki viihtyneet kauemminkin.