Kiinnostaako arkkitehtuuri, historia tai luonto? - Nyt voit tutustua Ouluun pintaa syvemmältä jalan tai pyörällä, tarvitset vain älypuhelimesi ja iloisen seikkailumielen. Reitit on jaoiteltu teemoittain ja ne kohdistuvat yleensä tietylle alueelle. Reitit ja niiden kohteet pohjautuvat Oulun Kaupungin teettämiin erityyppisiin ympäristö-, luonto-, ja historiaselvityksiin, jotka on haluttu jakaa myös kaupunkilaisten ja kaupungissa vierailijoiden iloksi. Lataa Nomadi-sovellus ja lähde sinäkin kaupunkiseikkailulle salattuun Ouluun.
-
Lataa älypuhelimeen ilmainen Nomadi-sovellus sovelluskaupasta tai CityNomadin kotisivuilta.
-
Kirjoita sovelluksen hakukenttään Oulu ja valitse haluamasi reitti.
-
Älylaitteellesi avautuu kartta, jonka reittiä seuraamalla pääset tutustumaan ympäristöösi uudella tavalla. Reitin varrelle on merkitty teeman kannalta merkittäviä kohteita, joista saat hälytyksen niitä lähestyessäsi. Kohteista kerätty mielenkiintoinen tieto aukeaa painamalla.
Astu kultaisen kolmekymmentä luvun Ouluun tutustumalla 30- ja 40-luvun funkkisarkkitehtuuriin. Reitti perustuu Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa vuonna 2016 tehtyyn Oulun moderni ruutukaavakeskusta -inventointiin.
Reitin pituus: 3,3 km
Alvar Aallon suunnittelemia kohteita on Oulussa kolme. Vuonna 1931 perustettu O.Y. Toppilan sulfiittiselluloosatehdas oli Aallon ensimmäinen teollinen suunnittelukohde. Koskikeskuksen yleissuunnitelma ja asemakaava 1940-luvulla kohdistui Merikosken voimalaitoksen rakentamistöistä aiheutuvien vaikutusten kaunistamiseen ja kaupungin keskustan eheyttämiseen. Typpi OY:n tehdasalueen sekä siihen liittyvien asuinrakennusten suunnittelu 1950-60 luvuilla oli osaltaan laaja kokonaisuus.
Reitin pituus: 4,7 km
Reitillä esitellään Docomomo Suomi Finlandin luetteloimat kohteet Oulussa. Docomomo International (International Committee for Documentation and Conservation of Buildings, Sites and Neighbourhoods of the Modern Movement) on 1988 perustettu kansainvälinen modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestö. Docomomo Suomi Finland ry toimii modernin arkkitehtuurin asiantuntijaorganisaationa Suomessa. Se välittää tietoa ja pitää yllä kansainvälisiä yhteyksiä koskien omaa aihepiiriään. Keskeisin toiminnan osa on merkittävien arkkitehtuuri- ja ympäristökohteiden valikoiman ylläpitäminen. Valikoimassa on tällä hetkellä lähes 90 kohdetta ja kokonaisuutta eri puolilta Suomea. Yhdistys järjestää lisäksi moderniin arkkitehtuurin liittyviä tapahtumia ja retkiä, ja sillä on myös julkaisutoimintaa.
Reitin pituus: -
Kasviopas esittelee kaupungin mielenkiintoisimmat puut, pensaat ja köynnökset. Hupisaaret sijaitsevat Oulujoen suistoalueella, jonka pienilmasto on kasveille erittäin suotuisa verrattuna muun kaupungin kasvuolosuhteisiin. Tästä johtuen alueella menestyy Oulun puistojen ainoa amerikanjalopähkinä ja muita normaalisti vain eteläisessä Suomessa viihtyviä kasvilajeja. Samasta syystä Oulun kasvitieteellinen puutarha sijaitsi Hupisaarilla vuosina 1963 – 1983 ennen kuin siirtyi nykyiselle paikalleen Linnanmaalle. Monet puut ja pensaat ovatkin peräisin kasvitieteellisen puutarhan ajoilta.
Reitin pituus: Valittavissa
Kaupunginojan varren puistovyöhyke on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Ennen vuoden 1822 kaupunkipaloa Kaupunginojan rannat olivat laidunniittyjä. Vuoden 1824 asemakaavassa ehdotettiin Kaupunginojan jättämistä luonnonmukaiseksi ja puistikoiden istuttamista ojan varteen. Plaanojen eli aukioiden tehtävä oli parantaa puukaupungin paloturvallisuutta. Nykyään Kaupunginojan varren plaanat muodostavat koko keskustan läpi kulkevan puistosarjan.
Reitin pituus: 1.7 km
Koitelinkoski eli Koiteli on yli kolmen kilometrin pituinen, lähes luonnontilainen Kiiminkijoen koskialue. Alue on suosittu ulkoilukohde ja kävijöitä virkistysalueella on vuosittain noin 40 000. Koitelissa on mahdollista retkeillä, kalastaa, nauttia luonnosta tai viettää piknikkiä taukopaikoilla. Lisäksi kohisevat kosket antavat elämyksiä eritasoisille melojille.
Reitin pituus: 3.1 km
Tutustu Oulun historiaan ja sen rakennuksiin itsenäisesti. Matkalla näet kaupungintalon, tuomiokirkon, idyllisen Pikisaaren ja muut Oulun historialliset ja nykyaikaan kuuluvat rakennukset.
FI/ENG/DE/SE
Reitin pituus: 3.2 km
Lähde omatoimiselle kävelyretkelle kauniisiin Oulujoen suiston ja merenrannan maisemiin. Reitin varrella on museoita, joissa voit tutustua Oulun historiaan, nykytaiteeseen ja merimiehen kotiin. Tietomaassa voit sukeltaa tiedeseikkailuihin ja kesäisin voit katsella kalatien vedenalaista maailmaa. Kauppatorilla voit istahtaa vaikkapa kahville.
FI/ENG/DE/SE
Reitin pituus: 13.2 km
Letonniemen luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1994 ja sitä laajennettiin vuonna 2000. Suojelualueen koko on n. 44 ha. Alue on hyvä esimerkki maankohoamisesta. Letonniemeä kiertää n. 2,7 km pituinen luontopolku. Niemen kärjessä, Piispanletossa on nuotiopaikka ja lintutorni.
Polun märimmissä paikossa on pitkospuut, mutta polku saattaa ajoittain olla muualtakin märkä mm. korkean meriveden aikaan ja keväällä lumien sulamisen aikaan. Polulle päsee Rajahaudantien päässä olevan venesataman kautta. Myös entisellä sähkölinjalla kulkevalta polulta johtaa reitti luontopolulle. Jos tulet autolla, voi auton jättää ennen venesatamaa olevalle P-paikalle.
Reitin pituus: 2.2 km
Oulu sodissa Citynomadi-sovellus vie sinut kuvalliselle matkalle sota-ajan Ouluun. Pääosassa ovat talvisodan (30.11.1939−13.3.1940) ja jatkosodan (25.6.1941−19.9.1944) aikana otetut valokuvat.
Lue lisää Museo- ja tiedekeskus Luupin sivuilta.
Pikisaarella on pitkä, 400-vuotinen teollinen historia. 70-lukua kohti teollisuus alkoi kuitenkin hiipua ja lakkasi lopulta kokonaan. Saari sijaitsee kaupungin keskustan vieressä Oulujoen suistossa ja se on yhdistetty kolmella sillalla kaupungin keskustaan ja läheisiin saariin. 1600-luvulla saarella sijaitsi pikipolttimo, jonka mukaan saari on saanut nimensäkin.
Nykyisin Pikisaaren alue on suojeltu ja se tunnetaan erityisesti käsityöläis- ja taiteilijakaupunginosana. Alueella sijaitsee muunmuassa Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikkö, Oulun arkkitehtikilta sekä vanhan Villatehtaan tiloissa taiteilijoiden ateljeetiloja sekä taidegalleriatoimintaa.
Reitin pituus: 1.3 km
Tuiranpuistossa on monipuoliset mahdollisuudet virkistäytymiseen. Puistometsissä on pieni' puistoreittejä, valaistu kuntopolku ja talvisin puistoon tehdään kilometrin mittainen hiihtolatu. Leikkipuisto on kunnostettu vuonna 2017. Alueella kasvaa monipuolisesti erilaisia kasveja, joka johtuu myös osaksi puutarhakarkulaisten suuresta määrästä. Lisäksi puiston pohjoisosassa sijaitsee mäntyjen reunustama alppiruusujen istutusalue.
CityNomadi-sovelluksesta löytyvä reitti johdattelee sinut historiassa aina ajanlaskun alusta vuoden 1300 vaiheille saakka. Kyseessä on niin kutsuttu esihistoriallinen aika, rautakausi, jolta ei ole kirjallisia lähteitä. Oppaan avulla saat lisätietoa maankohoamisen vaiheista samalla kun kuljet maankohoamispolulla. Maa kohoaa edelleen jatkuvasti ja samalla rantaviiva siirtyy kauemmaksi mantereesta. Myös Tuiranpuiston luontokohteet on esitetty samassa oppaassa. Reitin tiedot pohjautuvat Tuiranpuiston maisema- ja luontoselvitykseen ja Oulun kulttuuriympäristöohjelmaan.
Reitin pituus: 1.3 km
Lähde ulkoilemaan Oulun taidemuseon toiminnalliselle Poikkea polulle! Olit sitten ensikertaa Oulussa tai jo tutuissa maisemissa, reitti kuljettaa sinut läpi kuvankauniin Oulun kaupungin, samalla Oulun julkiseen taiteeseen ja maamerkkeihin tutustuttaen. Anna hetki taiteelle ja hyppää rohkeasti mukaan!
Voit nauttia reitistä yksin tai yhdessä, mihin vuoden- ja vuorokauden aikaan tahansa.
Reitin pituus: 4.5 km.
V.A.Koskenniemen koulutie -runo alkaa runoilijan kotiovelta, jatkuu koululle ja päättyy Koskenniemen muistomerkille.
Koulutie-runo
Olen unessa useasti sinun kaduillas, koulutie
Kotiportilta kouluun asti minun askeleeni vie.
Syysaamu kirpeä koittaa.
Yli heräävän kaupungin
Ja sen laidassa koski soittaa tutun sävelen ilmoihin.
Talot matalat kahtapuolta – miten tunnen ne tarkalleen!
Yli niiden mäeltä tuolta kohoo kirkko tornineen.
Ja mun matkani keskitiellä näky ihana, aamuinen:
tytön sinisen kohtaan siellä ja katsehen sinisen.
Vie jalat kuin karkelossa läpi pienen puistikon.
Sen penkillä kuutamossa ens runoni tehty on.
Ja puiston puiden takaa - miten lempeine silmineen!
– mua katsoo kaunis vakaa runoruhtinas, piispa Franzén.
Ja koulun aitaa vastaan jo vanhan rehtorin nään. Miten tuttu astunnastaan ja ryhdistä miehisen pään
Syysaamu kirpeä koittaa yli heräävän kaupungin
ja sen laidassa koski soittaa tutun sävelen ilmoihin.
Ja ma unhotan läksyni vaivan ja kaikki niin kaunihiks saa.
Mua jossain, kaukana aivan, elo ihana odottaa.
– Olen unessa useasti sinun kaduillas, koulutie.
Ah, enkö ma hautahan asti myös koululainen lie?
(Uusia runoja, 1924)
Reitin pituus: 1.4 km
”Saareen alkoi saha nousta,
Pudasjärven puolesta tuotu,
Iijokea jouksutettu”
– Iines Myllyoja, Nousipa maa merestä
Yli sata vuotta sitten Varjakansaarella sijaitsi Pohjoismaiden suurin saha ja sen ympärillä eloisa sahayhdyskunta. Sahan toiminta lakkasi sahan isoakselin katketessa vuonna 1928. Nykyään saarella on kunnostettuja ja kunnostamattomia 1920-luvun alun rakennuksia ja muita merkkejä entisestä loistosta. Varjakansaarelle pääsee kesäisin lossilla ja talvisin esimerkiksi hiihtämällä silloin, kun jäät kantavat. Saareen voi avovesikautena myös veneillä, sup-lautailla tai meloa. Varjakan reitin esteettömyystiedot päivitetään lähitulevaisuudessa.
Reitin pituus: 6.0 km
Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/kaupunkireitit