Merikaupunki Oulu
Ajankohtaista
Tavoitesuunnitelman toteuttaminen etenee
Yhdyskuntalautakunta päätti käynnistää 2.11.2022 Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelman mukaisen toimenpideohjelman laatimisen. Valmistelua varten muodostetaan Oulun kaupungin asiantuntijoista koostuva työryhmä, joka valmistelee toimenpideohjelman laadintaprosessia, aikataulutusta ja siihen liittyvää vuorovaikutusta toimijoiden sekä päättäjien kanssa. Toimenpideohjelma valmistuu loppuvuodesta 2023.
Toimenpideohjelma tulee sisältämään tulevina vuosina toteutettavat toimenpiteet alustavine budjetteineen ja aikatauluineen. Sisältöä toimenpideohjelmaan antavat tavoitesuunnitelmatyön aikana esiin tulleet hyvät toimenpide-ehdotukset. Tavoitesuunnitelmatyöstä saadussa palautteessa esitettiin useita erinomaisia toimenpiteitä jatkosuunnitteluun. Nämä on koostettu tavoitesuunnitelmaan huomioitavaksi myöhemmin toimenpideohjelmaa laadittaessa.
Tavoitesuunnitelman toteutumisen seuranta
Oulun kaupunki seuraa tavoitesuunnitelman edistymistä sekä pyrkii edistämään toimenpiteitä, joilla tavoitteita viedään eteenpäin. Seuranta toteutetaan arvioimalla kärkitoimenpiteiden toteutumista tavoitesuunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden mukaisesti. Toteutumisen seurannasta on koostettu raportti vuosina 2021-2022 toteutetuista toimista.
Tavoitesuunnitelman tavoitteita ja kärkitoimenpiteitä lähdetään toimenpideohjelman käynnistämisen myötä viemään eteenpäin entistä vahvemmin.
Esimerkkejä toimista kärkitoimenpiteiden edistämiseksi vuosina 2021–2022
- Merellisyyden aiempaa vahvempi huomioiminen eri strategioissa ja ohjelmissa
- Kaupungin sisäisen, merellisiin aiheisiin liittyvän yhteistyön vahvistaminen
- Alueen nykytilan ja meneillään olevien hankkeiden kartoitus sekä esiin nostaminen
- LUMO-selvitys
- Kaijonlahden valuma-alueen kunnostushanke
- Mahanpuruja muovista-viestintäkampanja
- Pelasta Perämeri-kampanja
- Toimenpiteistä on koostettu tarinakartta
- Ranta-alueiden maisemanhoitosuunnitelmatyön käynnistäminen
- Pohjoisen kevyen liikenteen rantareitin edistäminen
- Merellisen yhteistyöverkoston luominen Perämerenkaaren kehittämisvyöhykkeen rajaton ja kestävä tulevaisuus -hankkeen avulla
Meriympäristön elinvoimaisuuden edistäminen Oulussa
Oulun kaupunki on edistänyt tavoitesuunnitelman keskeisimmän kärkitoimenpiteen, merialueiden ekologisen tilan ja vedenlaadun parantamisen, mukaisia tavoitteita toiminnassaan. Toimista on koostettu tarinakartta. Tarinakartassa kerrotaan kaupungin viime vuosina toteuttamista meriympäristön elinvoimaisuuden edistämisen toimenpiteistä.
Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelma osana Oulun kaupunkistrategiaa
Kaupunginvaltuusto päätti Oulun uudesta kaupunkistrategiasta kokouksessaan 31.1.2022. Kaupunkistrategian teemana on Oulu 2030 - Kulttuuri-ilmastonmuutos nyt! Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelman toteuttaminen on yksi kaupunkistrategian tavoitteista.
Kaupunkistrategian strategiset painopisteet ovat:
Oulu on Suomen yritysmyönteisin kansainvälinen kasvukeskus
Oulu2026 vahvistaa veto- ja pitovoimaa
Oulu on hiilineutraali 2035
Oulussa jokaisella on mahdollisuus elää terveellistä ja turvallista elämää
Sivistys rakentaa kestävää ja kansainvälistä Oulua
Oulussa on vaikuttavat palvelut, kestävä talous ja hyvinvoiva henkilöstö
Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelman toteuttaminen on kirjattu vuosien 2022-2025 aikana toteutettavaksi toimenpiteeksi kaupungin veto- ja pitovoiman parantamisen tavoitteissa.
Tutustu tarkemmin kaupunkistrategiaan.
Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelma
Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelmaraportti hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa 27.4.2021 § 246. Raporttiin kuuluvat liitteinä teemakartat, kyselyjen ja työpajojen tulokset sekä palautteet ja toimenpide-ehdotukset.
Tavoitesuunnitelma on ensimmäinen vaihe Merikaupunki Oulun yhteisessä kehittämisessä. Seuraavassa vaiheessa esitetään tehtäväksi yhdessä alueen toimijoiden kanssa tavoitteita toteuttava toimenpideohjelma alustavine budjetteineen ja aikatauluineen. Sisältöä tähän antavat jo tämän työn aikana esiin tulleet hyvät toimenpide-ehdotukset. Toimenpideohjelman lisäksi muita keskeisiä jatkotoimenpide-ehdotuksia, kuten Merellisen reittiverkoston kehittäminen, on tuotu esiin työn lopussa.
Kuva: Tavoitesuunnitelman ydinsanoma.
Merikaupunki Oulu -suunnitelman keskeisenä yhteisenä visiona on: Merellisyys on Oulussa läsnä ja saavutettavissa ympärivuotisesti niin asukkaille, matkailijoille kuin elinkeinoelämällekin. Hyvinvoiva meri on merellisyyden ydin. Merellisyyttä rakennetaan Oulussa merellisten palveluiden verkostossa maalla ja merellä.
Rantareitti ja Ranta-Toppilan satama-alueen kehittäminen tuovat uudenlaista merellisyyttä Ouluun. Merellisyyttä nostetaan esiin myös muun muassa keskustassa ja Torinrannassa. Merellisyys on vahva vetovoimatekijä niin asukkaille kuin matkailijoille.
Tavoitesuunnitelman ydinsanoman takana on ajatus ja tavoite siitä, että Oulussa merimaisema ja merellisen luonnon kokemukset ovat kaikkien ulottuvilla. Merellisistä elämyksistä ja palveluista pääsee nauttimaan helposti. Elinvoimainen ja hyvinvoiva meriympäristö on kuitenkin merellisyyden ydin. Hyvinvoiva meri on toimialojen elinehto edistäen ihmisten hyvinvointia ja toimien keskeisenä vetovoimatekijänä ajatellen muun muassa asukkaita, vierailijoita ja matkailijoita. Meriympäristöstä pidetään yhdessä huolta ja merellisyyttä rakentaa tiivis toimijaverkko, jolla on yhteinen tavoite tehdä Oulusta entistä vetovoimaisempi merikaupunki. Julkinen ja yksityinen sektori toimivat sujuvalla yhteistyöllä.
Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelmasta on tehty myös video. Videossa tuodaan tiivistäen esiin yhteinen visio, kärkiteemat sekä keskeisimmät toimenpiteet esiin.
Taustaa Merikaupunki Oulu tavoitesuunnitelmalle
Vaikka meri on monella tapaa keskeinen osa Oulua, kuva kaupungin merellisyydestä on varsin jäsentymätön. Se näkyy myös Oulun merellisyydestä käydystä keskustelussa, jossa Ouluun on kaivattu lisää merellisyyttä niin matkailun, tapahtumien kuin veneilyharrastuksen näkökulmasta. Useissa puheenvuoroissa on kaivattu Oulun merellisyyden kirkastamista sekä Oulun profilointia merikaupunkina.
Oulussa on tehty 2000-luvulla aloitteita meristrategian toteuttamisesta ja Oulun merellisyys nousi voimakkaasti esille myös Uuden Oulun yleiskaavan käsittelyn yhteydessä vuosien 2013-2015 aikana.
Tavoitesuunnitelman tarkoitus ja keskeinen sisältö
Merikaupunki Oulu -suunnitelman tavoitteena on kirkastaa kuvaa Oulun merellisyydestä sekä profiloida Oulua merikaupunkina, jollaisena sillä on vahva historia. Suunnitelma laadittiin laajassa vuorovaikutuksessa eri sidosryhmien kanssa. Ideoita kehittämistavoitteiden laatimiseen saatiin yli 1000 vastauksessa mm. asukkailta ja eri toimijoilta. Työpajoissa oli mukana lähes 40 edustajaa eri organisaatioista ja yrityksistä. Myös hankkeen ohjausryhmässä oli edustus useasta eri organisaatiosta.
Tavoitesuunnitelmassa tuodaan esiin yhteinen Merikaupunki Oulu visio sekä siihen liittyvät kehittämisen kärkiteemat koko aluetta kuvaavine tavoitekarttoineen. Työn keskeinen tulos on myös laaja-alainen vuorovaikutus kymmenien eri toimijoiden kanssa sekä yhteistyönverkoston luomisessa otetut ensiaskeleet.
Laatimisen vaiheet ja vuorovaikutus
Kuva 1. Merikaupunki Oulu tavoitesuunnitelman laatimisen vaiheet.
Vuorovaikutus
Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelma on laadittu laajassa vuorovaikutuksessa eri sidosryhmien kanssa joulukuun 2019 ja tammikuun 2021 välisenä aikana. Suunnitelmaa varten koottiin laaja-alainen ohjausryhmä, johon kuului asiantuntijoita eri organisaatioista. Suunnitelmaa laadittaessa erityisen tärkeänä pidettiin laajaa kuntalaisten, sidosryhmien ja muiden toimijoiden osallistamista ja vuorovaikutusta.
Kuva 2. Osallistamista tavoitesuunnitelman laatimisen aikana
Ensimmäisessä vaiheessa järjestettiin kaikille avoin kysely, jossa pääsi antamaan ideoita ja kehittämisehdotuksia. Karttakysely oli avoin talvella 2020 kaupungin internetsivujen kautta ja siitä tiedotettiin laajasti. Vastauksia karttakyselyyn saatiin 1077 eli huomattava määrä!
Työn keskeisissä vaiheissa toteutettiin kaksi asiantuntijatyöpajaa. Visiota ja tavoitteita pohdittiin keväällä 2020 tavoitetyöpajassa ja niitä konkretisoitiin syksyllä 2020 karttatyöpajassa kirkastaen alueellisia profiileja. Työpajoihin osallistui noin 30-40 eri alojen asiantuntijaa useasta eri organisaatiosta ja alueen yrityksiä. Työpajat toteutettiin etätyöpajoina.
Tavoitesuunnitelmaa esiteltiin työn aikana ympäristö- ja yhdyskuntalautakunnassa kolmesti sekä Oulun kaupunkisuunnitteluseminaarissa.
Tavoitesuunnitelmaluonnos asetettiin julkisesti nähtäville kaupungin internetsivujen kautta. Palautteita saatiin 64 sekä 7 palautetta sähköpostilla. Raporttiin kohdentuvat korjausehdotukset on otettu huomioon siltä osin kuin on mahdollista.
Kuva 3. Tavoitesuunnitelmaprosessin kokonaiskulku.
Tutustu merellisen Oulun rannikkoon ja saaristoon videon ja ilmakuvien kautta.
Tutustu karttakyselyn tuloksista joulukuussa 2021 valmistuneeseen opinnäytetyöhön: Kaisa Mars; Tulevaisuuden merikaupunki Oulu: Kaupunkilaisten visio merellisestä Oulusta
Yhteystiedot:
Yleiskaavapäällikkö
Paula Paajanen
p. 044 703 1233
Yleiskaavasuunnittelija
Virpi Haverinen
p. 040 628 9096
Lyhytosoite tälle sivulle
www.ouka.fi/merikaupunkioulu
#merikaupunkioulu
Ilmakuvat: Suomen Ilmakuvat Oy 2019
Tutustu myös
Suistokaupunkivisioon

Varjakan venesatama
Rajahaudan venesatama
Kellon Kiviniemen venesatama
Kellon saaristo
Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/merikaupunkioulu