Eurooppalainen jazz - Kirjasto - Oulun kaupunki

Eurooppalainen jazz Eurooppalainen jazz

Jazz on alkujaan hyvin amerikkalainen ilmiö. Vanhalle mantereelle rantautuessaan se imi itseensä vaikutteita sekä klassisesta musiikista että eri maiden kansanperinteistä. Tuloksena on usein musiikkia joka on varsin kaukana amerikkalaisesta bebopista tai swingistä.

E.S.T.

Tyylikästä eurooppalaista pianotriojazzia. E.S.T oli ruotsalaisen pianisti Esbjörn Svenssonin johtama trio, joka sai paljon kuuntelijoita myös nuoresta ikäpolvesta. Musiikki on skandinaaviseen tyyliin selkeän ilmavaa, silti ehdottomasti jazzia. Paikoin mukana on myös elektronisia sävyjä ja vaikutteita sekä popmusiikista että klassisesta perinteestä. Yhtye onkin kertonut innoittajikseen mm. Béla Bartókin ja Radioheadin. Musiikissa on paikoin myös tietynlaista kevytmielisyyttä ja huumoria, joka ei kuitenkaan ole päälleliimattua. Harva jazztrio on onnistunut yhdistämään kaupallisen menestyksen ja taiteellisen arvostuksen näin hyvin. Esbjörn Svensson kuoli sukellusonnettomuudessa vuonna 2008.

Kokeile jos pidät näistä: Radiohead, Pat Metheny, Erik Satie

Saatavuus

   

Jan Garbarek

Norjalaisen saksofonistin musiikkia on kutsuttu osuvasti "vuonojazziksi", niin vahvoja mielikuvia luonnosta se herättää yksinkertaisella kauneudellaan. Garbarek edustaa eurooppalaista ja erityisesti skandinaavista käsitystä jazzista. Se hylkää amerikkalaisen jazzin rytmisen sykkeen ja keskittyy hiljaisempaan, meditatiiviseen ilmaisuun, jossa vaikutteita haetaan yhtälailla kansanmusiikista kuin eurooppalaisen klassisen musiikin maailmasta. Garbarekin saksofonin ääni on vuorotellen pehmeä ja jäinen, soittaen usein pitkiä nuotteja ja etnisiltä kuulostavia melodioita. Hänen levyillään kuullaan paljon sekä syntetisaattoreita että perinteisiä lyömäsoittimia, mikä antaa musiikille ajattoman tunnun.

Kokeile jos pidät näistä: Värttinä, Wimme

Saatavuus

   

Oululaisia musiikkilinkkejä