Musapassi 2015 - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Paska kaupunki 2015 -musapassi

Musapassi esitteli oululaisia pop/rocklevyjä vuosilta 2014-2015. 

POP
 
 
Satellite Stories: Vagabonds (2015)

Oululaiset nuoret miehet osaavat tehdä muutakin kuin hikistä punkia ja raakaa heviä. Nimittäin taidokasta, tunteellista ja kaunista poppia! Satellite Storiesin kolmas albumi Vagabonds sisältää monta soittoa kestävää kappaletta, joista ehkä hiteimpänä soi The Trap. Yhtye julkaisi Vagabondsin eksentrisemmästä musiikistaan tunnetun levy-yhtiö Solitin kautta.

Saatavuus  

 

Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi: Käkkyrällään (2014)

Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi on ainakin siitä mielenkiintoinen yhtye, että se pakenee määrittelyitä, jopa kammoaa niitä. Kymmenisen vuotta musisoinut oululainen orkesteri taiteilee jossain rockin, popin ja punkin välimaastoissa. Käkkyrällään on laskutavasta riippuen yhtyeen kolmas tai neljäs albumi (vuoden 2009 Vade Retro Satanus I ja II muodostivat tuplalevyn). Se kuulostaa ihanalta!

Saatavuus

 

Neondad: Off the humdrum (2014)

Indie rockia pohjoispohjalaisittain. Neondad saa tuon älyttömältä näyttävän yhtälön kuulostamaan niin kovin taitavalta, melankoliselta ja kauniilta. Yhtyeen esikoisalbumi sisältää hauskoja biisinnimiä (mm. I Fired a Contract Killer, Churchill Smiles), kauniita melodioita ja kunnolla soivia kitaroita.

Saatavuus

 

ROCK
 
 
The Scenes: Beige (2014)

Paksussa post ja alternative rockin viidakossa suunnistava The Scenes julkaisi geneerisesti nimetyn toisen albuminsa vain vuosi debyytin jälkeen. Beige haastaa kuulijansa ja viekoittelee seuraansa useammalle kuuntelukierrokselle. Toinen albumi vei The Scenesin parillekin Britti-rundille, joten vuonna 2016 ilmestyvältä kolmannelta albumilta on lupa odottaa laajempaa kansainvälistä kuuluvuutta.

Saatavuus

 

Ruotomieli: Jytisevä voima (2015)

Ruotomielen Jytisevän voiman kansikuva on yksi vuoden 2015 parhaista. Se onkin Läjä Äijälän tekele. Eikä loppulevykään mitään huttua sisällä. Rockin syntyjuurille kumartava yhtye pitää linjansa kuudennella levyllään. Sitten edellisen albumin yhtye on kokenut hieman miehistönvaihdosta, mutta se ei menoa hiljennä. Pikemminkin päinvastoin!

 

Saatavuus - cd
Saatavuus - lp

 

 
Tommi Saha & Vapaat kuviot:
Too drunk to fuck off (2015)

Yhtye, jonka jäseniin kuuluu muun muassa Tyrnävän siemenperunakeskus (rummut) ja Jäälin leipätehdas (kitara), ei ole sieltä tavanomaisimmasta päästä. Ja hyvä niin. Mitäänsanomatonta ei ole Tommi Sahan & Vapaiden kuvioiden musiikkikaan. Bändi tarjoilee rockenrollia ja arvaamatonta livemeininkiä, jotka ovat hyvin tallentuneet myös debyytille.

 

Saatavuus

 

 
HEAVY
 
 
The Man-Eating Tree:
In the Absence of Light (2015)

The Man-Eating Treen kolmas albumi esittelee yleisölle yhtyeen uuden laulajan, Antti Kumpulaisen. In the Absence of Light jatkaa yhtyeen hyväksi toteamalla linjalla: melodisen ja raskaan heavyn saralla. Biisit ovat puhtaan ja taidokkaan kuuloisia. Kansiaan myöten tyylikäs paketti uppoaa epäilemättä melankolian ystäville sekä yhtyeen jäsenistön entisten bändien (mm. Sentenced, Embraze, Poisonblack) faneille.

Saatavuus

 

Apina: Infektiko (2015)

2010-luku on saavuttanut lakipisteen, jossa nu-metal kuulostaa taas tuoreelta ja uudistettavalta musiikkigenreltä. Apinan pojat eivät ole traumatisoituneet genren alkuaskelista vuosituhannen vaihteessa, vaan ottaneet lajin omakseen ja tehneet siitä taidetta. Suomen kielellä kantaa ottavan Apinan Infektiko soi juuri niin räyhästi kuin ensilevyn kuuluukin.

Saatavuus

 

COUNTRY
 
   
Blood Sausage Boys:
Donkey Riding (2014)

Kuka kehtaa tehdä ehtaa countrya näillä leveyspiireillä? No Blood Sausage Boys! Yhtye aloitti Johnny Cash -coverbändinä, mutta aikansa herra Cashin biisejä väännettyään, päätti julkaista liudan omia. Vanhoista lännenelokuvista ja rautalangasta vaikuttunut albumi miltei tuoksuu leirinuotiolta ja maistuu makkaralta.

 

Saatavuus

 

 
HIPHOP
 
   
Limericks: Now you know (2014)

Oululaisen Limericksin tyylilaji on progressiivinen hiphop. Mitä ikinä se sitten meinaakaan. Ainakin yhtyeen debyytti kumartaa rapin pioneereille ja maustaa keitostaan punkmaisella revittelyllä. Rap-duon esikoislevy on ottanut aikansa, sillä se sisältää 13 vuoden aikana Oulussa ja Kajaanissa äänitettyjä kappaleita. Levyn pääpaino on lyriikoissa, biisit ovat sanoja tulvillaan.

Saatavuus

 

 
PUNK
 
   
Terveet kädet: Lapin helvetti (2015)

Suomen ensimmäiseksi hardcore-yhtyeeksi kehuttu Terveet kädet on 2010-luvulla kiihdyttänyt tahtiaan vuosien hiljaiselon jälkeen. Lapin helvetti on yhtyeen toinen tällä vuosikymmenellä julkaistu albumi. Levyn 18 kappaletta vievät aikaa vain reilut parikymmentä minuuttia, mikä kielii siitä, että biisit ovat täyttä punkia ja hooceeta.

 

Saatavuus

 

 
FOLK
 
   
Oiva Väre: Kahlekuningas (2015)

Oiva Väreen folkrock pitää sisällään ihmiskohtaloita. Yhtyeen kolmannella levyllä, Kahlekuninkaalla, biisit vilisevät miehiä: lannistuneita ja vihaisia, mutta myös rakkaudellisia ja vallattomia sellaisia. Vuonna 2001 perustettu kvartetti on omien sanojensa mukaan "kasvanut ja kehittynyt jäseniensä tavoin finninaamaisten poikasten bändiharrastuksesta, aikuisten, yli kolmekymppisten miesten elämäntyöksi".

 
Saatavuus