Nu jazz - Kirjasto - Oulun kaupunki

Nu jazz Nu jazz

Nu jazzista genrenä alettiin puhua 1990-luvun puolivälin paikkeilla. Termillä tarkoitetaan musiikkia joka sekoittaa jazzia elektroniseen populaarimusiikkiin sekä funk/soul -vaikutteiseen rytmimusiikkiin. Tuloksena on urbaania klubimusiikkia, jota voi kuvitella kuulevansa trendikkään yökerhon taustamusiikkina. Harmoniat ja melodiat ovat yksinkertaisempia kuin jazzissa ja tuoreen kuuloinen elektroninen soundi on keskiössä. Usein muusikot improvisoivat esimerkiksi DJ:n tai samplerin tuottamien äänten päälle tai heidän soittoaan voidaan muokata livetilanteessa eri tavoin. Albumeilla remiksaukset ovat yleisiä.

The Cinematic Orchestra

Vuonna 1999 perustettu yhtye vie nu jazz ilmaisua elektroniseen ja elokuvalliseen suuntaan. Muusikot improvisoivat DJ:n sekä samplerin päälle ja usein onkin vaikea erottaa milloin äänessä ovat oikeat soittimet, milloin elektroniset samplet. Harmoniamaailma ei ole kovinkaan jazzahtavaa, mutta kontrabasson, trumpetin ja pianon käyttö sekä improvisointi luovat musiikkiin jazzmaista tuntua. Nimensä mukaisesti yhtyeen musiikin tunnelma on hyvin elokuvamainen ja se soveltuu hyvin taustamusiikiksi.

Kokeile jos pidät näistä: Massive Attack, Tricky

Saatavuus

   

Jaga Jazzist

Norjalainen yhtye soittaa instrumentaalista nu jazzia, josta löytyy myös paljon pop- ja rock-elementtejä. Kymmenhenkinen bändi sotkee tyypilliseen nu jazz -tyyliin elektronisia ja akustisia soittimia keskenään. Poikkeavuutena on Jaga Jazzistin keskittyminen usein varsin rockmaisiin kappalerakenteisiin ja melodioihin.

Kokeile jos pidät näistä: Mars Volta, Talk Talk

Saatavuus

   
   
   

Oululaisia musiikkilinkkejä