Oulun taloja ja tarinoita - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Oulun taloja tarinoita
 

Markus H. Korhonen: Puistola

Kaikki oululaiset tuntevat Puistolan. 1912 valmistunut, tätä nykyä vaaleanpunainen kerrostalo on olennainen osa urbaania oululaismiljöötä.

Markus H. Korhonen käy eloisasti läpi talon historiaa, siinä sijainneiden liikehuoneistojen vaiheita ja – mikä tärkeintä – sen asukkaiden elämää.

Saatavuus
 


Viisikanta - hyvää rakennussuojelua

Viisikanta on Oulun läänin rakennussuojelupalkinto. Teos esittelee 37 palkittua kohdetta. Oulusta mukana ovat Litendahlin tila, Maikkulan kartano, Liljeblomin, Waenerbergin, Jurveliuksen ja Toppeliuksen talot, Valve, kasarmialue, kruununmakasiini, Koskelan seurakuntakoti ja Lasaretinsaari sekä Tuiranpuiston asemakaava.

Saatavuus
 

Kuusiluodon koulutalon sata vuotta

Vuonna 1908 valmistunut Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun jugendtyylinen koulutalo on kokenut monia muutoksia, mutta paljon alkuperäistäkin on säilynyt. Juhlakirja käy läpi koulurakennuksen vaiheita vuosikymmenittäin, ja esittelee myös hienoja yksityiskohtia rakennuksesta, joka on edelleen huomattava maamerkki Kuusiluodossa meren rannalla.

Saatavuus
 

Kaarina Niskala: Valkovuokkojen villat

Toppilan sataman yhteyteen syntyi 1800-luvun lopulla vauras huvilayhteisö. Kaarina Niskala kuvaa parinkymmenen huvilan ja niiden asukkaiden historiaa. Huviloiden puutarhat noudattivat ajan muotivirtauksia, ja niissä kasvatettiin marjoja, vihanneksia, juurikasveja ja koristekasveja.

Kirjassa on runsas kuvitus sekä karttapiirrokset huvilapalstoista.

Saatavuus
 


Atte Kalajoki: Oulun taloja ja tarinoita : Panun pakinoita 55 vuotta

Oulun taloja ja tarinoita sisältää yli 60 pakinaa ja lähes sata kuvaa Oulun vanhoista rakennuksista ja niihin liittyvistä sattumuksista.

Kirjoittaja, kamarineuvos Atte Kalajoki (1914-2004) oli legendaarinen kulttuuripersoona, joka tunsi kotikaupunkinsa Oulun historian perinpohjaisesti.

Saatavuus
 


On riemu, kun saan tulla: Oulujoen kirkko sata vuotta

Oulujoen kirkko on Pohjois-Suomen ainoa säilynyt puujugend-kirkko. Arkkitehti Victor J. Sucksdorffin suunnittelema pyhäkkö vihittiin käyttöön vuonna 1908.

Kirkon 100-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu teos luo monipuolisen katsauksen kirkon ja Oulujoen seurakunnan historiaan.

Saatavuus
 

Kaarina Niskala: Pitsiverhojen takaa: Rehnbäck-Reinilän talon vaiheita

Oulun keskustassa sijaitseva Rehnbäck-Reinilän talo on ollut useiden virkamiesperheiden koti ja merkittävä osa oululaista kulttuurihistoriaa.

Pitsiverhojen takaa tutustuttaa lukijansa talon loisteliaisiin porvarisinteriööreihin ja sen asukkaisiin. Pisimpään talossa asui pormestarinna Helga Reinilä, jonka 100-vuotispäiviä vietettiin helmikuussa 1999.

Saatavuus
 

Pasi Kovalainen: Uuden Seurahuoneen rakennushistoria: Petrellin palatsin tarina

Uuden Seurahuoneen rakennushistoria keskittyy Westerlundin salongin ja Oulun Seurahuone Oy:n perustamisvaiheisiin sekä vuoden 1882 tulipalon jälkeiseen jälleenrakentamiseen.

Petrellin palatsin eli Teräksen talon korjaus- ja muutostöistä kirjoittaa arkkitehti Weikko Kotila.

Saatavuus
 

Johanna Seppänen: De Gamlas Hemistä Villa Victoriin

Arkkitehti Victor J. Sucksdorffin mukaan nimetty Villa Victor tunnettiin aiemmin nimellä De Gamlas Hem. Jugendtyylinen, vuonna 1906 rakennettu talo toimi ruotsinkielisten naisten vanhainkotina aina 1980-luvun alkuun saakka.

Historiikki kertoo myös talon asukkaista, joiden joukkoon lukeutuu useita värikkäitä persoonia.

Saatavuus
 


Pasi Kovalainen: Vihreä talo meren rannalla

Jurveliuksen talon rakennutti merikapteeni Jacob Wilhelm Callmeijer. Tutkija Pasi Kovalainen selvittää Callmeijerin uraa ja 1800-luvun seurapiirielämää sekä talon myöhempiä vaiheita. Rakennuksen kivijalassa on toiminut useita liikkeitä, mm. kahvila Matala.

Kirjassa on myös laaja värikuvin esitelty uusrenessanssi- ja jugendtapettikokoelma.

Saatavuus
 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, toukokuu 2012

OUTI-verkkokirjasto