Säveliä ja räimettä valkokankaalla - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

SÄVELIÄ JA RÄIMETTÄ VALKOKANKAALLA – MUSIIKKIELOKUVIA JA -DOKUMENTTEJA
 

Patti Smith: Dream of life (ohj. Steven Sebring)

Patti Smithin debyyttilevy Horses vuodelta 1975 kuuluu rock-kaanonin klassikoihin. Smith oli ensimmäinen nainen, joka teki punkrockia samalla asenteella ja esiintyi yhtälailla räkäisesti kuin miehet. Patti Smith on toiminut koko uransa ajan marginaalista käsin. Steven Sebring seurasi Smithiä läheltä 1990-luvun alusta 2000-luvulle saakka.

Saatavuus

Control (ohj. Anton Corbijn)

Brittiyhtye Joy Divisionin johtohahmon Ian Curtisin elämään perustuva fiktiivinen elokuva on tunnelmaltaan hyvin väkevä. Control kertoo yhden ihmisen karun tarinan ja valaisee olosuhteita, jotka johtivat lopulliseen traagiseen ratkaisuun. Mustavalkoisuus korostaa elokuvan synkähköä teemaa. Pääosissa Sam Riley ja Samantha Morton.

Saatavuus

When You're Strange (ohj. Tom Dicillo)

When you're strangeon säe The Doorsin kappaleesta People are strange. Se havainnollistaa todellisuudesta vieraantumista. Dokumentti kertoo livekuvien ja haastatteluiden avulla The Doorsin ja yhtyeen keulakuvan Jim Morrisonin tarinaa. Ymmärrys Morrisonia kohtaan kasvaa. Johnny Deppin samettinen kertojanääni korostaa hienosti elokuvan tunnelmaa.

Saatavuus

 

Tuomari Nurmio – stadilaista tangoa etsimässä (ohj. Tahvo Hirvonen)

Tahvo Hirvosen ohjaama elokuva on melko perinteinen levynteko-dokumentti, mutta hieno ja perusteellinen sellainen. Dokumentti seuraa Dumarinakin tunnetun Tuomari Nurmion pyrkimystä löytää suomalaisen tangon juuret ja elvyttää musiikkityyli nykypäivän nuorille kuulijoille. Elokuva taltioi vuonna 2006 ilmestyneen Tangomanifesti-albumin valmistumista.

Saatavuus

Cadillac Records (ohj. Darnell Martin)

Tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo yhdysvaltalaisen Chess Records -levy-yhtiön tarinan. Chess Records nosti 1950- ja 60-luvuilla soittolistoille sellaisia rock'n'rollin pioneereja kuin Muddy Waters, Chuck Berry ja Willie Dixon. Elokuvan päärooleissa nähdään näyttelijä Adrien Brodyn (mm. Pianisti) lisäksi muusikot Mos Def ja Béyonce.

Saatavuus

Nowhere Boy (ohj. Sam Taylor-Wood)

Kasvattitäti Mimi huolehti aina John Lennonin lähtiessä kotoa, että tällä oli silmälasit päässä. Lennon laittoi käskystä rillit ohimoilleen, mutta riisui ne heti kulman taakse päästyään. Fiktiivinen elokuva kertoo John Lennonin elämästä ennen Beatlesia ja ruotii erityisesti hänen suhdettaan kasvattitäti Mimiin sekä poissaolevaan Julia-äitiin.

Saatavuus

Metallica: Some kind of monster (ohj. Joe Berlinger & Bruce Sinofsky)

Mitä tapahtuu permanenttitukkaisille hevareille, kun he kasvavat aikuisiksi? Ainakin he joko kaljuuntuvat tai leikkaavat tukkansa pois. Metallican tapauksessa yhtye joutuu levykriisin myötä myös yhteisterapiaan. Vihaisen St. Anger -levyn (2003) tekoa taltioiva dokumentti näyttää maailman kuuluisimman metallibändin herkimmillään ja hölmöimmillään.

Saatavuus

Crazy Heart (ohj. Scott Cooper)

Ikääntyneen kantritähden tarina herää eloon Jeff Bridgesin taitavassa roolityössä. Bridges näyttelee Bad Blakea, parhaat päivänsä nähnyttä ja viinan viemäksi joutunutta muusikkoa, joka on viettänyt viime vuosina enemmän aikaa baaritiskillä kuin kuppilan lavalla. Nuori toimittaja Jean auttaa Blaken uuteen alkuun. Bridges voitti roolistaan Oscarin.

Saatavuus

Mama Africa: Miriam Makeba (ohj. Mika Kaurismäki)

Eteläafrikkalainen laulajatar Miriam Makeba oli Mama Africa. Hän eli 32 vuotta maanpaossa taistellen musiikillaan apartheidia vastaan ja kansalaisoikeuksien puolesta. Hän kuoli yllättäen vuonna 2008, mutta ehti antaa siunauksen dokumentin ohjaajalle Mika Kaurismäelle. Elokuva perehdyttää karismaattisen Makeban elämään ja kulttuurillisiin vaikutuksiin.

Saatavuus

Punk, tauti joka ei tapa (ohj. Jouko Aaltonen)

Toisin kuin usein väitetään, punk ei ole kuollut. Eikä se ketään tapa, vaikka jotkut sitä tautina pitävätkin. Jouko Aaltosen dokumentti kertaa suomalaisen punk-kulttuurin historiaa ja valottaa samalla musiikkityylin nykytolaa. Ansiokas dokumentti kunnioittaa kohdettaan äänellä, vimmalla ja lukuisilla haastateltavilla Veltto Virtasesta Andy McCoyhin.

Saatavuus

Lemmy (ohj. Greg Olliver & Wes Orshoski)

Lemmy Kilmister erotettiin 1970-luvulla Hawkwind-yhtyeestä, koska hän käytti bändikavereidensa mukaan vääriä huumeita. Huonompi mäihä Hawkwindille, joka jäi kuriositeetiksi rockhistoriaan kun taas Kilmister nousi suursuosioon Motörheadin keulakuvana. Dokumentti näyttää Lemmyn monessa roolissa: isänä, natsiestetiikan ihailijana ja ikuisena pikkupoikana.

Saatavuus

Magneettimies (ohj. Arto Halonen)

Suomalainen rockmusiikki menetti 1970-luvun puolivälissä yhden ainut- ja omalaatuisimmista tähdistään Pekka Strengin hävitessä taistelun syöpää vastaan vain 26-vuotiaana. Hän ehti julkaista elinaikanaan kaksi levyä. Magneettimies kertoo arvoitukselliseksi jääneen Strengin tarinan ja kertaa hänen vaikutustaan moniin nykypäivän muusikoihin.

Saatavuus

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, maaliskuu 2013

OUTI-verkkokirjasto