Soiton- ja laulunoppaita - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Soiton- ja laulunoppaita
 

Melissa Malde: What every singer needs to know about the body

Anatomian ja fysiologian opas laulunopiskelijoille ja -opettajille sekä laulun itseopiskelijoille. Kirja käy laajasti läpi ihmisen fysiologian vaikutuksen laulamiseen ns. body mapping -teorian pohjalta. Perusteellisuudestaan huolimatta kirja on havainnollinen ja yleistajuinen. 

Saatavuus

 

Bruno MacDonald: Air guitar - a user's guide

Ilmakitaran soittaja tarvitsee myös teoreettista taustaa harrastukseensa. Tähän kirjaan on koottu ilmakitarismin keskeiset niksit humoristisesti esitettynä. Tärkeää on tietää paitsi parhaat elkeet ja tekniikat myös lajin sudenkuopat: mitkä temput ja mitkä kappaleet eivät toimi ilmakitaralla.

Saatavuus

 

 

Kalle Kataja: Torvitaikurin taikakirja

Käyrätorvi on paljon harjoittelua vaativa mutta orkesterissa hyvin tärkeä soitin. Torvitaikurin taikakirja on alakouluikäisille tarkoitettu käyrätorven alkeisoppikirja. Hauskojen kuvien avulla opitaan samalla nuotinluku ja muu yleinen musiikinteoria.

Saatavuus

 

Eddie Collins: 400 smokin' bluegrass guitar licks

Bluegrass-kitaristin on syytä osat paljon hyviä, melodisia riffejä. Tässä teoksessa niitä on peräti 400: alkusoitoiksi, kuljetuksiksi sointujen vaihdossa, soolojen rakennusosiksi ja kappaleiden lopukkeiksi. Kuviot on esitelty tabulatuureina sekä liite-cd-levyn näytteinä.

Saatavuus

 

Jonathan Cope: How to "khöömei" and other overtone singing styles

Tuvalaisten ja mongolialaisten laulajien kurkkulaulu (suomeksi 'höömei') vaikuttaa ensi kuulemalta salatieteeltä, mutta se on opeteltavissa. Jonathan Copen kirja käy perusteellisesti läpi tämän harmonisten yläsävelten hallintaan perustuvan tekniikan.

Saatavuus

 

Grey Larsen: Essential guide to Irish flute and tin whistle

Kattava opas tinapillin, long whistlen ja irlantilaisen poikkihuilun soittoon. Teoriaosa esittää irlantilaismusiikin modaaliseen perustan ja omaperäisen ornamentoinnin. Mukana on kaksi CD-levyä, joissa on soitto-ohjeita ja esimerkkikappaleita eri tempoissa soitettuna.

Saatavuus

 

Katrina McFerran: Adolescents, music and music therapy

Melbournen yliopistossa työskentelevä Katrina McFerran on erikoistunut nuorten musiikkiterapiaan. Kirjassaan hän esittelee mm. laulun ja improvisoinnin käyttöä terapiamenetelmänä sekä yksilötasolla että ryhmässä. Omana aiheenaan on mm. surun käsittely musiikkiterapian avulla.

Saatavuus

 

Michael Heatley: Heavy kitara

Kirja esittelee 12 eri hevin tyylilajia (mm. black metal, death metal ja thrash) ja niiden tyypillisiä soittotekniikoita. 150 tabulatuurein kirjoitettua riffiesimerkkiä muistuttavat lajien klassikkokappaleita. Kirjassa on myös on kitaransoiton alkeisopas sekä perustietoa rockin ja metallimusiikin historiasta.

Saatavuus

 

Carl Verheyen: Improvising without scales


Kalifornialaisen kitaravirtuoosin mielestä asteikkoteoriasta on hyötyä, mutta skaalojen harjoittelu voi myös kangistaa improvisointia ja tehdä soitosta tylsän lineaarista. Verheyen opettaa improvisoimaan intervallien mukaan. Menetelmä avaa ainakin rock-kitaristille tuoreita ideoita sooloiluun.

Saatavuus

 

Wayne Krantz: An improviser's OS

Jazzkitaristin teoriakirja hylkää skaalat. Improvisoinnin perusta on yksinkertaisesti numeroiduissa intervalleissa. Niistä johdetaan kaikki muu: "tonaliteetit", "kaavat" ja "moodit". Sinänsä looginen teoria vaatii kyllä aiempaa soitto- ja teoriaosaamista. Jazzpohjan jo hankkineelle menetelmä voi olla vapauttava.

Saatavuus

 

Steve Kershaw: A new tune a day for bass guitar

Alkeisnuotti sopii itseopiskelijalle ja opetukseen. Nuotti esittelee bassokitaran lisävarusteineen, eri soittoasennot ja näppäilytekniikat. Sitten käydäänkin nuotinluvun alkeiden ja itse musiikin pariin. Englanninkielinen teksti on selkeä. Kuvat ja otetaulukko auttavat löytämään oikeat sormitukset.

Saatavuus