Tervetuloa järjestämään tapahtuma kirjastoon!
Tiesitkö, että Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa tiloja maksuttomiin ja kaikille avoimiin tapahtumiin 24 kirjastossaan ja kahdessa kirjastoautossaan.
Kirjaston tiloissa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia, joilla edistetään muun muassa lukemiskulttuuria ja joilla tarjotaan pääsy monenlaisiin kulttuurisisältöihin. Toivotamme tervetulleeksi myös erilaiset kansalaisvaikuttamista, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta tukevat tapahtumat, joiden arvot ovat yhteydessä kirjaston toiminta-ajatuksen tavoitteisiin.
Tälle sivulle on kerätty ohjeet ja vinkit tapahtuman järjestämiseen kirjastolla. Jos sinulle kuitenkin jää kysyttävää, vastaamme mielellämme. Yhteystiedot löydät oikealla olevasta palkista.
Tutustu ja varaa tapahtumatila Varaamosta
kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla.
Varaus tulee tehdä vähintään kuukausi ennen tapahtumaa.
Näin järjestät tapahtuman kirjastossa
- Tapahtumani on avoin kaikille ja edistää yhdenvertaisuutta.
- Tapahtumani ajankohta, tavoite ja teema ovat selvillä.
- Varaa tila Varaamosta tai ota yhteyttä kirjastoon sopiaksesi järjestelyistä tarkemmin viimeistään kuukautta ennen tapahtumaa.
- Valmistele tapahtuma kirjaston yhteyshenkilön kanssa.
- Muista markkinoida tapahtumaa, myös kirjaston kanavat ovat käytössäsi.
- Järjestä onnistunut tapahtuma sovitulla tavalla.
- Kerää palautetta tapahtumasta ja suunnittele uusia yhteistyömahdollisuuksia kirjaston kanssa.
Kirjastossa järjestetään monenlaisia eri kokoisia tapahtumia. Jotta alkuun pääseminen tuntuisi helpommalta, alla näet muutamia esimerkkejä minkälaisia tapahtumia voidaan tuoda kirjastoon. Voit myös ehdottaa täysin omaa tapahtumaa, kunhan se sopii kirjaston toiminta-ajatukseen ja täyttää muut mainitut ehdot.
Näyttelyt
Näyttelyjen tarjonnassa pyritään monipuolisuuteen ja laaja-alaisuuteen. Valinnassa asetetaan painoarvoa paikallisuudelle. Näyttelyjen tulee vastata eettisesti, laadullisesti ja tekniseltä toteutukseltaan vaatimuksia, joita voidaan asettaa julkisissa tiloissa esillä olevalle näyttelylle. Kirjastolla on oikeus valita näyttelyt tiloihinsa.
Kirjastossa ei saa järjestää kaupallisia näyttelyitä, eikä näytteilleasettaja ole oikeutettu pitämään myyntinäyttelyä. Näyttelyn järjestäjän nimi tulee olla esillä näyttelyn yhteydessä. Järjestäjä huolehtii näyttelyinformaatiosta.
Huom. Pääkirjaston näyttelytilat eivät toistaiseksi ole varattavissa peruskorjauksen vuoksi.
Lähi- ja aluekirjastojen näyttelytilat
Käyttöoikeus, varaukset ja käyttölupa
Kirjastojen tilojen varauksesta päätetään hakemusten perusteella. Alustava varaus tehdään Varaamon kautta omalla kirjastokortin numerolla salanumerolla. Varaamossa on myös näyttelytilojen kuvat ja lisätiedot.
Kirjaston näyttelytiloista ei peritä vuokraa. Näyttelytila on auki kirjaston aukioloaikojen puitteissa. Käyttäjiltä, jotka tarvitsevat tiloja kirjaston aukioloajan jälkeen tai jotka aiheuttavat erityisiä kuluja, peritään korvaus todellisista kuluista. Näyttelyn pystytys ja purkaminen ovat näyttelyn järjestäjän vastuulla. Kirjasto ei järjestä näyttelylle valvontaa.
Muuta huomioitavaa
- Näyttelyn järjestämisestä ei saa koitua kustannuksia kirjastolle.
- Seinäpintoihin ei saa naulata, liimata tai kiinnittää tarroja.
- Äänentoistosta tai av-laitteiden käytöstä sovitaan henkilökunnan kanssa.
- Kirjasto ei tiedota ulkopuolisten näyttelyasettajien näyttelyistä paikallismedialle.
- Halutessaan näytteilleasettaja voi järjestää avajaiset. Mahdolliset tarjoilut näytteilleasettaja järjestää itse. Alkoholin tarjoiluluvan myöntää kirjastopalveluiden johtaja. Tilaisuuden järjestäjä tekee alkoholilain 59 §:n mukaisen ilmoituksen poliisilaitokselle.
Pop up -piste kirjastoon
Tuo edustamasi tahon tai toiminnan piste kirjastoon. Pisteellä voi olla esittelijänne, esitteitä ja muita materiaaleja. Voitte tuoda kirjastoon myös teemaan sopivan lyhyen luennon, jos kyseisessä kirjastossa on siihen sopiva tila. Pop up -piste on avoinna sovitun ajan. Kirjasto tarjoaa tilat ja etukäteen sovittavat kalusteet. Tarjoamme myös apua markkinointiin ja tilaisuuden suunnitteluun. Voimme tehdä kirjastoon Pop up -pisteen teemaan sopivan kirjanäyttelyn.
Keskustelutilaisuus
Kerää teemaan sopiva ryhmä keskustelijoita (asiantuntijoita, eri toimijoiden edustajia, kirjailijoita yms.) yhteen ja järjestä keskustelutilaisuus. Perinteisessä paneelikeskustelussa keskustelijat käyvät ohjattua keskustelua valitusta teemasta ja yleisö seuraa keskustelua. Toisissa menetelmissä taas yleisö on mukana keskustelussa. Voit hyödyntää keskustelutilaisuuden järjestämisessä esimerkiksi Erätauko-menetelmää. Keskustelulla tulee olla juontaja tai fasilitaattori, joka tulee sopia etukäteen. Kirjasto tarjoaa tilat ja etukäteen sovittavat kalusteet. Tarjoamme myös apua markkinointiin ja tilaisuuden suunnitteluun.
Teemapäivät
Onko mielessäsi teema, jonka ympärille voisi koota useita toimijoita tai aihe jonka ympärillä haluaisitte herättää laajempaa keskustelua? Järjestä teemapäivä/messut aiheesta. Ota yhteyttä aiheen parissa työskenteleviin toimijoihin ja pyydä heitä mukaan tapahtumaan. Tapahtumassa voi olla esimerkiksi työpajamaista toimintaa. Varaathan kirjastolta riittävän ison tilan, jos tapahtumassa on runsaasti eri toimijoita. Kirjasto tarjoaa tilat ja etukäteen sovittavat kalusteet. Tarjoamme myös apua markkinointiin ja tilaisuuden suunnitteluun.
Pop up -kirjasto sisältää kirjaston palveluita minikoossa ja sen sisältö voidaan muuntaa vastaamaan erilaisia tilaisuuksia ja eri-ikäisten asiakkaiden tarpeita. Pop up -kirjastossa voidaan esimerkiksi esitellä kirjaston e-aineistoja ja uusia palveluita. Siellä voidaan myös tehdä kirjastokortteja ja tarjolla voi olla lastenkirjallisuutta, pelejä ja muuta lainattavaa aineistoa.
Tilaisuudesta ja tilasta riippuen pop up -kirjasto voidaan toteuttaa eri tavoilla. Pop up -kirjasto voidaan järjestää messupöydän omaisesti tai se voi olla 3 m x 3 m kokoinen teltta, jonka mukana voi tulla jonkin verran kalusteita.
Pop up -kirjastossa työskentelee aina kirjaston henkilökuntaa.
Jos olet kiinnostunut kirjaston pop up-toiminnasta, ota yhteyttä kirjaston keskitettyyn asiakaspalveluun, p. 08 558 47337, info.kirjasto@ouka.fi.
Varaus tulee tehdä vähintään kuukausi ennen tilaisuutta. Kirjasto varmistaa varaukset.
Kirjasto auttaa yhteistyössä tuotettujen, kaikille avoimien ja maksuttomien tapahtumien markkinoinnissa ja tiedottamisessa. Tiedottamisessa käytetään pääasiassa kirjaston kotisivuja, tarvitaan siten tapahtumalupa tai tapahtumailmoitus.
Tapahtumissa tulee noudattaa tekijänoikeuksia myös muilta osin. Lisätietoja AV-materiaalien käyttöoikeuksista löydät Kopioston verkkosivuilta, kirjallisuuden käyttöoikeuksista Sanaston verkkosivuilta ja valokuvien ja kuvataiteen teosten käyttöoikeuksista Kuvaston verkkosivuilta. Kirjailijoiden teosten kirjamyynti on sallittua tilaisuuden yhteydessä. Kirjasto ei osallistu myyntiin tai sen järjestämiseen.
Sellaisten tilaisuuksien järjestämiseksi, joissa tilaisuuden osana on rahankeräystä tai arpajaisiin rinnastettavaa toimintaa, tulee kysyä lupa kirjastopalvelujen johtajalta. Tilaisuuden järjestäjällä tulee olla asianmukaiset rahankeräys- ja arpajaislainsäädäntöön liittyvät luvat kunnossa.
- Näytön kuvasuhde 16:9, vaaka (esim. 1920x1080px).
- Näytöt tukevat yleisimpiä kuva- ja videotiedostomuotoja.
- Videotiedoston pituus tulee olla mielellään alle 20 sekuntia ja koko alle 500MB.
Lähetä tiedostosi tai linkki tiedostoon osoitteeseen tiedotus.kirjasto@ouka.fi, otsikoi viestisi selkeästi.
Esillä olevat tiedotteet valitaan mm. ajankohdan ja aiheen mukaan. Kulttuuriaiheiset tiedotteet ovat etusijalla.
Sähköisiä infonäyttöjä on seuraavissa kirjastoissa: Pekuri, Haukipudas, Jääli, Kaakkuri, Kaijonharju, Karjasilta, Kastelli, Kaukovainio, Kiiminki, Maikkula, Myllyoja, Oulunsalo, Rajakylä ja Ritaharju.
Keskitetyn asiaskaspalvelun ja kirjastojen yhteystiedot
Huomioitavaa
Oulun pääkirjaston tilat eivät ole varattavissa peruskorjauksen vuoksi 2025 saakka.
Miksi järjestää tapahtuma kirjastossa?
- Kirjasto on kaikille avoin ja monelle tuttu sekä turvallinen ympäristö
- Saat tapahtuman järjestämiseen tukea kirjaston henkilökunnalta
- Voit valita erilaisista tiloista ympäri Oulua juuri sinun tapahtumallesi sopivimman tilan
- Ei vaadi suurta tapahtumabudjettia
Faktaa
Oulun kaupunginkirjastolla on 24 toimipistettä ja kaksi kirjastoautoa, joissa on erilaisia tiloja tapahtumille ja kokouksille.
Oulun kaupunginkirjaston toimipisteissä järjestetään vuosittain noin 1100 tapahtumaa ja kirjaston toimipisteissä käy vuosittain noin 1,13 miljoonaa asiakasta. Tapahtumilla edistetään muun muassa lukemiskulttuuria, aktiivista kansalaisuutta ja tarjotaan pääsy monenlaisiin kulttuurisisältöihin.
Monet kirjaston tapahtumista järjestetään yhteistyössä yksityishenkilöiden, järjestöjen tai kunnan muiden
toimijoiden kanssa.
Kirjaston logo
Lataa valkoinen logo png-muodossa
Logoa ympäröivä suoja-alue on logon O-kirjaimen korkuinen ja levyinen.