Täsmätietoa tiernaperinteestä - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Täsmätietoa tiernaperinteestä
 

Elävä arkisto:
Tiernapojat Oulussa 1979


Noin 15 minuutin pituinen katsaus kertoo tiernapoikaperinteen historiasta ja Ynnin poikien tiernaryhmän esiintymisestä Oulussa vuonna 1979.

Tiernapojat vierailevat kodeissa, pikkujouluissa ja ravintoloissa. Kierroksen kohokohta on esiintyminen maaherra Erkki Haukipuron luona. Tallenteissa näyttäytyy myös 375-vuotias Oulun kaupunki.

 

Panun pakinoita tiernapojista

Panu eli Atte Kalajoki on käsitellyt tiernapoikia monelta eri kantilta. Tiernapoikaryhmille on järjestetty vuosien varrella lukuisia kilpailuja ja oululaisryhmät ovat vierailleet ulkomaillakin. Myös muiden Euroopan maiden tiernapoikaperinteet ovat kiinnostaneet Panua.

Kuva teoksesta Runoileva merikapteeni: Oulun tiernapoikia 1911-12.

 

Tähti se kulukeepi -tiernapoikanäyttely

Ketä ovatkaan tiernapojat ja mikä onkaan jihängi? Pohjois-Pohjanmaa museon verkkonäyttely kertoo tiernaperinteen synnystä, tiernapoikien rooleista ja varusteista sekä perinteen ilmentymistä Oulussa.

Verkkonäyttelyä elävöittävät nostalgiset kuvat ja oululaisten tiernapoikien muistelot.

Kuva: PPM/Uuno Laukan kokoelmat

 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tiernapoika-aineisto

SKS:n sivuilla kerrotaan lyhyesti tiernapoikien historiasta. Lisäksi sivuilta löytyy arkistomuistiinpanojen ja eri esittäjien muistitiedon pohjalta yhdistelty versio tiernanäytelmästä.

 

Tähtipojat: oululaisen kansantradition mukaan muistista ja eri lähteitä käyttäen sommitellut Jenny Elfving

Tähtipojat esittää jouluajan perinnenäytelmän opettaja Jenny Elfvingin sommittelemana. Elfving käy näytelmän läpi vaihe vaiheelta varusteiden rakentamista myöten.

Kirjan omistuskirjoituksen mukaan Tähtipoikia on käytetty apuna, kun tiernapoikia on valmennettu Oulunsuun Erkkolassa 1930-luvun alussa.

 

Tiernapojat: soiva joulukirja koko perheelle
(toim. Katariina Heilala)

Mistä tiernapojat tulevat? Millaisena tiernapoikaperinne elää tänä päivänä? Millaisia ovat menneisyyden ja nykypäivän hauskimmat ja koskettavimmat tiernapoikatarinat? Tämä runsain piirroksin ja valokuvin kuvitettu laulukirja, lukemisto ja tietoteos puhuttelee kaikenikäisi.

Saatavuus
 

Rauno Myllylä: Tähti se kulukeepi

Tähti se kulukeepi on kirija, josta voi jokkainen saaha uutta tietua tiernapojista. Tämä oululaine perinnehä on alakanu jo 1880-luvulla.

Tiernapoikien tarina kerrotaan alusta alakaen tähän päivään asti. Kirjasa on tietenki myös näytelmän tekstit ja viisut. Lukijaa varmaan hymmyilyttää ne tarinat, jokka kertoo vanahoista, esittämisseen liittyvistä tapahtumista.

Saatavuus
 


Mauri Kunnas: Koiramäen Martta ja tiernapojat

Koiramäen Martta vierailee tätinsä luona kaupungissa ja pääsee katsomaan tiernapoikaesitystä. "Mikä se sellainen esitys on?" miettii Martta. Tutustu Martan kanssa tiernapoikanäytelmään, joka on täynnä jännittäviä kohtauksia ja ihmeellisiä keskeytyksiä. Kirjan lopusta löytyvät myös ohjeet oman tiernapoikaesityksen järjestämiseen.

Saatavuus
 

Samuli Paulaharju: Kymmenen virran maata

Kymmenen virran maata sisältää Samuli Paulaharjun kirjoituksia, joissa käsitellään pohjoispohjalaisia ilmiöitä. Tarinat ovat ilmestyneet eri lehdissä vuosina 1911–42.

Kirjassa on mukana kuvitettu artikkeli Oulun tiernapojista vuodelta 1914. Paulaharju tarkastelee tiernapoikia kansanperinteen tutkijalle luonteenomaisella tarkkuudella.

Saatavuus
 

Oulu: kirjailijan kaupunki
(toim. Marjut Paulaharju)

Ensimmäiset maininnat tiernapojista oululaisessa kirjallisuudessa löytyvät 1800-luvun loppupuolelta. Viimeisin lainaus on Hannu Väisäsen romaanista Toiset kengät (2007).

Marjut Paulaharju sitoo sitaatit yhteen pienillä esittelyteksteillä, joissa kerrotaan historiasta, tavoista ja puvuista sekä tietenkin tiernapoikien reviiritappeluista.

Saatavuus
 

V. A. Koskenniemi: Onnen antimet

Koskenniemen vuonna 1935 ilmestyneissä muistelmissa on tiernapojille oma lukunsa.

Koskenniemi muistaa näkemänsä tiernapoikaesitykset jokavuotisena perinteenä, jota aina kuitenkin verhosi sama salaperäisyys ja odotus. Kirjailija kertoo runsain kielikuvin, millaisia tunteita, ajatuksia ja mielikuvituksen lentoa tiernapoikadraama hänessä herätti.

Saatavuus
 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, joulukuu 2015

OUTI-verkkokirjasto