Teetä ja kahvia kirjojen sivuilla - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

  • Kirjasampo
    Kirjastot.fi:n ylläpitämä kaunokirjallisuuden verkkopalvelu

TEETÄ JA KAHVIA KIRJOJEN SIVUILLA  –Tietoa ja kaunoa teestä ja kahvista

Ulrika Ylioja: Merenneito tavaratelineellä. Teetarinoita.

Kuvittaja Ulrika Yliojan tunnelmallinen teos on aikuisten kuvakirjan ja sarjakuva-albumin välimuoto. Kirjan 24 kuvitetussa tarinassa muun muassa viipyillään intialaisessa junavaunussa ja levitetään aurinkorasvaa virolaisella hiekkarannalla. Kirjan lopusta löytyy perusteellinen ja hartaudella laadittu listaus tarinoissa nautituista teelajikkeista.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

 
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Emmi Itärannan esikoisromaani on kutkuttava dystopia, eräänlaisen tulevaisuuden hahmotelma. Siinä maailmamme on jo tuhon oma; vesi on ehtymässä ja siitä on tullut vallan väline. Kuusamon pohjoispuolella asuva Noria opiskelee isänsä ohjauksessa teemestariksi, vuosisatoja vanhojen perinteiden taitajaksi. Teemestarien näkemys vedestä poikkeaa muista.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

Pentti Otsamo: Kahvitauko

On päiväkahvin aika ja lapsikin sopivasti unten mailla. Mutta mitä tehdä, kun kahvi onkin loppu? Kiiruhtaako kauppaan vai lainata naapurilta? Taitava sarjakuvantekijä Pentti Otsamo kuljettaa lukijan kuvien mukana suomalaisesta kerrostalosta kaukaisille kahviviljelmille. Niukkasanainen ja vähäeleinen albumi pitää otteessaan väkevällä tunnelmallaan.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

 
 
Jouni Lompolo: Pieni kuppi kahvia. Jännitys- ynnä muita kertomuksia.

Nautitko kahvisi sokerilla vai ilman? Entäpä maito, riittääkö loraus? Keitä kupponen ja asetu näiden pienten kertomusten äärelle. Pieni kuppi kahvia on kokoelma täynnä jännitystä ja mustaa huumoria. Niminovellissa Lauri jää yksin kotiin Kerttulin lähdettyä Tukholmaan. Kerttuli ei palaakaan matkaltaan, joten Laurin täytyy ryhtyä etsimään pk-seuraa.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

Andy Wall: Sopan sinulle keitin. Keittokirja ihmisille.

Andy Wallin kokeellinen romaani on muodostunut jonkinlaiseksi kulttiklassikoksi. Teos kuvaa työttömänä heräävän toimitusjohtajan kamppailua äärimmäisen henkilökohtaisen taantumuksen keskellä ja absurdin byrokratian pyörteissä. Jäljellä on vain kahvinkeitin. Teos sisältää kahvinkeittimellä valmistettavia ruokaohjeita, joita kannattaa kokeilla varoen.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

 
Tuija Saarinen: Pannu kuumana. Suomalaisia kahvihetkiä.

Tuija Saarisen kirja on nostalginen ja kahvintuoksuinen. Suomalaista kahvikulttuuria ruotiva teos keskittyy kotipiirin arkiseen kahvinjuontiin. Saarinen on käyttänyt lähteinä perinnearkistoihin säilöttyjä kahvimuistoja, joista vanhimmat ajoittuvat 1800-luvun alkuun. Kahvin asema suomalaisten sosiaalisessa elämässä on kautta aikojen ollut suuri.

Saatavuus

 

 
Satu Jaatinen: Kahvilan pöydässä

Satu Jaatisen perusteellinen tietoteos luotaa kahvin historiaa ja suomalaista kahvilaelämää läpi vuosikymmenten. Selkeäsanainen teos johdattaa lukijan 1900-luvun alun pienistä kahvipaahtimoista sota-ajan säännöstelyn ja sotilaskotien munkkikahvien kautta nykyisiin erikoiskahviloihin. Väliin on ripoteltu faktoja esimerkiksi kahvipuun kasvattamisesta.

Saatavuus

 
Seija Saarinen: Kahvipussin uusi ulottuvuus

Monet ovat törmänneet kahvipusseista tehtyihin kauppakasseihin. Mutta mitä kaikkea muuta niistä voikaan askarrella? Kahvipussien koko kierrätysrepertuaari paljastuu tästä oivaltavasta ja kauniista käsityökirjasta. Seija Saarinen opastaa kahvipussiaskarteluun aina materiaalin hankinnasta lähtien. Kirja sisältää ohjeita pannunalusista rannekoruihin.

Saatavuus
 

 
Kakuzo Okakura: Kirja teestä

Vuonna 1906 ilmestynyt Kirja teestä on itäaasialaisen estetiikan klassikko. Japanilainen taideasiantuntija Kakuzo Okakura kirjoitti teoksen alun perin englanniksi länsimaisille lukijoille, jotta he ymmärtäisivät teen koko kauneuden. Okakuran mukaan teekultti on yksi taidesuuntaus muiden joukossa. Kirjan kyytipojaksi sopii kannu höyryävää teetä.

Saatavuus
 

 
Helena Petäistö: Tee teematka

Kosmopoliitti ja toimittaja Helena Petäistö on suuri teen ystävä. Hänen käsissään teen maantiede muuntuu tuoksuvaksi seikkailuksi. Teen kulttuurihistoriaa luotaava teos lähtee liikkeelle nykymaailman teepääkaupungista Pariisista. Matka jatkuu muun muassa Iso-Britannian ja Hollannin kautta Pohjois-Afrikkaan ja teen alkujuurille Aasiaan.

Saatavuus
 

 

Wolfgang Schivelbusch: Nautintoaineiden kulttuurihistoria

Helppolukuinen teos käsittelee eri nautintoaineiden, kuten kahvin ja teen, historiaa eurooppalaisessa kulttuurissa. Kahvi alkoi yleistyä Euroopan kaupungeissa 1600-luvulla, ja aluksi sitä pidettiin alkoholin vastakohtana. Tee puolestaan syrjäytti Iso-Britanniassa kahvihuoneiden suosion ja nousi hiljalleen jopa kansallisjuomaksi.

Saatavuus
 

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, heinäkuu 2013

OUTI-verkkokirjasto