Ajankohtaista

< Takaisin

Biokaasu korvasi 1,6 miljoonaa litraa öljyä

Kuvassa biokaasuauto.

Vuoden 2019 aikana Oulussa hyödynnettiin yhteensä 2,8 miljoonaa kuutiota biokaasua, jolla korvattiin 1,6 litraa kevyt polttoöljyjä.

Biokaasua kerättiin Ruskon jätekeskuksen suljetulta ja nykyisin käytössä olevalta jätteiden loppusijoitusalueilta yhtensä 1,5 miljoonaa kuutiota. FOD-menetelmällä (First Order Decay) laskien loppusijoitusalueilla syntyneen biokaasun talteenotolla vältyttiin kaasun ilmaan purkautumiselta ja noin 10 200 tonnin hiilidioksidipäästöiltä.

Lisäksi biokaasua tuotettiin kotitalouksilta ja kaupalta kerätyistä biojätteistä Ruskon jätekeskuksessa sijaitsevalla Gasumin biokaasulaitoksella. Kiertokaari osti Gasumilta 1,3 miljoonaa kuutiota biokaasua.

Hiilineutraali jätekeskus

Biokaasun hyödyntäminen sähkön ja lämmön tuotannossa vähentää hiilidioksidipäästöjä. Kiertokaari tuotti biokaasusta omalla mikroturbiinilaitoksellaan sähköä Ruskon jätekeskuksen toimintoihin, ja hyödynsi sähköntuotannossa syntyneen lämmön kiinteistöjensä lämmityksessä. Biokaasua syötettiin myös suoraan jätekeskuksen kiinteistökattilaan. Vuonna 2019 biokaasusta itse tuotetun sähkön ja lämmön määrä oli yhteensä 3 038 MWh. Sähköä saatiin myös viime kesänä mikroturbiinihallin katolle asennetusta aurinkosähköjärjestelmästä yhteensä 37,5 MWh.

Ruskon jätekeskuksen työkoneet toimivat dieselillä, mutta neljä ajoneuvoa on vaihdettu tai muutettu kaasukäyttöisiksi. Kaasuautoihin tankataan biojätteistä paikallisesti tuotettua, ja Kiertokaaren itse jalostamaa biokaasua.

Biokaasua teollisiin prosesseihin

Oulun seudun teollisuus hyödynsi yhteensä 6 996 MWh edestä biokaasua. Biokaasulla keitetään vettä ja vesihöyryllä lämmitetään pesukoneiden vesi Oulun Keskuspesulassa ja Lindströmin Ruskossa sijaitsevassa rullapyyhepesulassa.

Yhä useampi ajaa biokaasulla

Kiertokaaren liikenteen polttoaineeksi jalostaman biokaasun myynti kasvoi 56,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2019 Ruskon biokaasua hyödynnettiin liikenteessä yhteensä 184 363 kiloa, jolla korvattiin 278 821 litraa fossiilisia polttoaineita. Biokaasun elinkaaripäästöt ovat vain 5 g/km.

Vuoden 2019 lopussa Suomen teillä liikkui reilut 10 000 kaasuautoa, joista 200 oli Ouluun rekisteröityjä. Oulussa yksi jätteenkuljetusyhtiö on ottanut käyttöönsä kaksi kaasulla toimivaa jäteautoa, ja parikymmentä taksia tankkaa biokaasua. Oulun Infra ja Oulun Tilapalvelut yksiköiden käytössä on ajoneuvoja, joihin tankataan paikallisesti tuotettua biokaasua. Joukkoliikenteen linja 10 siirtyy käyttämään kaasubusseja vuoden 2020 aikana.

Kaasuautoilun voi ennustaa kasvavan Oulun seudulla Gasumin avattua vuoden 2019 aikana omat tankkausasemansa Limingantulliin ja Äimärautiolle.

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Viralliset ilmoitukset ja kuulutukset voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.

Oulun seudun ympäristötoimi

  • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
  • Postiosoite postal PL 34, 90015 Oulun kaupunki
  • Puhelin Vaihde work 08 558 410 Faksi fax 08 557 1490
  • Sähköposti
  • Verkkosivut Ympäristötoimen henkilökunnan yhteystiedot
  • Toimialueena Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä

    Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.