Ajankohtaista

< Takaisin

Hävikkiviikolta hyviä tuloksia Pateniemen koululta

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietettiin syyskuussa. Oulun kouluissakin tartuttiin haasteeseen hävikin vähentämisestä! Pateniemen alakoulun luokanopettaja Susanna Wåghals-Päätalo kertoo, miten heidän koulussaan tempaistiin hyvällä asialla yhdessä 3C-luokan oppilaiden kanssa. 

Kuva luokasta.

Ruoka on arvokasta

Koulun kestävän kehityksen tiimissä päätimme, että vietämme tänäkin vuonna hävikkiviikkoa sekä ala- että yläkoulun puolella. Tempauksen tarkoituksena oli saada oppilaat taas muistamaan ja hoksaamaan, kuinka paljon ruokaa menee koulussa hävikkiin. Samalla muistutellaan ruoan arvokkuudesta, hyvistä ruokailutavoista ja yleensä ruokailun terveydellisestä merkityksestä osana koulupäivää. Välillä on havaittu, että oppilaat ottavat summassa ruoka-annoksia lautaselle, miettimättä jaksavatko kaikkea edes syödä. Ruokaa kipataan surutta roskiin. Kaikkea ruokaa on opastettu maistamaan ja lisää voi hakea, jos ruoka maistuu ja sitä on lisää tarjolla. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että jotain tiettyä ruokaa hamstrataan lautaselle hirveitä määriä, vaan toisetkin pitää huomioida. Joskus on kuitenkin oltava rajoituksia, esim. pihveissä ja makkaroissa, jotta niitä riittää kaikille.

Palkinto odotti lopussa

5A-luokan oppilaat tekivät hienoja postereita ruokalan seinälle muistuttamaan ruokahävikistä ja herättelemään oppilaiden mielenkiintoa aihetta/tempausta kohtaan. Osa viitosluokan oppilaista toimi myös “hävikkiopettajina”, eli he kiertelivät ruokalassa muistuttelemassa ruokailutavoista ja ohjasivat syömään lautaset tyhjiksi. Viitosluokan oppilaat kuuluttivat hävikkiviikosta ennen ruokailujen alkamista, joten asia pysyi hyvin mielessä.

Pienenä porkkanana oppilaille oli palkinto. Jos koko koulun ruokahävikki saadaan putoamaan viikon aikana keskiarvoltaan alle normaaliviikon, silloin kaikki saisivat pienen palkinnon.  Viime vuonna alakoulun osalta ei tavoitteeseen (hävikin vähentäminen) päästy, mutta yläkoulun puolella päästiin. Tänä vuonna hävikkiä saatiin pienemmäksi molemmilla puolilla.

Ruokalan henkilökunta oli hienosti mukana ja he mittasivat päivittäin ruokahävikin. Välillä hävikkiä oli alakoulun puolella 1,9kg ja välillä n. 3kg päivässä. Yläkoulun puolella hävikki vaihteli reilummin, 1 kg-5kg päivässä. Mutta tavoitteeseen päästiin ja jossain vaiheessa palkinnoksi saadaan jätskit.

3C-luokan oppilaat miettivät hävikkiviikon aikana aihetta seuraavien kysymysten kautta:

Miksi hävikkiviikkoa koulussa vietetään?

-Nykyään menee niin paljon ruokaa hukkaan, joten meitä oppilaita opetetaan. (Fiia)

-Ennen vanhaan ei ruokaa saatu paljon, niin syötiin tarkemmin. Nykyään kun ruokaa saadaan helpommin, niin sitä ei sitten syödä, vaan heitetään roskiinkin. Tämä ei ole järkevää touhua. (Sara)

-Koska ruokahävikkiä tulee niin paljon, ruoka pitäisi syödä lautaselta, ettei hävikkiä tulisi. Sillä estetään myös hävikin joutuminen lopulta luontoon. (Arvo)

-Kouluruoasta maksetaan, silti sitä heitetään roskiin. Tämä ei ole järkevää touhua, joten meitä opetetaan.  (Sofia)

Miten hävikkiviikkoa koulussa vietettiin?

-Opettelimme ottamaan sen verran ruokaa lautaselle, kuin jaksaa syödä. (Juho)

-On yritetty vähentää hävikkiä miettimällä, miten paljon otan omalle lautaselle. Tätä piti kaikkien miettiä.  (Sara)

-Meitä muistutettiin siitä, että pitää syödä se, mitä ottaa lautaselle. (Elna)

-Opeteltiin myös sitä, ettei ota ihan tosi vähän, esim. pari riisiä, sillä verukkeella, ettei ruokaa menisi roskiin ja saadaan palkinto. Pitää kuitenkin syödä kunnolla. Käyttämätön ruokakin menee lopulta hävikkiin. (Sofia)

Mikä on muuttunut hävikkiviikon myötä?

-Mietin nyt koulussa ja kotona, etten laita ruokaa roskiin. (Sofia)

-Otan ruokaa pienissä annoksissa ja otan lisää, jos jaksan vielä syödä. (Ida)

-Pitää muistaa ajatella, että muillekin jää ruokaa. Ei rohmuta hirveänä, vaan otetaan sopivasti omalle lautaselle. (Fiia)

-Tätä hävikkiviikkoa vois jatkaa, vaikka ei saakaan mitään palkintoa. (Juho)

t. Susanna Wåghals-Päätalo ja 3C-luokka, Pateniemen koulu
Posterit/julisteet ovat 5A-luokan käsialaa (opettaja Antti Kinnunen)

Lapsen tekemä juliste.

 

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Viralliset ilmoitukset ja kuulutukset voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.