Tiedotteet ilmanlaatu

28.2.2020

Kevään 2020 pölykausi alkoi aikaisin

Poikkeuksellisen lämpimän talven vuoksi kadut ovat suurelta osin vapaita lumesta ja jäästä ja katupölyä on Oulussa alkanut muodostua poikkeuksellisen aikaisin. Ensimmäisen kerran korkeita pölypitoisuuksia mitattiin Oulun keskustassa 20. ja 26. helmikuuta. Kuivan sään vallitessa liikenne voi nostaa ilmaan runsaasti katupölyä. Ennen, kuin keväistä katujen puhdistusta voidaan aloittaa, katujen pölyämistä vähennetään pölynsidonnalla. Pölypitoisuuksien kohotessa katuja kastellaan laimealla kalsiumkloridiliuoksella, joka pitää katujen pinnat kosteina useiden päivien ajan. 

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa myös terveille aikuisille. Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

 

Katupölystä aiheutuvia oireita voi lievittää välttämällä vilkasliikenteisiä alueita ja etenkin urheilua vilkkaiden katujen varsilla. Kunkin päivän pölytilanne riippuu säästä. Aurinkoisina ja kuivina päivinä liikennevirrat nostavat talven aikana kertynyttä pölyä voimakkaasti ilmaan, jolloin ilmanlaatu heikkenee. Ilmanlaatu paranee kuitenkin heti kun tienpinnat kostuvat. 

Oulun seudun ympäristötoimi seuraa pölypitoisuuksia jatkuvatoimisesti keskustan ja Pyykösjärven ilmanlaadun mittausasemilla. Ajantasaiset mittaustulokset löydät Ilmatieteen laitoksen Ilmanlaatu Suomessa -sivustolta.

Lisätietoa katupölystä

Yhteystiedot ilmanlaadun seuranta

Oulun seudun
ympäristötoimi

  • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
  • Postiosoite postal PL 34, 90015 Oulun kaupunki
  • Puhelin Vaihde work 08 558 410 Faksi fax 08 557 1490
  • Sähköposti
  • Verkkosivut Ympäristötoimen henkilökunnan yhteystiedot
  • Toimialueena Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä

    Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.