Koronatilanne Oulussa 3.1.2022 – Sairaaloiden kuormitus säilynyt korkeana, tartuntamäärät kääntyneet kasvuun

03.01.2022

Oulu on edelleen epidemian leviämisaluetta. Sairaalahoidon tarve on säilynyt korkealla sekä erikoisairaanhoidossa että kaupunginsairaalassa. Alueellinen koordinaatioryhmä arvioi Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilannetta tiistaina 4.1.2022 kokouksessaan.

Uusien tartuntojen määrä nousi viime viikolla 50% edelliseen viikkoon verrattuna. Tartuntojen jäljityksessä on edelleen noin 10 vuorokauden viive. Jäljitetyistä tartunnoista suurin osa tulee perheen sisältä ja lähipiiristä. Oulussa ei ole tiedossa vahvistettuja omikron-virusmuunnostapauksia.

Viikolla 52 tuli ilmi asukkaiden ja/tai työntekijöiden koronatapauksia seuraavissa hoitoyksiköissä: Onnenrinne Ainola, Mainiokoti Sulka Pääsky -yksikkö, Mäntykoti, Hiirosenkoti osasto E7, Honkalankoti, Caritas Luotsi, Attendo Kangaspirtti ja Severinkoti.

Tartuntatautiviranomaiset muistuttavat, että jos asumisyksikössä on todettu koronatapauksia, on vierailuja yksikössä syytä välttää asukkaiden karanteenin ajan.

Viime viikolla (vko 52) kaupunginsairaalassa tapahtui kaksi koronakuolemaa.

Positiivisten näytteiden osuus jatkoi nousuaan viime viikolla, ollen nyt 22,5% prosenttia.

Rokotukset

Viikolla 52 rokotettiin 7633 henkilöä. Viime viikolla rokotetuista oli 703 ykkösrokotetta, 609 kakkosrokotetta ja 6312 kolmosrokotetta. Oulun yli 12-vuotiaasta väestöstä 89 prosenttia on saanut ykkösrokotuksen ja 83,9 prosenttia kakkosrokotuksen.

Rokotekattavuus nousee kaikissa ikäryhmissä. Valtioneuvoston asettama 80 prosentin rokotuskattavuuden taso kakkosrokotteiden osalta saavutettiin Oulussa kaikkien yli 35-vuotiaiden osalta. Oulun kaupungin asettamassa 85 prosentin rokotuskattavuuden taso on kakkosrokotteen osalta saavutettu kaikilla yli 40-vuotiailla. 90 prosentin rokotuskattavuuden ovat kakkosrokotteen osalta saavuttaneet Oulussa kaikki yli 50-vuotiaat.

Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo ovat aloittaneet koronarokotukset työterveysasiakkailleen 28.12. alkaen. Lisäksi Aava aloittaa koronarokotukset työterveysasiakkailleen 10.1. alkaen. Koronarokotukseen ovat oikeutettuja Mehiläisen, Pihlajalinnan, Terveystalon ja Aavan työterveysasiakkaat, joiden työterveyshuollon sopimukseen (tarkemmat tiedustelut työterveyshuolloista) kuuluvat koronarokotukset. Työterveyshuolloissakin tarjotaan koronarokotteita vain Oulun kaupungin rokotelinjausten mukaisesti.

Rajoitukset

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty ja tiloja suljettu Pohjois-Pohjanmaalla AVIn päätöksellä. Lue Aluehallintoviraston tiedote 22.12.2021. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on päätöksillään 22.12. ja 31.12. keskeyttänyt kuntosaleja ja muita yksilöurheiluun ja -liikuntaan käytettäviä sisätiloja koskevan sulkupäätöksen vireillä olevien valitusten käsittelyn ajaksi. Oulun kaupunki on avannut tämän vuoksi kuntosalinsa 2.1. alkaen.

Katso voimassa olevat rajoitukset

Viime viikon 52 tiedot

 • Tartunnat viime viikolla 801, edellisellä 534, nousussa
 • Karanteeniin asetettujen määrä ei julkaista jäljityksessä olevien viiveiden vuoksi
 • Joukkoaltistumiset viime viikolla 0, edellisellä viikolla 0. Oulun kaupunki ei enää tiedota yleisiä altistumisen mahdollisuuksia.
 • Ilmaantuvuus Oulu 3.1.2021 edelliset 14 vrk / 100 000 asukasta: 688 nousussa
 • Sairaalahoidossa OKS 14 potilasta, OYS 18 potilasta, tasaantunut
 • Testatut viime viikolla 2088
 • Positiivisten osuus oululaisten näytteistä viime viikolla 22,5 %, nousussa (mukana kaikki oululaisten näytteet)
 • Rokotettuja  89 % kaikista 12+ ikäisistä oululaisista (1. rokote), 83,9 % 12+ ikäisistä (2. rokote)

Tällä viikolla (vko 1) rokotetaan

 • Ensimmäisiä ja toisia rokoteannoksia ilman ajanvarausta (12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat)
 • Kolmansia rokoteannoksia ajanvarauksella (ks. alempana tarkemmin)
 • Neljänsiä rokoteannoksia ajanvarauksella voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat)
 • 5–11-vuotiaita ajanvarauksella

Limingan­tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5) on saatavilla ilman ajanvarausta vain 1. ja 2. rokotteita. Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat ovat avoinna tällä viikolla ma-ti ja pe klo 8.30-15.30 ja ke klo 10.30-17.30. Limingantullin rokotuspiste on suljettu to 6.1. Kolmosrokotteita ja 5-11-vuotiaiden rokotuksia annetaan Limingantullin rokotuspisteellä toistaiseksi vain ajanvarauksella.

Kolmansia koronarokotuksia on lisäksi saatavilla ajanvarauksella lauantaina 8.1. klo 9-15.30 Limingantullin rokotuspisteellä sekä Haukiputaan, Kiimingin, Tuiran ja Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa ja Oulunsalon vastaanotolla.

5-11-vuotiaiden rokotuksia on lisäksi saatavilla ajanvarauksella lauantaina 15.1. kello 9–15.30 sekä tiistai-iltoina 18.1. kello 16-18.30 ja 25.1. kello 16-18.30 hyvinvointikeskuksissa. 5-11-vuotiaiden rokotuksia on tarjolla ajanvarauksella 15.1. myös Ideaparkin rokotuspisteellä. Nämä rokotuspäivät on suunnattu lapsiperheille.

Jos rokotukseen tulee useampi perheenjäsen, varaathan ajan kaikille rokotukseen, jotta rokotteiden menekki on tiedossa.

Katso lisätiedot ja muut rokotuspaikat sivulta Koronarokotukset

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat tällä hetkellä

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat ajanvarauksen kautta tällä hetkellä 

 • 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät (18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1  tai riskiryhmään 2), kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. 
 • 40-59-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 4–6 kuukautta. 
 • voimakkaasti immuunipuutteiset (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat), kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Katso lisätietoa: Immuunivastetta voimakkaasti heikentävät sairaudet ja tilat. Voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt ovat oikeutettuja myös neljänteen rokoteannokseen, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.
 • lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä rokotetut 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt
 • koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö (Oulun kaupunginsairaalan, kotisairaanhoidon, akuuttivastaanottojen ja päivystävän lastensuojelun henkilökunta sekä päivystävät hammaslääkärit ja -hoitajat).
 • Kolmannet rokotukset ovat käynnissä omassa ja yksityisessä kotihoidossa.

Uusien ikäryhmien ajanvarauksen avaamisesta kolmansia rokotteita varten tiedotetaan erikseen. Rokotusväli on Oulussa vähintään kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

Katso tiedot influenssarokotuksista sivulta Influenssarokotukset.

Rokottamattomat ja yhden rokotteen saaneet testiin lievissäkin oireissa

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. 

Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä kehotetaan tekemään apteekista saatava antigeenitesti. Jos testi on positiivinen, kehotetaan hakeutumaan kaupungin koronatestiin. Kaupungin testi tehdään kahdesti rokotetuillekin heti, jos kyse on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijästä, koronalle viimeisen kahden viikon aikana altistuneesta henkilöstä, immuunipuutteesta sairauden tai hoidon (elinsiirtopotilas tai aktiivinen syöpähoito) vuoksi kärsivästä henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä, tällaiseksi lasketaan myös raskaus.

Pihlajalinnan koronatestauspiste oululaisille on siirtynyt osoitteeseen Pakkahuoneenkatu 29, 4. kerros. Lue erillinen tiedote. Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä (Alasintie 10) ja koronavastaanotoilla. Lisätiedot: www.ouka.fi/korona

Omasta terveysturvallisuudesta tulee huolehtia

Koska koronaepidemia on Oulussa vaikeutunut, jokaisen tulee huolehtia omasta terveysturvallisuudesta. Katso Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sivulta www.ouka.fi/korona.

Karanteeniohjeet löytyvät sivulta ouka.fi/karanteeni.

Katso tartuntatilannetta Oulussa kuvaavat kaaviot.