Ympäristönsuojelun luvat ja ilmoitukset
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Tältä sivulta löydät tietoa Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitoksen käsittelemistä ympäristönsuojelun luvista ja ilmoituksista. Päätökset käsittelee Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitoksen johtokunta. Tutustu johtokunnan kokousaikatauluun, esityslistoihin ja pöytäkirjoihin. Osa päätöksistä on delegoitu viranhaltijoille.
Hae lupaa tai tee ilmoitus
Huvivenesataman jätehuoltosuunnitelma
Huvivenesataman pitäjänä sinun on laadittava jätehuoltosuunnitelma huviveneistä peräisin olevien jätteiden jätehuollon järjestämiseksi. Voit tehdä yhteisen jätehuoltosuunnitelman toisen huvivenesataman kanssa.
Jätehuoltosuunnitelma vaaditaan huvivenesatamasta, jossa on vähintään 25 venepaikkaa tai jonka yhteydessä on vähintään 25 talvitelakointipaikkaa.
Ennen kuin lähetät jätehuoltosuunnitelman Oulun seudun ympäristötoimeen käsiteltäväksi, tulee jätehuoltosuunnitelman olla sataman aukioloaikana nähtävillä vähintään 14 päivän ajan. Sinun tulee ilmoittaa nähtävillä olosta sataman käyttäjille ja muille tahoille esim. sataman ilmoitustaululla ja sataman nettisivuilla. Samalla sinun tulee varata satamaa käyttävien alusten haltijoille ja käyttäjille sekä toimivaltaisille viranomaisille tilaisuus mielipiteiden antamiseen jätehuoltosuunnitelmasta. Sataman pitäjänä sinun tulee lähettää suunnitelma ainakin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kirjaamoon (ely-keskus.fi) lausunnon antoa varten.
Oulun seudun ympäristötoimi tarkastaa ilmoituksen ja tekee sen perusteella merkinnän ympäristönsuojelun tietojärjestelmään. Sinulle lähetetään ote rekisteriin merkinnästä.
Jätehuoltosuunnitelma tulee päivittää vähintään 5 vuoden välein. Päivitä suunnitelma myös silloin, jos jätteiden laatu, määrä tai jätehuolto muuttuu merkittävästi.
Toimi näin
Tee ilmoitus hyvissä ajoin. Toimita täytetty lomake sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Ilmoituslomakkeen ja täyttöohjeet löydät ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Sataman jätehuoltosuunnitelma (ymparisto.fi).
Jätteen ammattimainen keräystoiminta
Tee ilmoitus jätteen ammattimaisesta keräystoiminnasta Oulun seudun ympäristötoimelle. Ilmoituksen perusteella ympäristötoimi merkitsee yrityksen jätehuoltorekisteriin. Voit ilmoittaa samalla kertaa tiedot kaikista saman kunnan alueella sijaitsevista vastaanottopaikoista, joihin keräät jätettä välivarastoitavaksi.
Kun ilmoituksesi on käsitelty, saat tiedon jätehuoltorekisteriin merkitsemisestä.
Toimi näin
Tee ilmoitus hyvissä ajoin ennen keräyksen aloittamista Oulun seudun ympäristötoimelle. Tee ilmoitus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista, voit toimittaa täytetyn lomakkeen myös sähköpostilla tai postilla Oulun seudun ympäristötoimelle. Ilmoituslomakkeen ja täyttöohjeet löydät Suomi.fi-sivuilta: Ilmoitus jätteen ammattimaisesta keräystoiminnasta jätehuoltorekisteriin (suomi.fi).
Jätteen kertaluontoinen hyödyntäminen maarakenteissa
Voit kertaluontoisesti sijoittaa maahan jätettä korvaamaan luonnonaineksia. Jätteen kertaluontoisesta hyödyntämisestä on määrätty ympäristönsuojelumääräyksissä. Tutustu Oulun seudun ympäristötoimen ympäristönsuojelumääräyksiin.
Ympäristönsuojelumääräysten nojalla voit hyödyntää seuraavia jätteitä:
- pilaantumaton ylijäämämaa (alle 500 m³)
- murskattu kierrätysasfaltti (alle 50 m³)
- kotitaloudessa ja siihen rinnastettavassa toiminnassa syntynyt betoni- ja/tai tiilijäte (alle 50 m³)
Ilmoita jätteiden hyödyntämisestä Oulun seudun ympäristötoimelle vähintään 30 vuorokautta ennen toimenpiteeseen ryhtymistä. Huomioithan, että kierrätysasfaltin sekä betoni- ja tiilijätteen hyödyntäminen pohjavesialueilla on kielletty.
Jos toimintasi on ammattimaista tai laitosmaista tai sijoitettavat jätemäärät ovat suuria, saatat tarvita ympäristöluvan. Joissain tapauksissa sinun tulee tehdä MARA-ilmoitus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle. Lue lisää MARA-ilmoituksesta: Ilmoitus jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa (ymparisto.fi)
Voit hakea poikkeusta ympäristönsuojelumääräyksistä jätteen hyödyntämistapauksessa, jos
- haluat hyödyntää enemmän jätettä kuin mitä ympäristönsuojelumääräyksien mukaan on sallittu tai
- jätteen syntypaikka on muu kuin kotitalous (esim. betonimurske on peräisin yritykseltä).
Toimi näin
- Jos hyödynnät jätteitä ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti
Ilmoita jätteiden hyödyntämisestä Oulun seudun ympäristötoimelle vähintään 30 vuorokautta ennen toimenpiteeseen ryhtymistä. Toimita ilmoituslomake liitteineen sähköpostitse ympäristötoimelle (huom. ei kirjaamoon). Yhteystiedot löydät kohdasta Ota yhteyttä.
Lisää ilmoituksen liitteeksi sijaintikartta ja poikkileikkauskuva rakenteesta kerrospaksuuksineen.
- Jos haluat hakea poikkeusta ympäristönsuojelumääräyksistä
Tee hakemus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Lisää hakemukseen vähintään seuraavat liitteet:
- poikkileikkauskuva rakenteesta kerrospaksuuksineen
- analyysitulokset, joista ilmenee jätteen kelpoisuus maarakentamiseen (jos kyse betoni- ja tiilijätteestä)
- maanomistajan/-haltijan kirjallinen suostumus
Jos et voi tehdä hakemusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa hakemuslomakkeen liitteineen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Koeluonteinen toiminta
Koeluonteinen toiminta voi liittyä esimerkiksi polttoaineen vaihtamiseen, uusien korvaavien kemikaalien kokeiluun tai jätteiden hyödyntäminen raaka-aineena.
Et tarvitse ympäristölupaa lyhytaikaiseen koeluonteiseen toimintaan. Sinun tulee kuitenkin tehdä kirjallinen ilmoitus koeluonteisen toiminnan aloittamisesta. Tee ilmoitus sille lupaviranomaiselle, joka on toimivaltainen ratkaisemaan vastaavan toiminnan ympäristöluvan. Jos toimintasi kuuluu kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen toimivaltaan, päätöksen ilmoituksesta tekee Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitoksen johtokunta.
Toimi näin
Ota etukäteen yhteyttä Oulun seudun ympäristötoimeen, jotta selviää, voitko harjoittaa toimintaa ilmoituksen perusteella vai onko sinun mahdollisesti haettava ympäristölupaa.
Tee ilmoitus hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista.
Tee ilmoitus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa ilmoituksen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle. Ilmoituslomakkeen ja täyttöohjeet löydät ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta (ymparisto.fi)
Käytöstä poistetun öljysäiliön jättäminen maaperään
Jos kiinteistölläsi on käytöstä poistettava maanalainen säiliö, tulee säiliö nostaa maasta putkistoineen. Ennen säiliön nostoa säiliö tyhjennytettävä ja tarkastutettava Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) päteväksi arvioimalla toiminnanharjoittajalla. Maanalaisen öljysäiliön käytöstä poistosta on määrätty Oulun seudun ympäristötoimen ympäristönsuojelumääräyksissä.
Jos maanalaisen säiliön nostaminen maasta on teknisesti vaikeaa tai siitä voi aiheutua merkittävää vahinkoa muulle omaisuudelle, voit hakea poikkeusta ympäristönsuojelumääräyksestä säiliön maahan jättämiseksi.
Toimi näin
Tee hakemus käytöstä poistetun öljysäiliön maaperään jättämiseksi ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit). Lisää hakemukseen vähintään seuraavat liitteet:
- tieto kiinteistön omistajasta
- tarkastuspöytäkirja öljysäiliön käytöstä poistosta ja puhdistuksesta
- asemapiirros tai muu vastaava piirros, josta selviää öljysäiliön sijainti kiinteistöllä
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa hakemuslomakkeen liitteineen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Lannan aumavarastointi
Voit varastoida lantaa aumassa pellolla vain työteknisen tai hygieenisen syyn niin vaatiessa. Tutustu maatalouden vesiensuojeluun vesi.fi -sivustolla.
Toimi näin
Tee ilmoitus lannan aumavarastoinnista viimeistään 14 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista Oulun seudun ympäristötoimelle. Tee ilmoitus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista, voit toimittaa ilmoituslomakkeen myös sähköpostilla tai postilla Oulun seudun ympäristötoimelle. Lähetäthän lomakkeen suoraan ympäristötoimelle, ei kirjaamoon.
Löydät ilmoituslomakkeen vesiaineistopankista: Aumausilmoituslomake - Vesi.fi aineistopankki.
Lannan levittämisen kieltoajasta poikkeaminen
Lannan levittäminen pellolle on kiellettyä marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Voit hakea poikkeusta lannan levityksen kieltoaikaan, jos lantaa ei ole voitu hyödyntää pellolla kasvukauden aikana poikkeuksellisen sääolosuhteen vuoksi. Huomioithan, että lannoitteita ei saa levittää lumipeitteiseen tai routaantuneeseen eikä veden kyllästämään maahan.
Tutustu maatalouden vesiensuojeluun vesi.fi -sivustolla.
Toimi näin
Ilmoita poikkeamisesta Oulun seudun ympäristötoimeen 31.10. mennessä.
Tee ilmoitus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa lomakkeen myös sähköpostilla tai postilla Oulun seudun ympäristötoimelle. Lähetäthän lomakkeen suoraan ympäristötoimelle, ei kirjaamoon.
Löydät ilmoituslomakkeen vesiaineistopankista: Ilmoituslomake lannan levittämisestä poikkeustilanteissa - Vesi.fi aineistopankki
Luonnonmuistomerkki
Luonnonmuistomerkkejä voivat olla esimerkiksi puut, puuryhmät, siirtolohkereet tai jokin muu luonnonmuodostuma. Näitä voidaan suojella muun muassa niiden kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen tai tieteellisen arvon vuoksi. Jos kiinteistölläsi on rauhoitusta kaipaava luonnonmuodostuma, voit hakea sen rauhoitusta Oulun seudun ympäristötoimesta.
Toimi näin
Jätä hakemus luonnonmuistomerkin rauhoittamiseksi ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista, voit tehdä hakemuksen myös käyttämällä hakemuslomaketta ja lähettämällä sen sähköpostilla tai postilla Oulun seudun ympäristötoimelle. Rauhoituslomakkeen löydät Metsähallituksen sivuilta: Luonnonmuistomerkit | Metsähallitus (metsa.fi). Samalta sivulta löydät myös lomakkeen, jolla voit hakea rauhoituksen lakkauttamista.
Maa-aineslupa ja kotitarveotto
Kun suunnittelet kalliokiviaineksen, hiekan, soran, saven tai mullan ottamista, tarvitset maa-ainesluvan. Lisäksi kalliokiviaineksen louhinta ja murskaus voivat vaatia myös ympäristöluvan. Tällöin maa-aines- ja ympäristölupahakemukset käsitellään yhdessä ja tehdään yhteinen päätös.
Et tarvitse maa-aineslupaa, jos maa-aineksia otetaan kotitarvekäyttöä varten asumiseen tai maa- ja metsätalouteen. Sinun on kuitenkin ilmoitettava Oulun seudun ympäristötoimelle ottamisen sijainti ja laajuus silloin, kun otettava maa-ainesmäärä on yli 500 m³.
Toimi näin
Hae maa-aineslupaa ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa hakemuslomakkeen liitteineen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Löydät ohjeet ja lomakkeet maa-ainesluvan hakemiseen ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Maa-ainesten ottamisen luvat ja ilmoitus (ymparisto.fi)
Kotitarveotto
Voit ilmoittaa myös kotitarveotosta ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa.
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa ilmoituslomakkeen sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle. Lähetäthän kotitarveottoilmoituksen suoraan ympäristötoimelle, ei kirjaamoon.
Löydät lisätietoa kotitarveotosta ja ilmoituslomakkeen ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Kotitarveotosta ilmoittaminen (ymparisto.fi).
Maastoliikennelain mukainen lupa
Tarvitset luvan maastossa järjestettäville toistuville tai pysyville moottoriajoneuvokilpailuille tai -harjoituksille. Tarvitset luvan myös yksittäiselle tapahtumalle, jos siitä on odotettavissa huomattavia haittoja muun muassa luonnolle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle ja kalastukselle.
Et tarvitse lupaa, jos toiminta sijoittuu tätä tarkoitusta varten asemakaavassa varatulle alueelle tai alueelle, jolle on myönnetty ympäristölupa.
Toimi näin
Hae lupaa ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Liitä lupahakemukseen kartta toiminta-alueesta, maanomistajan kirjallinen suostumus, selvitys turvallisuusnäkökohdista ja suunnitelma siitä, miten mahdolliset maastovauriot on tarkoitus korjata ja alue siivota tapahtuman jälkeen.
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa hakemuksen liitteineen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Meluilmoitus
Huomioithan, ettei sinun tarvitse tehdä ilmoitusta, jos tilapäistä melua aiheuttava toiminta on ympäristönsuojelumääräysten mukaista tai toiminnalla on ympäristölupa. Tutustu Oulun seudun ympäristötoimen ympäristönsuojelumääräyksiin.
Tee erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta tai tapahtumasta ilmoitus Oulun seudun ympäristötoimelle. Tee ilmoitus esimerkiksi ulkoilmakonsertista, moottoriurheilutapahtumasta, yleisölennätyksestä ja meluavasta rakennustyöstä, kuten paalutuksesta.
Jos toiminta ulottuu usean kunnan alueelle, tee ilmoitus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle (ely-keskus.fi).
Toimi näin
Tee ilmoitus hyvissä ajoin, viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista tai tapahtumaa.
Tee ilmoitus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa ilmoituksen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle. Ilmoituslomakkeen ja täyttöohjeet löydät ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Ilmoitus melua tai tärinää aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta (ymparisto.fi)
Moottorikelkkareitin perustaminen
Laadi reittisuunnitelma moottorikelkkareitin perustamiseksi.
Huomioithan, ettei moottorikelkkailureittiä ei saa perustaa, jos sen käytöstä aiheutuu huomattavaa haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, luontaiselinkeinolle, maa- ja metsätaloudelle, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle tai yksityiselle edulle.
Jos reitin pitäjä vaihtuu, tarvitset ympäristönsuojeluviranomaisen hyväksynnän.
Toimi näin
Toimita vapaamuotoinen hakemus reittisuunnitelmasta Oulun seudun ympäristötoimelle.
Huomioi ainakin nämä reittisuunnitelmassasi:
- Osoita reitin kulun ja reittiin kuuluvat levähdys- ja huoltoalueet niin, että ne voidaan tarvittaessa merkitä maastoon suunnitelman perusteella.
- Mainitse suunnitelmassa myös ne kiinteistöt, joiden kautta reitti tulisi kulkemaan.
- Liitä mukaan myös muut reitin perustamiseen ja pitämiseen liittyvät tarpeelliset tiedot sekä riittävän tarkka reitin kulkua osoittava kartta.
Rekisteröintimenettely
Tee ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavasta toiminnasta rekisteröinti-ilmoitus Oulun seudun ympäristötoimelle. Tee rekisteröinti-ilmoitus, jos toimintasi koskee asfalttiasemaa, jakeluasemaa, keskisuurta energiantuotantolaitosta, betoniasemaa, kemiallista pesulaa tai muita orgaanisia liuottimia käyttävää toimintaa.
Rekisteröinnille on määrätty tietyt kriteerit, joiden tulee täyttyä, jotta voit rekisteröidä toiminnan. Esimerkiksi jos toiminta sijaitsee pohjavesialueella, sinun tulee hakea toiminnalle ympäristölupaa. Tarkista tarkemmat rekisteröintivelvoitteet ympäristönsuojelulain 11 luvusta (Finlex.fi). Tutustu myös ympäristöhallinnon verkkosivuihin: Ympäristönsuojelulain mukainen rekisteröinti (ymparisto.fi).
Rekisteröinnistä ei tehdä päätöstä. Oulun seudun ympäristötoimi ilmoittaa sinulle, kun toiminta on rekisteröity. Voit aloittaa toiminnan, kun se on rekisteröity.
Toimi näin
Jos kyse on keskisuuresta energiantuotantolaitoksesta, tee ilmoitus viimeistään 30 päivää ennen toiminnan aloittamista.
Jos kyseessä on muu rekisteröitävä toiminta, tee ilmoitus viimeistään 60 päivää ennen toiminnan aloittamista.
Tee rekisteröinti-ilmoitus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa rekisteröinti-ilmoituksen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle. Eri toimialoille on omat ilmoituslomakkeet ja täyttöohjeet. Löydät ne ympäristöhallinnon verkkosivuilta:
- Asfalttiaseman rekisteröinti (ymparisto.fi)
- Betoniaseman ja betonituotetehtaan rekisteröinti (ymparisto.fi)
- Keskisuurten energiantuotantolaitosten rekisteröinti (ymparisto.fi)
- Orgaanisia liuottimia käyttävän toiminnan rekisteröinti (ymparisto.fi)
- Polttonesteiden jakeluaseman rekisteröinti (ymparisto.fi)
Talousjätevesien käsittelyvaatimuksista poikkeaminen
Kiinteistön omistajana tai haltijana voit hakea poikkeusta jätevesien puhdistusvaatimuksista Oulun seudun ympäristötoimelta.
Jos kiinteistösi jätevesiä muodostava rakennus sijaitsee enintään 100 metriä vesistöstä tai jätevesien käsittelyjärjestelmä sijaitsee pohjavesialueella, on talousjätevesien käsittelyjärjestelmän täytettävä perustasoa ankarampi puhdistusvaatimus.
Sinun ei tarvitse hakea poikkeusta, jos
- kiinteistön rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen,
- kiinteistö liitetään viemäriverkostoon,
- kiinteistöllä on jo säännökset täyttävä jätevesijärjestelmä,
- kiinteistön kaikki haltijat asuvat vakituisesti kiinteistöllä ja ovat syntyneet ennen 9.3.1943 tai
- kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä.
Kiinteistön omistajan on hoidettava jätevesijärjestelmä heti säännösten mukaiseksi, mikäli kiinteistön nykyisestä jätevesien käsittelystä aiheutuu ympäristön pilaantumista, hygieenistä haittaa tai haittaa naapureille.
Toimi näin
Tee poikkeamishakemus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Liitä hakemukseen aina asemapiirros, josta ilmenee kiinteistön rakennusten, jätevesien käsittelyjärjestelmien ja purkupaikkojen sijainnit sekä rajat ja talousvesikaivot.
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit lähettää hakemuslomakkeen liitteineen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Löydät lomakkeet alla olevista linkeistä. Huomioithan, että sinun tulee täyttää jokaista jäteveden käsittely- tai purkujärjestelmää kohti oma jätevesijärjestelmän kuvaus (liite 2) -lomake.
Vapautus vesi- ja viemäriverkostoon liittymisestä
Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on pääsääntöisesti liitettävä vesihuoltolaitoksen vesi- ja viemäriverkkoihin. Voit hakea liittymisestä vapautusta Oulun seudun ympäristötoimelta, jos vesihuoltolaissa määritetyt kriteerit täyttyvät.
Jätevesiviemäriin liittyminen on aina vaivattomin tapa huolehtia kiinteistöllä syntyvistä jätevesistä. Voit tiedustella kiinteistösi toimialueen vesi- ja viemärihuoltolaitoksilta, onko kiinteistösi mahdollista liittää jätevesiviemäriin. Oulun kaupungin karttapalvelusta voit tarkistaa, sijaitseeko kiinteistösi vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.
Toimi näin
Hae vapautusta lomakkeella. Liitä hakemukseen selvitys kiinteistön jätevesien käsittelystä ja asemapiirros, johon on merkitty kiinteistön vedenottopaikan ja jätevesijärjestelmän sijainnit. Huomioithan, että jokaista kiinteistöllä sijaitsevaa jäteveden käsittely- tai purkujärjestelmää kohti täytetään oma jätevesiselvitys.
Jos kiinteistösi talousvesi johdetaan vesijohtoverkostosta, liitä hakemukseen jäljennös vesilaskusta.
Jos hakijana on muu kuin kiinteistön omistaja tai kiinteistöllä on useampia omistajia, jokaiselta kiinteistön omistajalta on oltava valtakirja hakemuksen käsittelyä varten. Jos kiinteistö on kuolinpesän omistuksessa, valtakirja vaaditaan kaikilta kuolinpesän osakkailta tai pesänselvittäjältä. Lisäksi on toimitettava perukirjan ote, josta ilmenevät kuolinpesän osakkaat tai jäljennös käräjäoikeuden pesänselvittäjän määräämistä koskevasta päätöksestä.
Voit toimittaa hakemuksen liitteineen sähköpostilla tai postilla Oulun seudun ympäristötoimelle.
Vesiliikennelain mukainen lupa
Tarvitset luvan moottorikäyttöisellä vesikulkuneuvolla suoritettavien kilpailujen, harjoitusten tai muiden tapahtumien toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samalla vesialueella. Tarvitset luvan myös yksittäiselle tapahtumalle, jos siitä on odotettavissa merkityksellisiä ympäristöhaittoja.
Jos toiminta tapahtuu useamman kunnan alueella, hae lupaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta.
Et tarvitse lupaa, jos toiminta sijoittuu tätä tarkoitusta varten asemakaavassa varatulle alueelle tai alueelle, jolle on myönnetty ympäristölupa.
Toimi näin
Hae lupaa ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Liitä lupahakemukseen kartta toiminta-alueesta, vesialueen osakkaiden kirjallinen suostumus, selvitys turvallisuusnäkökohdista ja suunnitelma alueen siivouksesta tai muusta kunnostuksesta tapahtuman jälkeen.
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa hakemuksen liitteineen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Yhteislupa (maa-aines- ja ympäristölupa)
Jos maa-ainesten ottamiseen liittyy kiven louhintaa tai murskaamista, tarvitset myös ympäristöluvan. Edellytyksenä on, että hanke kohdistuu samalle toiminta-alueelle ja toiminta on samanaikaista. Voit hakea yhteislupaa samalla lupahakemuslomakkeella. Lisätietoja yhteislupakäsittelystä ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Maa-ainesluvan hakeminen (ymparisto.fi) ja katso kohta "Maa-aineslupahakemuksen ja ympäristölupahakemuksen yhteiskäsittely".
Toimi näin
Toimita yhteislupahakemus ja tarvittavat liitteet sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Löydät hakemuslomakkeen ja täyttöohjeen ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Maa-ainesluvan hakeminen (ymparisto.fi)
Yleinen ilmoitusmenettely
Yleinen ilmoitusmenettely on lupamenettelyn kaltainen, joka koskee tiettyjä, vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavia toimintoja. Ilmoitusmenettelyyn kuuluville toiminnoille et pääsääntöisesti tarvitse ympäristölupaa, mutta esimerkiksi pohjavesialueelle sijoittuvalle toiminnalle tarvitset aina ympäristöluvan.
Jos toiminnallasi on olemassa oleva ympäristölupa, voit jatkaa toimintaa myönnetyn luvan mukaan. Jos toiminta muuttuu olennaisesti tai voimassa olevaa lupaa on tarpeen muuttaa, sovelletaan tällöin ilmoitusmenettelyä.
Oulun seudun ympäristötoimi käsittelee seuraavat yleiseen ilmoitusmenettelyyn kuuluvat toiminnot:
- Sahalaitokset (vähintään 20 000 m³ sahatavaraa vuodessa)
- Vaarallisen nestemäisen kemikaalin varastot (varastointitilavuus on vähintään 100 m³ mutta alle 1 000 m³)
- Elintarvike- ja rehuteollisuuden laitokset, joiden jätevedet johdetaan ympäristöluvanvaraiselle jätevedenpuhdistamolle
- Osa aiemmin ympäristöluvan vaatineista eläinsuojista
- Linja-auto- ja työkonevarikot
- Pienet ampumaradat
- Kiinteät eläintarhat ja huvipuistot
Tarkemman listan ilmoitusmenettelyyn kuuluvista toiminnoista löydät ympäristönsuojelulain liitteestä 4 (Finlex.fi). Löydät lisätietoa yleisestä ilmoitusmenettelystä myös ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely (ymparisto.fi)
Toimi näin
Jätä ilmoitus viimeistään 120 vuorokautta ennen toiminnan suunniteltua aloittamista.
Tee ilmoitus ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa (ePermit).
Jos et voi tehdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa, voit toimittaa ilmoituksen myös sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle. Eri toimialoille on omat ilmoituslomakkeet ja täyttöohjeet. Löydät ne ympäristöhallinnon verkkosivuilta:
Ympäristölupa
Tarvitset ympäristöluvan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavalle toiminnalle. Näitä toimintoja ovat esimerkiksi erilaiset teollisuuden toiminnot, energiantuotanto sekä kiviaineksen ja jätteiden käsittely. Tarvitset ympäristöluvan myös tiettyihin toimintoihin, silloin kun toiminta sijoittuu pohjavesialueelle. Lisäksi tarvitset ympäristöluvan, jos toiminnasta voi aiheutua kohtuutonta rasitusta lähellä asuville. Toimintojen luvanvaraisuus perustuu ympäristönsuojelulakiin. Tutustu luvanvaraisuuteen ympäristönsuojelulain 4 luvussa (Finlex.fi).
Oulun seudun ympäristötoimen toimialueella ympäristöluvat käsittelee Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitoksen johtokunta tai Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI).
Tutustu ympäristöhallinnon verkkosivuilla tarkemmin hakemuksen tekemiseen ja sen käsittelyvaiheisiin: Ympäristölupa (ymparisto.fi).
Toimi näin
Toimita ympäristölupahakemus ja tarvittavat liitteet sähköpostitse tai postitse Oulun seudun ympäristötoimelle.
Löydät hakemuslomakkeet ja liitteet ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Ympäristölupa (ymparisto.fi)
Lisätietoa ympäristöluvan hakemisesta
Ota yhteyttä Oulun seudun ympäristötoimeen, ennen kuin jätät ympäristölupahakemuksen. Ympäristötoimi neuvoo sinua hakemuksen kanssa ja sen suhteen, kumpi on toimivaltainen viranomainen käsittelemään hakemuksesi.
Huomioithan, että lupaprosessi on monivaiheinen ja käsittelyaika on useita kuukausia. Toimita hakemus hyvissä ajoin, sillä et saa aloittaa toimintaa ennen kuin ympäristölupa on lainvoimainen. Luvan käsittelyä nopeuttaa hyvin laadittu lupahakemus.
Voit tarkistaa vesi.fi-karttapalvelusta sijaitseeko toimintasi pohjavesialueella.
Sähköinen asiointipalvelu (ePermit)
Jätä hakemus sähköisessä asiointipalvelussa
Asiointipalvelussa voit valmistella ja jättää hakemuksen sähköisesti. Palvelun käyttöä varten sinun tulee luoda käyttäjätunnus palveluun. Asiointipalvelussa valitse kohta Ympäristöluvat – Luo uusi – Ympäristövalvonta ja tämän jälkeen valitse listasta haluttu lupa- tai ilmoitustyyppi. Voit olla yhteydessä ympäristötarkastajiin palvelun Ennakkokyselyt -osion avulla ennen hakemuksen tai ilmoituksen jättämistä.
Huomaathan, että sähköinen asiointi ei ole mahdollista vielä esimerkiksi ympäristöluvan ja yhteisluvan osalta. Suosittelemme sähköistä asiointia, jos se on hakemuksesi tai ilmoituksesi osalta mahdollista.
Toimita asiakirjat kirjaamoon
Jos sähköisen asiointipalvelun käyttö ei ole mahdollista, voit toimittaa Oulun seudun ympäristötoimelle osoitetut lupahakemukset ja ilmoitukset myös kirjaamoon:
sähköposti kirjaamo(at)ouka.fi
Oulun seudun ympäristötoimi
Oulun kaupungin kirjaamo
Postiosoite: PL 71, 90015 Oulun kaupunki
Oulun kaupungin kirjaamon käyntiosoite on Kansankatu 55A
Aukioloajat: ma-pe 8.30–15.30
Maksut
Luvan, ilmoituksen tai muun asian käsittelystä voidaan periä maksu. Tutustu Oulun seudun ympäristötoimen maksuihin.
Ota yhteyttä
Kuulutukset ja ilmoitukset
Muualla verkossa
Ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittaminen
Jos haet ympäristönsuojelulain, vesilain tai maa-aineslain mukaista lupaa ja hankkeeseesi kytkeytyy myös muita ympäristöllisiä lupia, voit pyytää edellä mainittua lupaa käsittelevältä viranomaiselta lupien yhteensovittamista. Lue lisää ympäristöllisten lupamenettelyiden yhteensovittamisesta (ymparisto.fi).
Tutustu lainsäädäntöön
Ympäristölupaa koskeva lainsäädäntö
Maa-ainesten ottamista koskeva lainsäädäntö
Rekisteröintimenettelyä koskeva lainsäädäntö
Yleistä ilmoitusmenettelyä koskeva lainsäädäntö
Muu ympäristönsuojelua koskeva lainsäädäntö
Liikenne
Maastoliikennelaki 1710/1995 (Finlex)
Vesiliikennelaki 782/2019 (Finlex)
Luonnonsuojelu
Luonnonsuojelulaki 9/2023 (Finlex)
Vesi
Vesihuoltolaki 119/2001 (Finlex)
Ympäristönsuojelu
Merenkulun ympäristönsuojelulaki 1672/2009 (Finlex)
Valtioneuvoston asetus eräiden jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa 843/2017 (Finlex)
Henkilötietojen käsittely
Henkilötietoja käsitellään ympäristönsuojeluviranomaiselle laissa säädettyjen tehtävien hoitamiseksi. Tutustu Oulun kaupungin tietosuojaselosteisiin.