Kansainvälinen toiminta lukuvuonna 2018-2019

Kansainvälinen toiminta lukuvuonna 2018-2019 

 

Kansainväliset harjoittelijat 

 

Syksyllä 2018 koulutyössämme mukana olivat Oulun yliopistossa opiskelevat Sara Jaen Calvo Madridista, Espanjasta ja Nicolas Lehner Itävallasta. Keväällä koulullamme harjoittelunsa tekivät Elene Sarasola Lazpita Baskimaasta, Espanjasta ja Gohar Kolozyan Armeniasta. Kansainvälisten opiskelijoiden kanssa Myllyojan koulun oppilaat pääsivät harjoittelemaan erityisesti englannin kielen taitojaan pääasiassa englannin tunneilla, mutta myös muiden aineiden tunneilla. Koulumme espanjan opiskelijat pääsivät testaamaan kielitaitoaan espanjaa äidinkielenään puhuvien kanssa ja palaute oli erittäin hyvä. Lisäksi koulumme oppilaat saivat paljon uutta ensikäden tietoa kansainvälisten opiskelijoiden kotimaista ja kulttuurista. 

 

Kansainvälinen kirjeenvaihto 

 

Koulullemme ilmestyi salaperäinen paketti. Nelosluokkalaisten kanssa avasimme paketin englannin tunnilla ja sisältä paljastui katalonialaisen (Espanja) kuudennen luokan suunnittelema matkustajanukke, joka oli lähetetty tutustumaan kouluumme ja Suomeen. Vastasimme oppilaiden kanssa nuken mukanaan tuomiin kysymyksiin ja lähetimme sen takaisin omistajilleen kertomaan mitä oli saanut selville. 

 

Toisen neljännen luokan kävimme kirjevaihtoa ranskalaisen luokan kanssa kertoen koulustamme ja maastamme. Kontakti ranskalaisen opettajan kanssa on luotu ”Digital Schools of Europe” – Erasmus+ hankkeen aikana. 

 

Kansainvälinen yhteistyö 

 

JDO Foundation on yhdysvaltalainen NGO-säätiö, jonka tavoitteena on lisätä oppilaiden kansainvälistä yhteistyötä tarjoamalla heille ja opettajille teknologiaa ja ICT-koulutusta. Säätiön ajatus "Connect - Communicate - Collaborate" tarkoittaa sitä, että yhteydenpidon ja kommunikoinnin sujuessa tavoitteena on yhteistyö. Tällä hetkellä yhteistyötä tekee 72 partnerikoulua, joissa on yhteensä lähes 4000 oppilasta. Myllyojan koulun nykyiset kolmoset sekä Sanginsuun 2.-6.luokkalaiset ovat projektissa mukana toista lukuvuotta. Toiminta koulullamme aloitettiin syksyllä 2017. Linkki nettisivuille: www.jdofoundation.org 

 

Oppilaat ovat saaneet 2 vuoden ajan tutustua Chromebookeihin, Googlen työkaluihin sekä muihin teknologisiin sovelluksiin sekä olla yhteydessä heidän partnereihinsa Yhdysvalloissa ja Walesissa. Tulokset ovat olleet erinomaisia: oppilaiden englannin kielen taito sekä ICT-taidot ovat parantuneet, kulttuurinen ymmärrys edistynyt sekä rima puhua ulkomaalaisen kanssa selvästi madaltunut. Oppilaat ovat mm. tehneet yhteisprojektia kansainvälisesti tunnetuista lasten saduista, paikallisista nähtävyyksistä sekä vertailleet sääolosuhteita eri maanosissa.  

 

Vierailijat 

 

Maaliskuun lopulla vastaanotimme koulullemme japanilaisen Anime-kuoron. Kuoron vierailu oli osa Oulussa tapahtuvaa Suomen ja Japanin diplomatiasuhteiden 100-vuotisjuhlintaa. Kuoro koostui noin viidestäkymmenestä 11-19 vuotiaasta lapsesta ja nuoresta. Heidän mukanaan tuli myös muutamia opettajia ja Shodo-kalligrafiataideryhmä. Japanilaiset vieraat pitivät koulullemme huikean konsertin, jonka aikana kuulimme niin japanilaisia (esim. Sakura) kuin suomalaisiakin (esim. Finlandia ja Jaakko kulta) lauluja kuoron esittämänä. Laulut olivat hyvin koreografioituja ja välillä yleisö otettiin mukaan laulamaan. Kuoron pitäessä hetken taukoa konsertin aikana saimme seurata Shodo-kalligrafian maalausta. Konsertti huipentui kuoron ja yleisön yhteiseen letkajenkkaan! 

 

Konsertin päätyttyä kuorolaiset vierailivat luokissa, joissa koulumme oppilaat olivat valmistelleet yhteistä tekemistä mm. pelien pelaamisen, askartelun, laulun ja piirtämisen merkeissä. Oppilaat veivät vieraansa myös syömään esitellen näin suomalaista kouluruokailua. Niin hyvin suomalaiset ja japanilaiset koululaiset tulivat juttuun, että eron hetki harmitti monia. Onneksi oli mahdollista vaihtaa yhteystietoja ja toivoa, että joku päivä tavataan vielä uudestaan! 

 

Lisäksi olemme vuoden aikana vastaanottaneet myös aikuisvieraita, muun muassa ison delegaation kiinalaisia opettajia ja rehtoreita, jotka kävivät tutustumassa suomalaiseen kouluun. Keväällä koulullamme vieraili neljä ruotsalaista opettajaa ja ohjaajaa Job Shadowing –työssäoppimisjaksolla jopa kahteen eri otteeseen. 

 

Erasmus+ -projektit 

 

Kahtena viime lukuvuonna koulumme henkilökunta on osallistunut Erasmus+ KA1 hankkeeseen, joka mahdollistaa osallistumisen täydennyskoulutukseen ja Job Shadowing –työssäoppimisjaksoon ulkomailla. Hankkeen tavoitteena oli vastata uuden opetussuunnitelman asettamiin haasteisiin mm. integraation ja toiminnallisen oppimisen, kansainvälistymisen sekä kielitaidon ja kielenopetuksen näkökulmasta. Opettajat ovat hakeneet tietotaitoa ja osaamista työssäoppimisjaksolta Portugalista ja Italiasta, kielikursseilta Espanjasta, kielen, kulttuurin ja toiminnallisen oppimisen ympäristössä yhdistäviltä kursseilta Islannista ja Maltalta sekä Kyprokselta.