Myllyojan ja Sanginsuun koulujen vanhemmille, huoltajille sekä työyhteisön jäsenille

 

” Kiusaamiselle STOP! Otetaan kaikki leikkiin mukaan. Syrjintä pois!”

Yllä lainatut lauseet ovat oman koulumme oppilastoimikunnan tämän lukuvuoden teemoja. Lapset ovat saaneet jälleen valita yhteistyön tavoitteet. Lapset ovat vuorovaikutuksen ytimessä. Meidän aikuisten tukea tarvitaan, jotta fiksut ajatukset toteutuvat niin koulupäivän aikana kuin kotiympäristössä ja vapaa-aikana: kiusaamista ja syrjintää ei sallita missään tilanteessa eikä ketään jätetä yksin. Tästä lähtökohdasta on alkanut tämän lukuvuoden koulurauha.

Lapsen mahdollisuus vaikuttaa omaan opiskeluunsa, opiskella ja arvioida niin omaa kuin ryhmänsä edistymistä yhteistyössä muiden oppilaiden ja opettajan sekä vanhemman tai huoltajan kanssa opettaa jo pientäkin oppijaa ottamaan vastuuta työstään ja työskentelemään tavoitteellisesti. Vaikka opettajan rooli on merkittävä, on koulun tuki lähes aina jaettua, ryhmässä tapahtuvaa. Vaikka nykyperheiden haasteet ovat moninaisia, ilman oman vanhemman tai huoltajan kiinnostusta, tukea ja kannustusta ei yksikään lapsi saa jäädä – eihän?

Arviointi ei nykykoulussa tipahda oppilaalle yllätyksenä: pitkin jokaista lukuvuotta koko perusopetuksen ajan asioita arvioidaan. Pienikin edistysaskel vuodessa on jo hurja loikka peruskoulun päättövaiheessa. Silti: kun tekee parhaansa, se riittää. Tämä on armollinen ajatus myös meille aikuisille. Kukaan meistä ei voi täyttää kaikkia odotuksia ja toiveita, mutta se, että jokainen tekee parhaansa, on yhteisön näkökulmasta todella paljon. Vastuu onnistumisesta ei ole koskaan kenelläkään yksin: ei lapsella eikä aikuisella, ei opettajalla eikä vanhemmalla.

Kansallisen juhlavuoden jälkeen koulussamme vietetään tätä lukuvuotta juhlien merkeissä: perinteikäs kyläkoulumme Sanginsuussa on jo juhlistanut upeasti 90-vuotista taivaltaan, tulevana keväänä tulee kuluneeksi 40 vuotta Myllyojan koulun aloittamisesta – juhlimisen arvoinen ikä sekin. Kasvualueen kouluina toivomme edelleen vireyttä ja pitkää ikää molemmille kouluillemme. Hyvän koulun ytimessä on oppija ja sen sisärenkaaseen kuuluu niin työstään innostunut henkilöstö kuin koulun työtä kaikilla mahdollisilla tavoilla tukeva kotien verkosto.

 

Yhdessä olemme enemmän, kuten niin monesti on todeksi eletty!

Marja Kallio

rehtori

Rehtori Marja Kallio

     Rehtori Marja Kallio