Kun kuljetat elintarvikkeita
04.07.2023
Huomioi elintarvikkeiden lämpötila kuljetuksen aikana
- Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on aina kuljetettava kylmässä niin, että kylmäketju ei katkea.
- Huolehdi, että elintarvikkeiden lämpötila on kuljetuksen aikana +6 °C tai kylmempi.
- Huomioi myös, että pakasteiden lämpötila pysyy kuljetuksen aikana -18 °C tai kylmempänä. Lämpötila voi poiketa kuljetuksen aikana enintään -15 °C lämpötilaan.
- Kuljetuksessa voi käyttää esimerkiksi styroxlaatikkoa tai kylmälaukkua, jonka sisällä on kylmäkalleja/kylmälevyjä.
- Kylmälaukkuja on hyvä käyttää, vaikka kuljetusmatka olisi lyhyt. Elintarvikkeiden lämpötilat nousevat herkästi lyhyenkin kuljetusmatkan aikana, varsinkin kesäkuumalla.
- Mittaa elintarvikkeiden lämpötilat, kun saavut perille. Kirjaa mitatut lämpötilat omavalvontaan.
- Jos havaitset, että elintarvikkeen lämpötila on noussut tai elintarvikkeet ovat vahingoittuneet kuljetuksen aikana, tee korjaavat toimenpiteet. Kirjaa aina poikkeamat ja korjaavat toimenpiteet.
Huomioi kuljetuksissa myös, että
- käytössä olevat kuljetuslaatikot ovat puhtaita. Puhdista kuljetuslaatikot aina tarvittaessa.
- kuljetukseen käytettävä auto on puhdas. Suojaa auton takakontti/penkit kuljetuslaatikon ympäriltä tarvittaessa puhtaalla peitteellä tai pressulla.
- auton tavaratilassa ei tule kuljettaa muuta tavaraa samanaikaisesti elintarvikkeiden kanssa. Huomio erityisesti, että kemikaalit, kuten pesuaineet, kuljetetaan erillään elintarvikkeista.
Oulun seudun ympäristötoimi
Ympäristöterveydenhuolto
Ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelin palvelee arkisin klo 9-15. Sähköpostia luetaan arkipäivisin.