Kun kuljetat elintarvikkeita

04.07.2023

Huomioi elintarvikkeiden lämpötila kuljetuksen aikana 

  • Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on aina kuljetettava kylmässä niin, että kylmäketju ei katkea. 
  • Huolehdi, että elintarvikkeiden lämpötila on kuljetuksen aikana +6 °C tai kylmempi. 
  • Huomioi myös, että pakasteiden lämpötila pysyy kuljetuksen aikana -18 °C tai kylmempänä.  Lämpötila voi poiketa kuljetuksen aikana enintään -15 °C lämpötilaan. 
  • Kuljetuksessa voi käyttää esimerkiksi styroxlaatikkoa tai kylmälaukkua, jonka sisällä on kylmäkalleja/kylmälevyjä. 
  • Kylmälaukkuja on hyvä käyttää, vaikka kuljetusmatka olisi lyhyt. Elintarvikkeiden lämpötilat nousevat herkästi lyhyenkin kuljetusmatkan aikana, varsinkin kesäkuumalla. 
  • Mittaa elintarvikkeiden lämpötilat, kun saavut perille. Kirjaa mitatut lämpötilat omavalvontaan. 
  • Jos havaitset, että elintarvikkeen lämpötila on noussut tai elintarvikkeet ovat vahingoittuneet kuljetuksen aikana, tee korjaavat toimenpiteet. Kirjaa aina poikkeamat ja korjaavat toimenpiteet. 

Huomioi kuljetuksissa myös, että 

  • käytössä olevat kuljetuslaatikot ovat puhtaita. Puhdista kuljetuslaatikot aina tarvittaessa. 
  • kuljetukseen käytettävä auto on puhdas. Suojaa auton takakontti/penkit kuljetuslaatikon ympäriltä tarvittaessa puhtaalla peitteellä tai pressulla.  
  • auton tavaratilassa ei tule kuljettaa muuta tavaraa samanaikaisesti elintarvikkeiden kanssa. Huomio erityisesti, että kemikaalit, kuten pesuaineet, kuljetetaan erillään elintarvikkeista. 
Mustia elintarvikkeiden kuljetuslaatikoita kärryssä lastauslaiturilla.