Elintarvikkeiden tuonti ja vienti

Tämän sivun sisältö:

Tuontia ja vientiä koskevat vaatimukset vaihtelevat maittain ja tuotteittain. Sisämarkkinakauppa on EU-maiden välillä tapahtuvaa tuontia ja vientiä. Varsinainen tuonti ja vienti kohdistuu EU:n ulkopuolisiin maihin.

Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonti EU-maista

Tee ilmoitus eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonnin aloittamisesta tai toiminnan muutoksista Oulun seudun ympäristötoimeen viimeistään neljä viikkoa ennen kuin alat tuoda eläinperäisiä elintarvikkeita sisämarkkinoilta. Ilmoituksen voit tehdä ilppa.fi -ilmoituspalvelussa tai Elintarviketoiminnan rekisteröinti ja hyväksyntä -sivulta löytyvällä lomakkeella. Tee ilmoitus myös toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä.

Tuonti-ilmoitukset saapuneista lähetyksistä

Ilmoita elintarvikevalvontaan kuukausittaisista tuontieristä. Ilmoitus on tehtävä vähintään neljännesvuosittain

Jos teet ilmoituksen lomakkeella, lähetä lomake sähköpostin liitetiedostona Ruokavirastoon sekä Oulun seudun ympäristötoimen sähköpostiin ymparisto@ouka.fi.

Ennen tuonnin aloitusta tutustu huolellisesti eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonnin vaatimuksiin Ruokaviraston sivuilla.

Elintarvikkeiden tuonti EU:n ulkopuolelta

Maahantuoja vastaa tuotteiden turvallisuudesta ja pakkausmerkinnöistä. 

Rekisteröi tuontitoiminta oman kunnan elintarvikevalvontaan, jos maahantuot elintarvikkeita tai kontaktimateriaaleja EU:n ulkopuolisista maista. 

Ruokavirasto valvoo kasvien, eläinten ja eläimistä saatavien tuotteiden tuontia. Tulli valvoo ei-eläinperäisten elintarvikkeiden tuontia (esim. juomat, makeiset ja keksit).

Elintarvikkeiden vienti EU:n ulkopuolelle

Elintarvikkeiden vientivaatimukset voivat vaihdella vientimaa- ja tuotekohtaisesti. Perehdy hyvissä ajoin Ruokaviraston sivuilta löytyviin vientivaatimuksiin ja tarvittaviin vientitodistuksiin.

Rekisteröidy Ruokaviraston ylläpitämään viejärekisteriin (e-Cert-järjestelmä), jos viet eläinperäisiä elintarvikkeita EU:n ulkopuolelle.

Muualla verkossa

Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuojille (Ruokavirasto)

Tuonti ja vienti (Ruokavirasto)

Elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden tuonti (Tulli)