Elintarvikevalvonnan projektit

Oulun seudun ympäristötoimi toteuttaa vuosittain 1–3 elintarvikevalvonnan projektia. 

Käynnissä olevat projektit

Oulun seudun ympäristötoimen elintarvikevalvonnan projektit vuodelle 2025 ovat:

Medium-kypsinä tarjoiltavien jauhelihapihvien valmistuksen ja tarjoilun riskinhallinta

Oiva-tarkastuksilla painotetaan Oiva-rivin 5.1 EHEC-ruokamyrkytysriskin hallitseminen medium-kypsennetyn (puolikypsän) jauhelihapihvin valmistuksessa tai tarjoilussa tarkastamista. Tuloksia verrataan vuosina 2021-2022 toteutettuun vastaavaan projektiin.

Myymälöiden käsittelemien elintarvikkeiden mikrobiologinen laatu

Projektissa kartoitetaan myymälöiden itse käsittelemien tuotteiden valmistushygieniaa. Projektin yhteydessä otetaan elintarvikenäytteitä, kun myymälöiden valmistamia tai käsittelemiä elintarvikkeita myydään 2 vuorokautta tai pidempään.

Liikkuvien elintarvikehuoneistojen elintarvikehygienia

Valvontaprojekti toteutetaan opinnäytetyönä. 

Gluteenittomien tuotteiden valmistus ja niiden gluteenipitoisuus

Tarkastuksilla arvioidaan, kuinka gluteenittomuus varmistetaan gluteenittomina markkinoitavien ruokien ja elintarvikkeiden valmistuksessa. Projektissa otetaan näytteitä gluteenipitoisuuden tutkimiseksi.

Elintarvikkeiden maahantuonnin valvonta

Elintarvikkeita maahantuovien yritysten kohdalla Oiva-tarkastuksilla painotetaan elintarvikkeiden maahantuontiin liittyviä Oiva-rivejä, kuten Oiva-riviä 12.6 ja Oiva-asiakokonaisuutta 16. 

Elintarvikkeiden koostumuksen ja elintarviketietojen oikeellisuuden valvonta

Oiva-tarkastuksilla painotetaan elintarvikkeiden koostumukseen ja elintarviketietoihin liittyviä Oiva-rivejä.

Valvontakauden 2025 aikana tarkentuvat näytteenottoprojektit 

Kartoitetaan elintarvikkeiden laatua ottamalla näytteitä esimerkiksi elintarvikeryhmäkohtaisesti lyhytkestoisina projekteina.

Ruokaviraston valtakunnalliset valvontaprojektit

  • Histamiinin seurantaprojekti