Elintarvikevalvonnan projektit
Oulun seudun ympäristötoimi toteuttaa vuosittain 1–3 elintarvikevalvonnan projektia.
Käynnissä olevat projektit
Oulun seudun ympäristötoimen elintarvikevalvonnan projektit vuodelle 2025 ovat:
Medium-kypsinä tarjoiltavien jauhelihapihvien valmistuksen ja tarjoilun riskinhallinta
Oiva-tarkastuksilla painotetaan Oiva-rivin 5.1 EHEC-ruokamyrkytysriskin hallitseminen medium-kypsennetyn (puolikypsän) jauhelihapihvin valmistuksessa tai tarjoilussa tarkastamista. Tuloksia verrataan vuosina 2021-2022 toteutettuun vastaavaan projektiin.
Myymälöiden käsittelemien elintarvikkeiden mikrobiologinen laatu
Projektissa kartoitetaan myymälöiden itse käsittelemien tuotteiden valmistushygieniaa. Projektin yhteydessä otetaan elintarvikenäytteitä, kun myymälöiden valmistamia tai käsittelemiä elintarvikkeita myydään 2 vuorokautta tai pidempään.
Liikkuvien elintarvikehuoneistojen elintarvikehygienia
Valvontaprojekti toteutetaan opinnäytetyönä.
Gluteenittomien tuotteiden valmistus ja niiden gluteenipitoisuus
Tarkastuksilla arvioidaan, kuinka gluteenittomuus varmistetaan gluteenittomina markkinoitavien ruokien ja elintarvikkeiden valmistuksessa. Projektissa otetaan näytteitä gluteenipitoisuuden tutkimiseksi.
Elintarvikkeiden maahantuonnin valvonta
Elintarvikkeita maahantuovien yritysten kohdalla Oiva-tarkastuksilla painotetaan elintarvikkeiden maahantuontiin liittyviä Oiva-rivejä, kuten Oiva-riviä 12.6 ja Oiva-asiakokonaisuutta 16.
Elintarvikkeiden koostumuksen ja elintarviketietojen oikeellisuuden valvonta
Oiva-tarkastuksilla painotetaan elintarvikkeiden koostumukseen ja elintarviketietoihin liittyviä Oiva-rivejä.
Valvontakauden 2025 aikana tarkentuvat näytteenottoprojektit
Kartoitetaan elintarvikkeiden laatua ottamalla näytteitä esimerkiksi elintarvikeryhmäkohtaisesti lyhytkestoisina projekteina.
Ruokaviraston valtakunnalliset valvontaprojektit
- Histamiinin seurantaprojekti