Kylmänä säilytettävien elintarvikkeiden lämpötilahallinta
Elintarvikevalvonnan ohje 1/2023
Säilytä elintarvikkeet oikeissa lämpötiloissa
Tarkista elintarvikkeen säilytyslämpötila pakkauksesta tai käytä apuna ohjeessa olevaa taulukkoa. Pakasteiden lämpötila tulee olla vähintään -18 ˚C.
Tee lämpötilakirjauksia
Seuraa kylmälaitteiden lämpötiloja päivittäin. Kylmälaitteissa olisi hyvä olla erilliset lämpömittarit. Tarkista, että lämpömittarit toimivat.
Kirjaa kylmälaitteiden lämpötiloja säännöllisesti (esim. kerran viikossa) osana omavalvontaa. Säilytä lämpötilakirjaukset niin, että terveystarkastaja voi tarkastaa ne tarkastuksen yhteydessä.
Jos lämpötila on korkeampi kuin pitäisi, on kyseessä poikkeama. Lämpötilapoikkeamat ja niiden vuoksi tehdyt korjaavat toimenpiteet tulee kirjata aina. Kirjaa lämpötila uudelleen korjaavan toimenpiteen jälkeen.
Huomioi myös
Älä täytä kylmälaitteita liian täyteen. Huomioi myyntikalusteiden täyttörajat.
Käytä itse jäädytetyt elintarvikkeet kahden kuukauden kuluessa jäädyttämisestä. Merkitse elintarvikkeisiin jäädytyspäivämäärä.