Ruokien kuumennus ja jäähdytys
30.05.2023
Elintarvikevalvonnan ohje 2/2023
Turvallinen elintarvikkeiden valmistus edellyttää, että ruokaa kuumennetaan riittävästi.
Kuumennus
Varmista, että kuumennetun ruoan sisälämpötila on riittävän korkea:
- kypsennä ruoka vähintään + 70 °C:seen
- kypsennä siipikarjanliha (broilerin liha) vähintään + 75 °C:seen
- kuumenna aiemmin jäähdytetyt ruoat vähintään + 70 °C:seen
- kirjaa lämpötilat omavalvontaan
Kerro omavalvontasuunnitelmassa:
- kuumennetun ruoan lämpötilavaatimukset (vähintään +70 °C ja broileri +75 °C)
- miten varmistat, että ruoka on riittävän kuumaa (esim. piikkilämpömittarilla)
- kuinka usein mittaat ja kirjaat lämpötiloja
Jäähdytys
Turvallinen elintarvikkeiden valmistus edellyttää, että kuumennettu ruoka jäähdytetään riittävän nopeasti.
- Jäähdytä ruoka heti valmistuksen jälkeen 4 tunnissa vähintään + 6 °C:seen tai sen alle.
- Ohut ruokakerros jäähtyy nopeammin.
- Seuraa jäähdytyksen nopeutta mittaamalla ruoan lämpötilaa.
Kirjaa jäähdytyksen seurantaan:
- jäähdytettävä elintarvike ja päivämäärä
- lämpötila ja kellonaika jäähdytyksen alussa
- lämpötila ja kellonaika jäähdytyksen lopussa
Kerro omavalvontasuunnitelmassa,
- millä menetelmällä jäähdytät ruokia
- miten riittävä jäähtyminen varmistetaan
- miten usein mittaat jäähtymistä ja kirjaat jäähtymisen seurantaa
Huolehdi, että lämpötilan mittaukset kirjataan säännöllisesti omavalvontaan. Muista kirjata mahdolliset lämpötilapoikkeamat ja niiden johdosta tehdyt korjaustoimet.
Varmista säännöllisesti, että käytössäsi on toimiva lämpömittari. Ruoan kuumennuksen ja jäähdytyksen seurannassa lämpötilojen mittaamiseen on hyvä käyttää piikkimittaria.
Oulun seudun ympäristötoimi
Ympäristöterveydenhuolto
Ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelin palvelee arkisin klo 9-15. Sähköpostia luetaan arkipäivisin.